Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Ziua de formare pentru tineri

Acțiunea Catolică din zonele Bacău, Iași și Roman a susținut, la 14 noiembrie 2009, cursul de formare pentru tineri. Tema acestei întâlniri a fost cea a anului asociativ în curs, "Pentru ca bucuria noastră să fie deplină", și motoul "Bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,19). Scopul acestei zilei de formare a fost aprofundarea temei și motoului anului asociativ și motivarea tinerilor de a se implica activ, cu responsabilitate și, mai ales, cu bucurie și entuziasm în activitățile parohiale, zonale și diecezane.

*

Bacău

Întâlnirea a avut loc la casa părinților salezieni din Bacău. Au fost prezenți 103 tineri din 18 parohii: Pustiana, Oituz, Lilieci, Mărgineni, Faraoani, Valea Mare, Gioseni, Fundu Răcăciuni, Bacău "Sfântul Nicolae", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Fericitul Ieremia", Barați, Moinești, Comănești, Onești, Florești, Galbeni și Ploscuțeni. După rugăciunea de deschidere, au urmat jocuri de cunoaștere, participanții având posibilitatea de a se prezenta, a se cunoaște și a relaționa.

Momentele de formare au fost realizate de pr. Marius Sabău, vicar la Pustiana și asistent spiritual al Acțiunii Catolice pentru sectorul tineri, zona Bacău. Tema momentelor de formare a fost: "Mesageri ai bucuriei într-o lume plină de tristețe și suferință". S-a accentuat misiunea Acțiunii Catolice de a forma conștiințe, de a oferi Bisericii tineri pregătiți, martori ai bucuriei, experimentată nu ca ceva, ci ca cineva - Dumnezeu -, izvor al bucuriei noastre. Sufletul curat respiră bucuria adevărată iar rugăciunea, sacramentele, împlinirea poruncilor lui Dumnezeu ne oferă această bucurie.

În centrul zilei a fost sfânta liturghie, celebrată de șapte preoți, asistenți spirituali parohiali ai Acțiunii Catolice, prilej pentru toți de a ne exprima bucuria de a fi împreună cu Cristos.

Programul de după-amiază a cuprins laboratoarele de discuții și prezentarea în plen. Tinerii au fost împărțiți în cinci grupuri unde au dezbătut teme legate de definirea bucuriei, amăgirile care caută să înlocuiască bucuria, bucuria trăită în cadrul Acțiunii Catolice. Tinerii au fost receptivi deschiși și creativi, exprimându-și părerile și ascultându-se reciproc, îmbogățindu-se din experiența celuilalt și compunând chiar versuri frumoase despre bucurie.

Ziua de formare s-a încheiat cu rugăciunea finală, cerându-i lui Dumnezeu harul de a fi mesageri ai bucuriei în mediile în care trăim.

Din impresiile participanților:

"Acțiunea Catolică este o mare «virtute» pentru un creștin. Este o cale ușoară de a te apropia de Dumnezeu, de a fi bucuros!" (Diana, Faraoani)

"La această întâlnire am învățat lucruri noi, am învățat că trebuie sa fim optimiști indiferent de situații." (Mădălina, Onești)

"Trebuie să încercăm să le facem celor din jur bucurii pentru că numai așa vom avea bucurie sufletească." (Andreea, Galbeni)

"Ziua de azi m-a învățat ce este cu adevărat bucuria. M-a făcut să mă gândesc mai mult la lucrurile care mă fac să fiu fericită. Bucuria este cel mai frumos sentiment." (Adela)

"M-am bucurat enorm că am avut posibilitatea de a mă afla la acest curs de formare. Aici mi-am putut redescoperi identitatea, dând răspuns la câteva întrebări. Ce este bucuria? ...bucuria este pacea, împlinirea, veselia și liniștea interioară. Într-un cuvânt, bucuria este un dar de la Dumnezeu, iar ea trebuie pusă în evidență pentru a ne aminti de el în fiecare zi. Mi-a plăcut o altă întrebare foarte mult: Noi suntem bucuroși? Care sunt momentele în care am simțit că suntem cu adevărat bucuroși? Sunt foarte multe momente care vin și trec din viața noastră, iar noi de cele mai multe ori nu știm să ne bucurăm de ele, ci, mai mult, nici nu le observăm. Preferăm să trăim în iluzie, să râdem forțat, chiar mai mult să ne plângem că nimic nu merge bine. În acele momente trebuie să îți deschizi inima pentru a intra lumina, bucuria. Trebuie să îi mulțumim lui Isus că este alături de noi în fiecare moment din viață, pentru că ea este frumoasă. Bucuria nu este ceva, este cineva, este Dumnezeu!" (N.O. A, Bacău "Sf. Cruce")

Gabriel Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Bacău: Acțiunea Catolică: Ziua de formare pentru tineri

* * *

Iași

Tineri din zona Iași a AC au organizat ziua de formare la Surorile Divinei Providențe din Iași. Au participat 56 de tineri din șapte parohii: Pașcani, Iași "Sfântul Anton", Răducăneni, Tomești, Iași "Sfânta Tereza", Iași "Adormirea Maicii Domnului", Huși.

Ziua s-a deschis cu un moment de cunoaștere organizat de Celina Dumitru, responsabil al sectorului tineri, zona Iași. Participanții au răspuns prompt la jocurile propuse, implicându-se și colaborând.

Momentul de formare, susținut de pr. Claudiu Budău, vicar la Parohia Iași "Sfântul Anton", a constat în evidențierea trecerii de la bucuriile minimale la adevărata bucurie făcând referire la istorie și la situațiile regăsite în viața de zi cu zi a unui tânăr. Am cunoscut astfel diferite modalități de a defini și de a manifesta bucuria în viețile unor sfinți și a unor persoane care s-au remarcat de-a lungul timpului. Cu toate acestea, bucuria adevărată presupune un anumit efort și muncă, iar pentru a trăi o viață de bucurie avem nevoie de rugăciune, viață sacramentală, participarea la sfânta Liturghie și cât mai multe fapte de caritate. Bucuria nu trebuie redusă la simțire așa cum nici credința nu are legătură cu a simți. În partea a doua am vizionat o secvență din filmul "Ce își dorește o fată". Parcurgând acest drum putem recunoaște că bucuria este semnul mulțumirii și acceptării planului lui Dumnezeu.

Punctul central al zilei a fost sfânta Liturghie celebrată de pr. Claudiu Budău, pr. Eduard Patrașcu, vicar în Parohia Iași "Sfânta Tereza", pr. Cristian Diac, vicar la Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului" și pr. Cristi Hodea, vicar în Parohia Huși "Sfântul Anton" și asistent spiritual al sectorului copii, zona Iași.

A doua parte a zilei a cuprins atelierele, în cinci grupuri de discuții am putut împărtăși din bucuriile trăite în comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți. Ziua a continuat cu prezentarea concluziilor din cadrul grupurilor de discuții și s-a încheiat cu rugăciunea finală, prilej pentru fiecare grup de a-și exprima bucuria, compunând o scurtă rugăciune. Astfel au rezultat următoarele rugăciuni:

Doamne, fă ca bucuria noastră să fie cea care vine de la tine, indiferent de încercările de care avem parte.

Îți mulțumim, Doamne, pentru această zi pe care am petrecut-o alături de tine și ajută-ne ca bucuria pe care am primit-o astăzi să o putem dărui și celorlalți semeni ai noștri.

Îți mulțumim, Isuse, pentru darul pe care ni l-ai făcut de a activa, de a ne forma și de a merge pe calea cea bună, acestea fiind oferite de Biserică prin Acțiunea Catolică.

Impresii

"Eu am redescoperit, încă o dată, că pot zâmbi, că pot simți mulțumire și bucurie chiar în încercări." (Cecilia, Iași)

"A fost o zi într-adevăr frumoasă. Este o bună ocazie pentru tineri să se dezvolte într-un grup alături de care au foarte mult de învățat. Astfel de zile de formare sunt foarte îndrăgite de toți participanții." (Cornelia, Iași).

"La bază, bucuria este recunoștință. Este un act de mulțumire pentru tot ceea ce primim. Ea exprimă conștiința că Dumnezeu ne-a dat în stăpânire lumea." (Lev Gillet)

Celina Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Iași: Acțiunea Catolică: Ziua de formare pentru tineri

* * *

Roman

Cursul de formare pentru tinerii AC din zona Romanului, a avut loc la Parohia Roman "Fericitul Ieremia Valahul". La această întâlnire au participat 90 de tineri din parohiile Barticești, Butea, Pildești, Răchiteni, Săbăoani, Roman "Isus Bunul Păstor", Adjudeni, Gherăești, Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Fericitul Ieremia Valahul".

Ziua a început cu o rugăciune pentru a-i cere Domnului ajutorul de a trăi cât mai bine acele momente de formare umană și spirituală, urmând apoi câteva jocuri de cunoaștere și bineînțeles momentul formativ, realizat de pr. Iulian Roca, asistentul spiritual la sectorul tineri din zona Romanului. Cu tema "Bucuria de a fi tânăr", pr. Iulian a dorit să ne insufle darul bucuriei și ceea ce bucuria poate face pentru noi și pentru cei din jurul nostru, devenind noi înșine mărturisitori și propovăduitori ai ei. Pentru a încheia și cu fapte acest moment formativ, am vizionat câteva filmulețe în care am văzut diferite modalități ale tinerilor de a-și manifesta bucuria și de a o dărui și celorlalți.

În a doua parte a zilei, după sfânta Liturghie celebrată de pr. Iulian Roca, au urmat atelierele de lucru în care tinerii au căutat răspunsuri la diverse întrebări, cum ar fi: "Care sunt amăgirile tinerilor în căutarea bucuriei?", "În ce măsură credința ne dă adevărata bucurie?", "Care sunt locurile în care tinerii caută bucuria?", "Care sunt bucuriile trăite în Acțiunea Catolică?".

După plenară i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ce am reușit în acea zi, pentru prietenii noi pe care ni i-am făcut, pentru bucuria pe care ne-o dăruiește chiar și atunci când credem că suntem triști.

Raluca Bivolaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Roman: Acțiunea Catolică: Ziua de formare pentru tineri


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat