Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preotul în celebrarea euharistică

Rubrică de teologie liturgică sub îngrijirea părintelui Mauro Gagliardi

Reluăm cu acest articol rubrica Spiritul Liturgiei, care-și propune să prezinte, în mod accesibil și sintetic, diferite teme de teologie liturgică. Acest prim articol prezintă cititorilor tema generală a noului an, care se va extinde până la sfârșitul lunii iunie 2010.

* * *

de pr. Mauro Gagliardi

Așa cum este cunoscut de toți, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a stabilit Anul Sfintei Preoții (iunie 2009 - iunie 2010), cu ocazia aniversării a 150 de ani a lui dies natalis a sfântului paroh de Ars. Intenția este de "a contribui la promovarea angajării de reînnoire interioară a tuturor preoților, pentru o mărturie evanghelică mai puternică și mai incisivă a lor în lumea de astăzi"1. Sfântul Ioan Maria Vianney, în afară de faptul că reprezintă un suprem model viu de preot, a vestit mereu cu claritate și cu emfază demnitatea incomparabilă a preoției și centralitatea slujirii consacrate în sânul Bisericii. Inspirându-se din învățăturile sale, Sfântul Părinte a repropus următoarele cuvinte ale sfântului: "O, cât de mare este preotul!... Dacă el s-ar înțelege, ar muri... Dumnezeu ascultă de el: el rostește două cuvinte și Domnul nostru coboară din cer la glasul lui și se închide într-o ostie mică...". De asemenea: "Dacă se dă la o parte sacramentul Preoției, noi nu l-am avea pe Domnul. Cine l-a pus acolo în tabernacolul acela? Preotul. Cine a primit sufletul vostru la prima intrare în viață? Preotul. Cine-l hrănește pentru a-i da forța să facă pelerinajul său? Preotul. Cine-l va pregăti să se prezinte în fața lui Dumnezeu, spălându-l pentru ultima dată în sângele lui Isus Cristos? Preotul, mereu preotul. Și dacă acest suflet moare din cauza păcatului, cine-l va învia, cine-i va aduce liniștea și pacea? Tot preotul... După Dumnezeu, preotul este totul!... El însuși nu se va înțelege bine decât în cer"2.

Cum se vede, sfântul Ioan Maria Vianney vede măreția preotului cu referință privilegiată la puterea pe care el o exercită în sacramente în numele și în Persoana lui Cristos. Benedict al XVI-lea a scos în evidență acest fapt, prezentând iar alte cuvinte ale Parohului de Ars, care se referă îndeosebi la slujirea de a celebra sfânta Euharistie. Papa scrie că sfântul "Era convins că de Liturghie depindea toată fervoarea vieții unui preot: «Motivul delăsării preotului este că el nu dă atenție Liturghiei! Dumnezeul meu, cât de deplâns este un preot care celebrează ca și cum ar face un lucru obișnuit!»"3.

Anul Sfintei Preoții propune reflecției noastre figura preotului și, în mod deosebit, demnitatea lui de slujitor hirotonit care celebrează sacramentele, în folosul întregii Biserici, în persoana lui Cristos, marele și veșnicul preot4.

În acest An al Sfintei Preoții, care se celebrează între 2009 și 2010, există totuși și alte date care merită de amintit, pentru că sunt intim legate cu natura euharistică a demnității sacerdotale. În anul 1969, papa Paul al VI-lea promulga, cu Constituția apostolică Missale Romanum, noul liturghier adaptat după Conciliul Vatican II. Așadar, în acest an 2009 se celebrează 40 de ani de la această promulgare. Anul viitor 2010 se vor celebra alte două aniversări, legate și ele direct cu celebrarea Euharistiei. Prima coincide cu împlinirea a 40 de ani (1970-2010) de la promulgarea editio typica (prima) definitivă a lui Institutio Generalis Missalis Romani. A doua coincide cu împlinirea a 440 de ani de la promulgarea liturghierului numit actualmente Vetus Ordo sau Usus antiquior, promulgat de sfântul Pius al V-lea cu Constituția apostolică Quo primum din 14 iulie 1570. Această constituție este amintită, alături de liturghierul sfântului Pius al V-lea, încă de primele cuvinte ale amintitei Constituții apostolice Missale Romanum a lui Paul al VI-lea5.

Cele două liturghiere, unite și de celebrarea respectivelor aniversări, sunt două forme ale unicei lex orandi a Bisericii de rit latin. În această privință s-a exprimat sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, învățând că, în raport cu liturghierul lui Paul al VI-lea, "Liturghierul Roman promulgat de sfântul Pius al V-lea și editat din nou de fericitul Ioan al XXIII-lea trebuie să fie considerat ca expresie extraordinară a «lex orandi» însăși [«legea rugăciunii»] și trebuie să fie ținut în considerația cuvenită datorită folosirii lui venerabile și antice. Aceste două expresii ale lui «lex orandi» a Bisericii nu vor duce în nici un mod la o diviziune în «lex credendi» [«legea credinței»] Bisericii; de fapt sunt două folosiri ale unicului rit roman. De aceea este permis să se celebreze sacrificiul Liturghiei conform ediției tipice a Liturghierului Roman promulgat de fericitul Ioan al XXIII-lea, în anul 1962 și niciodată abrogat ca formă extraordinară a liturgiei Bisericii"6.

Posibilitatea unei coexistențe senine și armonioase a celor două forme ale unicului rit roman a fost, în sfârșit, afirmată în mod indirect și de prezența ambelor Ordines Missae (fericitul Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea) în cadrul recentului Compendium Eucharisticum, publicat de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor7.

Coincidența acestor diferite date a dictat și tema pe care rubrica Spiritul liturgiei își propune s-o aprofundeze anul acesta: "Preotul în celebrarea euharistică". Prin scurte articole la fiecare două săptămâni, redactate de teologi, liturgiști și canoniști competenți, vom încerca să prezentăm în mod clar și accesibil rolul și misiunea preotului în diferitele părți ale Liturghie, ținând cont de ambele liturghiere ale căror aniversări se celebrează. Dorința este ca aceste articole să-i poată ajuta pe preoți să profite de oportunitatea de reflecție și de convertire oferită de Anul Sfintei Preoții și ca să-i poată stimula la o grijă tot mai atentă față de ars celebrandi. De asemenea, sperăm ca aceste contribuții care vor fi publicate treptat să-i poată ajuta și pe ceilalți cititori - călugări, călugărițe, seminariști, credincioși laici - să reconsidere cu mai mare atenție și să venereze cu profund respect religios măreția misterului euharistic și demnitatea slujirii sacerdotale, precum și să redescopere centralitatea lor în viața și în misiunea Bisericii.

(După Zenit, 11 noiembrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note
1 Benedict al XVI-lea, Scrisoarea de convocare a Anului Sfintei Preoții, 16.06.2009.
2 Ibid.
3 Ibid.
4 Ibid.
5 Preoții "își exercită în cel mai înalt grad funcția sacră în cultul sau adunarea euharistică, în care, acționând in persona Christi și proclamând misterul Lui, unesc rugăciunile credincioșilor cu Jertfa Capului lor și, în Jertfa Liturghiei, actualizează și aplică, până la venirea Domnului, Jertfa unică a Noului Testament, cea a lui Cristos, care se oferă, o dată pentru totdeauna, pe Sine Tatălui ca Victimă nepătată": Conciliul al II-lea din Vatican, Lumen gentium, nr. 28: AAS 57 (1965), pag. 34. Cf. și Presbyterorum Ordinis, nr. 2; 12; 13.
6 Benedict al XVI-lea, Summorum Pontificum, 07.07.2007, art. 1.
7 Cf. Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum, Compendium Eucharisticum, LEV, Città del Vaticano 2009. Pregătirea acestui text a fost încredințată direct de Sfântul Părinte, care anunțase acest lucru în Exortația apostolică post-sinodală Sacramentum Caritatis, 22.02.2007, nr. 93.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat