Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice

În perioada 6-8 noiembrie 2009, la Casa de reculegere din Traian a fost organizat un curs de formare pentru președinții parohiali. Tema acestei întâlniri a fost cea a anului asociativ în curs, "Pentru ca bucuria noastră să fie deplină", cu motoul "Bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri"(Lc 10,20).

Au fost prezente aproximativ 50 de persoane, președinți parohial și membri ai consiliului diecezan AC.

Cursul s-a deschis vineri seara cu sfântă Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general, alături de pr. Cornel Gabor, asistentul spiritual al sectorului copii din zona Bacău. A urmat apoi momentul de cunoaștere, coordonat de Alexandra Cojan, responsabila diecezană ACC, care, prin jocuri și momente de destindere, a ajutat participanții să deschidă și să se cunoască mai bine.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laudelor, după care, avut loc un prim moment de formare realizat de pr. Felix Roca. S-a prezentat semnificația temei anului asociativ și profilul președintelui parohial. În acest an asociativ căutăm adevărata bucurie și încercăm să ne lăsăm cuceriți de ea. Ca membrii activi în Biserică, trăim bucuria de a fi cu Cristos și o răspândim în comunitățile în care lucrăm.

Prezentarea istoricului, a misiunii și caracteristicilor AC din Dieceza de Iași a constituit cel de-al doilea moment formativ al dimineții, realizat de Adriana Ianuș, președinta diecezană AC. În cadrul acestui moment de formare au fost prezentate și aspecte manageriale prezente în Acțiunea Catolică.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general AC.

După-amiază am avut onoarea să îl avem în mijlocul nostru pe părintele Alberto Marson, inițiatorul Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași, care ne-a împărtășit cu drag câteva din momentele frumoase petrecute în AC. Alături de părintele Alberto a fost și Anca Lucaci, fosta președintă a AC, care ne-a relatat importanța și rolul AC în viața ei.

După aceste mărturii, Adriana Ianuș a prezentat "Regulile președintelui parohial", urmate de atelierele de lucru unde s-au pus în discuție relația președintelui parohial cu responsabilii și membrii sectoarele prezente în parohie, importanța și relația cu asistentul spiritual parohial, interacțiunea dintre președintele parohial cu zona și dieceza. De asemenea la aceste laboratoare persoanele prezente au lucrat la realizarea fișei postului președintelui parohial. Acest moment a fost încheiat de Rugăciunea Vesperelor.

Seara a continuat cu un happy workshop unde participanții au colaborat la realizarea unui puzzle care a introdus următorul moment al serii - prezentarea campaniei Africa "Creștem împreună pentru o lume mai bună". Pr. Felix Roca și Iuliana Tofana au împărtășit bucuria trăită în această vară în Africa, unde, alături de alți membrii ai delegației ACRO, au desfășurat activități catehetice, caritative și recreative cu tinerii, copiii și adulți din comunitatea Maikona.

Ziua de duminică s-a deschis cu lectio divina, meditând asupra textului evanghelic din Lc 10,17-24, propus de părintele Felix Roca. Programul a continuat cu evaluarea cursului, împărtășirea impresiilor participanților și s-a încheiat cu sfânta Liturghie.

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 noiembrie: Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat