Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion misionar

Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a găzduit, sâmbătă, 14 noiembrie 2009, simpozionul misionar cu tema: "Misionari de acasă". La acest simpozion au participat părinți profesori ai seminarului, profesori laici, dar și mai mulți invitați care au luat cuvântul pe parcursul desfășurării programului.

A fi creștin pentru foarte mulți locuitori ai Europei este un fapt firesc. Creștinul este o persoană chemată să construiască împărăția lui Dumnezeu pe pământ și să își arate mereu mai concret dragostea față de aproapele. Firescul pe care îl trăim în Europa nu trebuie să însemne închidere în noi înșine și nici a ne mulțumi doar cu ceea ce ne bucurăm noi. O scurtă rugăciune originară de pe continentul african ne poate învăța mult în acest sens: Doamne, ajută-mă să dăruiesc chiar și atunci când sacul nu mi-e plin!

Pe această linie se încadrează simpozionul "Misionari de acasă" care a avut loc la Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan "Sfântul Francisc de Assisi", din Roman, în ziua de 14 noiembrie 2009. Suntem cu toții invitați să fim misionari acolo unde trăim, dar și de acasă îi putem ajuta pe aceia care sunt departe, adică pe cei care nu îl cunosc pe Domnul cel înviat, dar și pe misionari, frații care au lăsat totul pentru a fi martorii bucuriei pe care o vestesc prin cuvânt și fapte.

Simpozionul a început prin cuvântul de introducere al părintelui director Eusebiu Țâmpu, care i-a îndemnat pe seminariști să aibă curajul de a privi spre această datorie a Bisericii, misiunea, cu încredere și dăruire. Părintele provincial, Emilian Cătălin, a salutat demersul organizatorilor și a subliniat că botezul ne obligă la o mărturie continuă a credinței noastre.

Au urmat câteva prezentări susținute de seminariști care au descris aspecte din realitățile misionare din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador unde lucrează preoți și laici din Dieceza de Iași.

Părintele Damian Alucăcesei, frate minor conventual din Provincia "Sf. Iosif", din România, care trăiește cu bucurie și inerente dificultăți viața de misionar la Rîșcani, în Republica Moldova, ne-a împărtășit în continuare din experiența sa.

Doamna doctor Iuliana Amza ne-a introdus în sfera problemelor medicale pe care un misionar le poate suferi în țările tropicale, susținând un referat cu privire la bolile mai răspândite din această zonă.

A urmat mărturia părintelui Isidor Mârț care l-a mărturisit pe Cristos în Kenya, la Maikona în Dieceza de Marsabit și care ne-a mărturisit că este în continuare disponibil să săvârșească această lucrare. Directorul național al Operelor Pontificale Misionare din România, părintele Claudiu Iștoc, a concluzionat activitatea simpozionului și a făcut unele precizări cu privire la a fi misionari de acasă, dar și a fi misionar în lumea întreagă, îndemnând pe toți să se deschidă harului lui Dumnezeu, care cheamă și trimite persoane care să ducă tuturor oamenilor vestea cea bună. Părintele a ținut să aprecieze inițiativa seminarului franciscan care e unică până acum în dieceză și chiar în țară. Cu gând de mulțumire lui Dumnezeu, la final s-a celebrat sfânta Liturghie rugându-ne cu toții pentru evanghelizarea popoarelor.

Un fapt deosebit a fost aportul pe care seminariștii l-au adus la realizarea și organizarea acestui simpozion care au fost coordonați de Mariana Sofronie, profesoară de catehism la liceul nostru.

Între Centrul Misionar Diecezan al Diecezei de Iași și Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman s-a încheiat un contract de parteneriat în dorința de a pune în practică, prin diferite activități, acea chemare continuă de a fi misionari, pe care Domnul o adresează nouă, fiecărui botezat.

Concluzionăm cu un citat din enciclica papei Benedict al XVI-lea, Deus caritas est: "Dumnezeu, care este iubire, conduce Biserica spre frontierele omenirii și-i cheamă pe evanghelizatori să soarbă din acel prim izvor originar care este Isus Cristos din a cărui inimă străpunsă izvorăște iubirea lui Dumnezeu" (Deus caritas est, nr. 7).

Pr. Lucian Abălintoaiei, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Roman: Simpozion misionar


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat