Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

>"Îmi promiți mie și succesorilor mei respect filial și ascultare?"

(Pontificale Romanum. De ordinatione Episcopi, presbyterorum et diaconorum, editio typica altera (Typis Polyglottis Vaticanis 1990)

Din Vatican, 18 noiembrie 2009

Preaiubiți confrați întru Preoție,

Deși nu sunt obligați de votul solemn de ascultare, candidații rostesc "promisiunea" de "respect filial și ascultare" față de propriul ordinariu și față de succesorii lui. Dacă este diferit statutul juridic între un vot și o promisiune, este identică angajarea morală totalizantă și definitivă, este identică oferirea propriei voințe voinței altuia: voinței divine, mediată în mod eclezial.

Într-un timp ce este al nostru, pătruns de relativism și de democratism, de diferite autonomisme și libertarisme, mentalității obișnuite i se pare tot mai incomprehensibilă o astfel de promisiune de ascultare. Nu rareori este concepută ca o diminutio a demnității și a libertății umane, ca o perseverare în forme demodate, tipice unei societăți incapabilă de emancipare autentică.

Noi care trăim ascultarea autentică, știm bine că nu este așa. În Biserică, niciodată ascultarea nu este contrară demnității și respectării persoanei, niciodată nu trebuie să fie concepută ca o sustragere de responsabilitate sau ca o înstrăinare.

Ritualul folosește un adjectiv fundamental pentru înțelegerea justă a acestei promisiuni; definește ascultarea numai după ce a introdus "respectul" și acesta este adjectivat ca "filial". Ori termenul "fiu", în orice limbă, este un nume relativ, care implică, întocmai, relația dintre un tată și fiu. Tocmai în acest context relațional trebuie să fie înțeleasă ascultarea pe care am promis-o. Un context în care tatăl este chemat să fie tată cu adevărat, iar fiul să recunoască propria filiație și frumusețea paternității care-i este dăruită. Așa cum se întâmplă în legea naturii, nimeni nu-și alege propriul tată și, pe de altă parte, nimeni nu-și alege proprii copii. Așadar, suntem cu toții chemați, tați și fii, să avem unii față de alții o privire supranaturală, de mare milostivire reciprocă și de mare respect, adică acea capacitate de a privi la celălalt, ținând mereu cont de Misterul bun, care l-a născut și care întotdeauna, până la urmă, îl constituie. În definitiv, respectul este pur și simplu acesta: a privi pe cineva, ținând cont de un altul!

Numai într-un context de "respect filial" este posibilă o autentică ascultare, care să nu fie formală, simplă executare de ordine, ci să fie pasionată, întreagă, atentă, care să poată cu adevărat să aducă roade de convertire și de "viață nouă" în cel care o trăiește.

Promisiunea este făcută ordinariului din timpul hirotonirii și "succesorilor" lui, pentru că Biserica se ferește mereu de personalismele excesive: are în centru persoana, dar nu subiectivismele care dezleagă de forța și de frumusețea, istorică și teologică, a Instituției. Și în Instituție, care este de origine divină, locuiește Duhul. Instituția este, prin natura ei, carismatică, deci a fi legați în mod liber de ea, în timp (succesorii) înseamnă a putea "rămâne în adevăr", a rămâne în El, prezent și activ în trupul său viu care este Biserica, în frumusețea continuității timpului, a secolelor, care ne leagă în mod indisolubil de Cristos și de apostoli.

Să cerem de la slujitoarea Domnului, ascultătoarea prin excelență, de la aceea care, chiar și în trudă, a cântat acel: "Iată-mă, fie mie după cuvântul tău", harul unei ascultări filiale, depline, bucuroase și prompte; o ascultare care să ne elibereze de orice protagonism și să poată arăta lumii care este cu adevărat posibil să dăruim totul lui Cristos și să fim pe deplin realizați și în mod autentic oameni.

Mauro Piacenza
arhiepiscop titular de Vittoriana
secretar al Congregației pentru Cler

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat