Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena și Odorheiul Secuiesc: Bucuria de a oferi ceva în Anul Sfintei Preoții

Recent am citit într-o publicație din Austria un articol cu titlul "A oferi un rinichi, în Anul Sfintei Preoții". Acesta relatează cum un anume preot indian, de 49 de ani, Davis Chiramel, a donat unui om de religie hindusă un rinichi. Cel care a avut parte de această donație este un electrician, tată a doi copii mici. Preotul a povestit că a făcut acest gest de binefacere pentru a se oferi mai mult lui Dumnezeu prin fapte concrete, căci prin cuvinte predică de fiecare dată atunci când vestește Cuvântul lui Dumnezeu la sfânta Liturghie: "Eu nu găsesc un mijloc mai bun de a sărbători acest An al Sfintei Preoții decât prin a oferi din mine ceva deosebit lui Dumnezeu".

Am observat cu mare atenție că atât în Dieceza de Iași cât și în alte dieceze din țară se organizează tot felul de activități care să marcheze acest An al Sfintei Preoții. Acestea sunt de apreciat, dar am remarcat întâlnirile preoților, la nivel decanal, care au în centru adorația euharistică. Mai mult, am citit invitația din partea Episcopiei de Iași ca în fiecare zi de vineri, începând cu 6 noiembrie 2009, să se participe în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" la adorație euharistică. Cred că această invitație poate fi adresată fiecăruia dintre noi care ne bucurăm de acest dar mare care este sfânta Preoție.

Cu puțin timp în urmă am avut ocazia să vizitez un orfelinat de copii de la Odorheiul Secuiesc, județul Harghita. Acolo am avut posibilitatea să vizitez casa unde se află instituționalizați un număr de 152 de copii, din diferite zone ale țării, de religii diferite, cu vârste între un an și aproape 20 de ani. Primul lucru pe care mi l-au făcut gazdele a fost prezentarea capelei casei. Mare mi-a fost surpriza de a vedea în acea capelă cel puțin opt copii care se rugau în fața preasfântului sacrament. Am rămas câteva momente în rugăciune și am întrebat apoi personalul de ce sunt acei copii în capelă. Sora mi-a răspuns foarte scurt: "Ne-a venit factura pentru ca să plătim apa și nu avem cu ce s-o achităm. Iar acești copii se roagă ca Dumnezeu să ne trimită pe cineva să putem ieși din acest impas". La acest răspuns am rămas fără răspuns: nu știam ce pot spune. Eram totuși bucuros că mă aflam acolo.

Tocmai am organizat în Parohia Arsenal din Viena o acțiune care să vină în ajutorul acestor copii. Prin intermediul unui grup de credincioși am reușit să strângem o sumă destul de consistentă, pe care am decis să o oferim copiilor din Orfelinatul "Sfântul Iosif" din Odorheiul Secuiesc. În momentul când le-am oferit acea sumă de bani, care le era absolut necesară, am putut observa numai lacrimi de bucurie pe fețele celor care se ocupă de acești copii. Primul lucru pe care l-au făcut a fost acesta: au luat plicul și l-au așezat pe altar, în fața preasfântului sacrament, ca mulțumire pentru tot ceea ce le-a oferit Dumnezeu. Pentru mine și pentru cei care m-au însoțit în această vizită a fost ceva șocant și totodată înălțător. Acei copii sunt total abandonați în fața Providenței divine și au capacitatea de a-i mulțumi din tot sufletul lui Dumnezeu.

Copiii au organizat imediat și au oferit un scurt program artistic foarte frumos. Fiecare copil voia să se ne ofere ce are mai bun ca noi să ne simțim bine în casa lor. Dulciurile pe care le-am programat pentru acea vizită au fost prea puține. E păcat că unii funcționari care trebuie să se implice la bunul mers al casei nici nu vor să audă de un asemenea proiect, ci, din contra, pun nenumărate piedici. Cei care competența de a ajuta spun că această casă nu le face cinste pentru comunitate și încearcă cu orice mijloc să o închidă. Însă surpriza nu s-a terminat aici: surorile ne-au povestit cum din toată activitatea lor de mai bine de 15 ani, de când se ocupă de acești sărmani copii, sunt peste 30 de tineri care au reușit să intre la facultate. Acum mulți dintre acei foști copii instituționalizați au ajuns la casele lor și ei, la rândul lor, datorită profesiei lor sau condițiilor materiale pe care le au, pot ajuta la bunul mers al acestui orfelinat.

Iată de exemplu un mesaj de mulțumire pe care l-am primit în urma vizitei noastre: "Viața este ca o ploaie! Nu se știe niciodată care picătură ne va atinge sufletul. Dumneavoastră, împreună cu comunitatea pe care o păstoriți, sunteți o picătură care ne-ați atins sufletul și ați rămas acolo. (...) Peste puțin timp se termină ziua noastră de muncă și ne gândim cu mare admirație la comunitatea dumneavoastră și la toți cei care sunt alături de noi. Am oferit în această seară sfântul Rozariu și o oră de adorație pentru toți binefăcătorii noștri. Vă purtăm mereu în umilele noastre rugăciuni și vă oferim divinei Mame cerești, care este Maica preoților și a noastră, să vă ocrotească și să vă ajute mereu. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru comunitatea noastră. Cu multă recunoștință, vă salută copiii și tot personalul".

Această experiență a fost făcută cunoscută și credincioșilor din parohie care nu au putut merge în România. Sper din tot sufletul ca oamenii din Parohia Arsenal să devină cât mai conștienți de necesitățile materiale ale acestor copii și pe viitor. Sunt ferm convins că se vor angrena să se alăture și să facă parte din aceste grupuri mici de a răspunde și la alte apeluri sociale. Însă și mai mult sper ca atunci când în parohie vor fi organizate momente de adorație să înțeleagă cât de important este de a lua și ei parte, împreună cu preotul lor, și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile primite.

Eu găsesc un mijloc foarte bun ca și prin acest moment edificator de cultivare a iubirii față de aproapele, unde religiozitatea și sacrul lipsesc, să putem trăi bucuria de a oferi ceva lui Dumnezeu în Anul Sfintei Preoții.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat