Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe"

La 14 noiembrie, Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași a sărbătorit hramul. Liturghia a fost prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, alături de pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Felix Roca, capelanul Surorilor "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", și alți preoți din Iași.

Alături de comunitatea surorilor "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" au participat numeroși credincioși din Iași, alături de vârstnicii rezidenți ai Căminului "Sfântul Iosif".

Sărbătoarea hramului a început cu procesiunea cu statuia sfintei Fecioare din casa surorilor până la capela din cadrul Casei de Bătrâni "Sfântul Iosif", unde a fost celebrată sfânta Liturghie.

Pr. Iosif Dorcu a amintit, la începutul sfintei Liturghii, de importanța providenței lui Dumnezeu în viața oamenilor, îndemnându-ne să descoperim milostivirea și atenția lui Dumnezeu acordată oamenilor, în toate timpurile.

Pr. Alois Fechet a subliniat la predică faptul că providența divină sau pronia dumnezeiască este purtarea de grijă pe care Dumnezeu o manifestă în mod permanent față de întreaga creație și în mod special față de om și față de fiecare ființă și lucru în parte.

Sfântul Ioan Gură de Aur scria astfel despre pronia dumnezeiască: "Dumnezeu nu numai ca a adus la lumină zidirea, dar, după ce a adus-o, o îngrijește. De zici îngeri, de zici arhangheli, de zici puterile cele de sus, de zici toate cele văzute și nevăzute, toate acestea se bucură de pronia lui. Fără această lucrare, ele se duc, se scurg și pier".

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost înălțată următoarea rugăciune către sfânta Fecioară Maria, Mama divinei providențe:

"Mamă a divinei providențe, condu-ne viața și orienteaz-o pe calea virtuții la împlinirea voinței divine. Obține iertarea păcatelor noastre, fii scăparea noastră, ocrotitoarea noastră, apărarea noastră, conducătoarea noastră în pelerinajul pământesc; mângâie-ne în încercări, ocrotește-ne în pericole, în dificultăți și necazuri dă-ne o protecție sigură. Obține-ne, o Marie, harul de a înnoi inima, ca să devină locuința sfântă a fiului tău dumnezeiesc.

O dulce Mamă a providenței, întoarce-ți privirea maternă spre noi, acoperă-ne cu mantia protecției tale și vom fi salvați. Tu ești mama noastră prudentă, fecioara iertării, speranța noastră pe pământ. Fă să te avem ca Mamă în slava cerului. Amin"

După sfânta Liturghie a urmat un scurt moment artistic în care au fost intonate cântece în cinstea sfintei Fecioare Maria. De asemenea au fost prezentate două materiale Power Point prin care surorile au vrut să sublinieze importanța providenței lui Dumnezeu în lume, dar mai ales importanța Mariei în revelarea divinei providențe.

La sfârșitul programului, toate persoanele prezente la sărbătoare au putut participa la un moment de comuniune împreună cu bătrânii de la Casa "Sfântul Iosif" la o agapă frățească.

Antonina Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Iași: Hramul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe"


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat