Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu-Ciuc: Întâlnirea preoților catolici"

Preoții catolici din România au avut a doua întâlnire cu ocazia Anului Sfintei Preoții în perioada 8-12 noiembrie 2009, la Hotelul "Salvator", de lângă sanctuarul Maicii Domnului din Șumuleu-Ciuc, pe tema "Preotul, omul credinței".

La întâlnire au participat 160 de preoți din toate diecezele și eparhiile din România. La ultima ședință a Conferinței Episcopilor din România, s-a stabilit ca, din fiecare dieceză și eparhie, să participe câte zece preoți.

Din Dieceza de Iași a fost prezent câte un reprezentant al fiecărui decanat, după cum urmează: pr. Ioan Anton (Decanatul de Trotuș), pr. Carmil Farțade (Decanatul de Vrancea), pr. Ioan Zediu (Decanatul de Moinești), pr. Carmil Duma (Decanatul de Piatra Neamț), pr. Isidor Mârț (Decanatul de Roman), pr. Anton Diacu (Decanatul de Traian), pr. Marian Fechetă (Decanatul de Valea Siretului), pr. Iosif Dămătăr (Decanatul de Bacău), pr. Iulian Ceobanu (Decanatul de Bucovina) și pr. Iosif Dorcu (Decanatul de Iași).

Chiar dacă la început se părea că diferențele lingvistice și rituale vor fi o piedică în desfășurarea întâlnirii, acestea au fost ușor depășite, gazdele asigurând, pe tot parcursul evenimentelor, o prezentare bilingvă (română și maghiară).

Seara de luni a debutat cu recitarea vesperelor și o succintă prezentare a grupurilor participante. Duminică, 9 noiembrie 2009, a fost invitat să prezinte o conferință PS Székely János, episcop auxiliar de Esztergom-Budapesta. Tema, foarte interesant prezentată, a fost "Preotul, omul credinței". Această temă a fost apoi dezbătută și în grupuri mici de discuție. În cadrul acestor grupuri de discuție s-a accentuat, de către mai mulți preoți, necesitatea creării unor legături mai strânse între preoții catolici din toată România.

După-amiază, în sanctuarul Maicii Domnului, s-a celebrat Calea Crucii și sfânta Liturghie. Celebrantul Liturghiei a fost episcopul Székely János.

În ziua următoare conferențiar a fost Mons. Imre Kiss, vicar general al Diecezei de Szeged, care a vorbit despre "Preoție, laici, pastorație", temă generoasă, care a prezentat problematica preotului în zilele noastre. Ca și în ziua anterioară, s-a lucrat pe grupuri mici de discuție pe tema prezentată de vorbitor. După-amiază, Nagy József, profesor la Seminarul din Alba Iulia, a condus Lectio divina. A urmat sfânta Liturghie în sanctuar, celebrată de PS Tamás József , episcop auxiliar de Alba Iulia. Omilia acestei Liturghii a fost centrată pe tema "Ioan Maria Vianney, model pentru toți preoții".

Întâlnirea de la Șumuleu Ciuc a fost, cu siguranță, un moment prielnic pentru rugăciune, dar și o ocazie de cunoaștere reciprocă și de creare de noi și frumoase prietenii.

Următoare întâlnire va avea loc la Iași, în luna februarie 2010.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat