Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gutinaș: Funeraliile pr. Robert Matei

Pr. Robert Matei, care a trecut la Domnul duminică, 8 noiembrie 2009, la Berzunți, a fost condus pe ultimul drum joi, 12 noiembrie, la Gutinaș, lângă Onești.

Trupul neînsuflețit al părintelui Robert a fost adus de la Berzunți la Gutinaș marți seara, 10 noiembrie, pentru a fi alături de părinții și rudele sale. Cu două zile înainte, la Berzunți, duminică seara, 8 noiembrie, pr. Iosif Păuleț, decan de Onești, a celebrat o Liturghie în amintirea răposatului.

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Tereza a Pruncului Isus" din Gutinaș, localitatea de naștere a părintelui decedat.

Gutinaș este un sat lângă Onești, așezat pe dealurile din dreapta Trotușului, pe valea pârâului Gutinaș. În anul 1874 era capelă închinată sfinților Petru și Paul, ulterior transformată în bisericuță. Biserica actuală, din cărămidă, a fost începută în anul 1958 și s-a terminat abia în anul 1974, fiind dedicată sfintei Tereza a Pruncului Isus. Comunitatea a fost afiliată la Parohia Onești, iar din anul 1994, la Parohia Ștefan cel Mare. Actualmente are 39 de familii cu 75 de credincioși.

Biserica fiind mică, o mare parte dintre credincioșii catolici și ortodocși veniți la înmormântare au ascultat Liturghia din curtea bisericii. Printre cei prezenți erau credincioși veniți din Cleja, Tămășeni, Turluianu, Bălăneasa și Berzunți, locuri în care părintele Robert a slujit.

Liturghia, care a început la ora 10.40, a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături fiind PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. În prezbiteriu au stat: pr. Eusebiu-Ioan Matei, OFMConv., frate al preotului răposat, colegi de-ai Sfinției sale, pr. Emilian Cătălin, provincial al franciscanilor, patru colegi dintre cei șapte de-ai părintelui răposat, pr. Iosif Păuleț, decan de Onești și pr. Marcelin Chelaru, paroh de Ștefan cel Mare.

În biserică îți atrăgea atenția un text scris cu litere mari, undeva deasupra: "Doamne, nu-mi cere lucruri mari". Câțiva credincioși, mai mulți călugări și călugărițe, oficialități și aproape 80 de preoți au umplut biserica. S-au rugat împreună cu participanții și trei preoți ortodocși. Sicriul părintelui Robert era în fața altarului. În jurul sicriului erau flori și coroane. La căpătâiul preotului răposat stăteau mama, sora care l-a îngrijit în momentele de suferință și câteva rude.

"Participăm acum la ospățul euharistic, unindu-ne cu părintele Robert care participă la ospățul ceresc", a spus PS Aurel la începutul Liturghiei, salutându-i pe toți.

După cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului, a urmat predica ținută de PS Anton Coșa.

Predicatorul a pornit de la un citat din sfântul Ioan Maria Vianney ca să vorbească despre preoție în contextul Anului Sfintei Preoții: "Chiar dacă mi s-ar cere să mă întorc pe pământ, după ce am deja un picior în împărăția cerurilor, m-aș întoarce ca să-mi continui misiunea pentru salvarea oamenilor". PS Anton a precizat că părintele Robert a făcut un pas important în aprofundarea ministerului său preoțesc: a intrat în casa Domnului, celebrând Liturghia cerească: "Și noi credem că el se unește la Liturghia noastră, pentru că mărturisim simbolul credinței, «cred în împărtășirea sfinților»". A vorbit apoi despre misiunea preotului de care s-a făcut părtaș și preotul răposat: "Preotul știe că toate lucrurile pământești, problemele mai mari sau mai mici care frământă omenirea și îi fac să sufere pe oameni, crizele și speranțele sociale, politice, toate trec. Peste toate însă rămâne preoția".

Planurile lui Dumnezeu pentru pr. Robert au fost altele. Rămâne în memoria noastră, pentru că memoria unui preot nu se stinge. Deși mort, el este o predică, el cheamă pe oameni la Dumnezeu, a încheiat Preasfințitul, îndemnând la rugăciune și speranță pentru că "sufletele celor drepți sunt în mâinile lui Dumnezeu".

La final, PS Aurel a transmis gândurile și sentimentele de durere ale PS Petru Gherghel. Și-a exprimat credința în înviere, a revederii în cer a tuturor celor dragi; a mulțumit familiei pentru că l-a dăruit Bisericii și a subliniat că rămâne un gol în dieceză. Asemenea ocazie trebuie să ne îndemne la rugăciune ca Domnul să trimită lucrători în secerișul său.

Pr. Eusebiu Matei, fratele pr. Robert, a mulțumit tuturor pentru comuniunea de rugăciune. A mulțumit, de asemenea, sorei Claudia, care s-a îngrijit de el, și tuturor celor care în momentele de suferință au fost aproape de fratele său.

Câțiva credincioși din Berzunți, comunitate în care părintele Robert a fost paroh zece ani, i-au purtat sicriul cu trupul neînsuflețit spre locul de veci. A fost înmormântat în cimitirul satului lângă tatăl său. Înainte de a fi coborât în groapă, sicriul a rămas descoperit câtva timp, pentru credincioșii care n-au avut posibilitatea să-l vadă în biserică.

Cei prezenți, mulți cu lacrimi în ochi, s-au rugat, au cântat, au meditat și au păstrat tăcerea. Aveau în fața lor un preot, care după calculele noastre ar mai fi trebuit să slujească. Împlinise 41 de ani. După 16 ani de preoție, Dumnezeu l-a chemat la sine. A trecut și prin momente de suferință. Din luna mai starea sănătății a început să se înrăutățească tot mai mult. Din luna august cancerul l-a țintuit la pat.

În fața sicriului, a planurilor neînțelese ale Domnului, nu poți decât să te rogi și să înțelegi că "locuința (cetățenia) noastră este în ceruri de unde îl așteptăm ca mântuitor pe Domnul nostru Isus Cristos" (Fil 3,20).

Să se odihnească în pace!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Gutinaș: Funeraliile părintelui Robert-Enrich Matei


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat