Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Prezentarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia"

Liceul oferă posibilitatea tinerilor catolici, băieți și fete, în mare parte de pe Valea Trotușului, de a se forma intelectual, dar și moral-religios după normele Bisericii Catolice, cu o ofertă unică la nivel de municipiu, prin filieră și profil.

Scurt istoric

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", cu sediul în Onești, str. Belvedere, nr. 7, face parte din rețeaua învățământului de stat, filiera vocațională, profil teologic, specializarea teologie romano-catolică. A fost aprobat de M.E.C. prin Hotărârea nr. 32370 din 13 iunie 2001 și funcționează într-un complex modern, care aparține conventului Fraților Capucini, din Onești.

În cei șapte ani de funcționare, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" și-a desfășurat activitatea în linii mari în bune condiții, cu accent atât pe o bună informare, dobândire de abilități, competențe și educație, cât și pe o bună formare moral-religioasă, conformă cu profilul liceului.

Pentru a asigura un climat deosebit elevilor catolici din Decanatul de Trotuș, și nu numai, conducerea liceului a luat în considerație următoarele aspecte:

  • aspirațiile elevilor, opțiunile lor și ale părinților;

  • satisfacerea aspirațiilor individuale a seminariștilor în vederea sfintei Preoții;

  • cerințele economice și sociale ale zonei (unul din obiectivele prioritare ale liceului fiind sprijinirea elevilor proveniți din familii numeroase cu posibilități materiale reduse);

  • adaptabilitatea învățământului la cerințele moderne unei societăți informatizate;

  • respectarea cerințelor reformei învățământului și ale integrării europene.

Pe o suprafață de 2652 mp se află: opt săli de clasă, o cancelarie, un secretariat, un cabinet director, o sală pentru conferințe, o bibliotecă, o capelă, o sală de sport amenajată, un modern laborator de informatică, dotat cu 20 calculatoare conectate la rețeaua de internet.

În biblioteca școlii există peste 7000 de volume. Prin diferite donații, fondul de carte a crescut asigurând elevilor necesarul de volume de literatură clasică și universală, beletristică, dicționare, enciclopedii, atlase etc.

Toate promoțiile Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" au obținut rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat, promovabilitate 100%.

Din rândul absolvenților liceului peste 75% urmează cursuri superioare, la diferite facultăți din țară, iar 12 elevi își continuă formarea în cadrul Seminarului capucin din Onești.

În prezent sunt înscriși un număr de 216 elevi, cuprinși în opt clase, două clase pe nivel, formați de un colectiv de 23 de profesori, din care șase sunt titulari ai liceului.

  • deviza anului școlar 2009-2010: "Viitorul înseamnă educație!"

  • sloganul unității: "eu sunt calea, adevărul și viața"(In 14,6)

Obiective urmărite

Obiectiv fundamental: Constituirea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, într-o organizație școlară modernă, complexă, compatibilă cu unitățile similare naționale, capabilă să ocupe și să mențină prin întreaga sa activitate un loc fruntaș în sistemul de învățământ băcăuan și național.

Obiective prioritare:

  • obținerea unor rezultate de calitate în activitatea instructiv-formativă;

  • asigurarea și valorificarea optimă a resurselor umane;

  • completarea, diversificarea, îmbunătățirea și exploatarea rațională a resurselor materiale;

  • profesionalizarea și eficientizarea activității manageriale;

  • programe și strategii.

Argument justificativ

Analiza atentă și detaliată a activității și a rezultatelor obținute în anii școlari anteriori a motivat pe deplin, prin concluziile ei semnificative, orientarea proiectării către două direcții importante: consolidarea succeselor și ameliorarea rezultatelor mai puțin satisfăcătoare. În acest scop au fost stabilite clar obiectivele prioritare, iar pe baza acestora a fost conceput planul de acțiune, prin urmărirea concretă a acțiunilor și a secvențelor planificate.

Valori promovate

Prin întreaga activitatea desfășurată în cadrul liceului vor fi promovate valorile învățământului tradițional românesc, cu accent deosebit pe formarea moral-spirituală, conform idealului educației creștine ce urmărește desăvârșirea potențialității omului, perfecționarea sa, dezvoltarea tuturor capacităților sale.

Activități științifice și metodice

În cadrul liceului s-au susținut lecții demonstrative în cadrul cercurilor pedagogice la disciplina: religie, prof. dr. Violeta Apostu și disciplina istorie prof. Mihaela Ungureanu

Parteneriate educaționale

Conducerea liceului a acordat o importanță deosebită realizării parteneriatelor educaționale, convinsă fiind că numai strânsa legătură și colaborarea cu toți factorii care determină și influențează educația și formarea elevilor, pot asigura realizarea obiectivelor educaționale.

În cadrul liceului există parteneriate educaționale realizate cu:

  1. Primăria municipiului Onești

  2. Parohia Romano-Catolică "Sfinții Apostoli Petru și Paul", Onești

  3. Poliția Onești

  4. Congregația religioasă "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" Onești.

Elemente distinctive

Oferta educațională propusă de Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, prin filieră, profil și specializare este unică la nivelul municipiului. Ea oferă posibilitatea studierii limbii italiene și o formare moral-spirituală a elevilor prin: participarea la sfânta Liturghie, la evenimente religioase, meditații, colocvii spirituale, exerciții spirituale.

Uniforma liceului este alt element distinctiv, care asigură o ținută decentă și conferă o notă de originalitate.

Baza de date a liceului

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești este o unitate de învățământ independentă, face parte din rețeaua învățământului de stat și își desfășoară activitatea cu un număr de două clase pe nivel, cu un program de funcționare într-un singur schimb, între orele 8.00-14.00/15.00, cu efective de 23/30 elevi pe clasă și are șapte ani de experiență în domeniul educațional. Din numărul total de 216 elevi, 29 sunt seminariști ai Ordinului Franciscan Capucini.

Proiecte și programe educative școlare și extrașcolare

Activitatea educativă din unitatea noastră școlară urmărește, în mod prioritar, să contribuie la formarea unor personalități complexe, libere și responsabile. Ne ajută în acest sens tradiția pe pământ românesc a școlilor catolice, care au avut și continuă să aibă performanțe în ceea ce privește capacitatea organizatorică a grupurilor educate, starea disciplinară bună și foarte bună, respectul pentru valorile perene ale umanității, capacitatea de a susține și de a oferi celorlalți aceste valori, fără dogmatism, în lumea de azi.

Educația extrașcolară completează activitatea școlară și educația familială. Ca activitate intenționată și orientată, educația extrașcolară / nonformală permite adâncirea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor din zonele de interes ale elevilor, cultivarea interesului și dezvoltarea înclinațiilor și talentelor acestora pentru anumite domenii. Ea permite folosirea eficientă și plăcută a timpului liber al elevilor, dezvoltarea vieții asociative, dezvoltarea capacităților de a lucra în grup și de a coopera în rezolvarea unor sarcini complexe, dezvoltarea voinței și formarea trăsăturilor pozitive de caracter. Educația extrașcolară permite, de asemenea, implicarea elevilor în activități opționale în mai mare măsură decât este posibil pe baza activităților curriculare, angrenându-i pe aceștia în forme specifice de verificare și apreciere a rezultatelor. Cele două coordonate existente în actul de formare - dimensiunea intelectuală și cea morală - sunt percepute ca formând o unitate în procesul de devenire umană. Acest tip de abordare ne implică pe toți: profesori, preoți formatori și elevi.

Structurarea activităților educative pornește de la preocuparea pentru sprijinirea pregătirii școlare propriu-zise a elevilor din dorința de a asigura un progres școlar autentic, convinși fiind că respectul pentru valori nu este posibil într-o lume de ignoranță.

În acest sens, există preocupări cu caracter permanent pentru cunoașterea și sprijinirea elevilor cu dificultăți în învățare, programe suplimentare de pregătire, organizarea studiului individual, încurajarea participărilor la concursurile școlare etc. Ca o consecință a acestor preocupări, la ieșirea din sistem, se obține constant promovabilitate de 100 %, iar la concursurile școlare, rezultate onorabil:

  1. Etapa județeană a Olimpiadei de Limba Italiană:

    • un premiu II

    • un premiu III

    • un mențiune

  2. Etapa interjudețeană a Olimpiadei de Religie:

    • un premiu I

    • două premii II

    • un mențiune

  3. Proiect județean "Pauza fără fumat"

    • premiul II

  4. Proiect județean "Cultură și interculturalitate"

    • trei premii

    • cinci diplome

  5. Sesiunea de comunicări stiințifice - Colegiul Petru Poni Onești:

    • trei diplome de merit.

  6. Concursul sportiv "Olimpiada sportului școlar"

    • un premiu II, tenis de masă

    • două premii III, tenis de masă

    • un premiu III, șah.

Numărul mic de elevi nu reprezintă un impediment în participarea la majoritatea concursurilor incluse în calendarul oficial al activităților educative, existând preocuparea pentru depistarea la fiecare elev, a calităților care să-i ofere demnitatea de sine.

Dincolo de acest calendar, există activități, foarte bine pregătite, cu caracter intern, dar de o utilitate de care nimeni nu se îndoiește: serbări școlare, cercuri artistice, sportive, excursii etc.

În ceea ce privește "pregătirea de specialitate", există o multitudine de activități care își propun nu numai dobândirea de cunoștințe, ci, mai ales, practicarea de comportamente, manifestarea de atitudini necesare în devenirea propusă: pregătirea și participarea la serviciul religios a elevilor seminariști, activități de formare moral-spirituală pentru toți elevii școlii (exerciții spirituale, colocvii spirituale, momente de rugăciune, participarea la sfânta Liturghie, practicarea diferitelor devoțiuni etc.), implicarea în acțiuni de asistență socială (vizite în spitale, la familiile sărace, la școlile pentru copiii cu dizabilități etc.).

Considerăm că formarea, în parametri clari și bine susținuți, se află la un nivel mulțumitor, absolvenții noștri, indiferent de traseul urmat după terminarea școlii, găsind obiective specifice la provocările mai puțin plăcute ale lumii de azi.

În cadrul liceului există parteneriate încheiate între:

  • parohiile romano-catolice din Onești;

  • Universitatea Alma Mater Sibiu;

  • Grădinița "Sfântul Paul" Onești;

  • Asociația "Familia și viața";

  • Primăria Onești;

  • Biblioteca municipală "Radu Rosetti" Onești;

  • Fundația Națională "George Călinescu" Onești;

  • Poliția Onești.

Ca urmarea a muncii susținute de profesorii liceului, în mod deosebit a Comisiei de proiecte, în anul școlar 2008-2009 s-a scris un proiect Comenius, care a fost aprobat de către ANPCDEFP, pentru o perioadă de doi ani, într-un parteneriat multilateral cu Italia și Polonia, intitulat "The far - away so close", sponsorizat de Comisia Europeană. Proiectul a fost lansat la 23 octombrie 2009, în aula Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" din Onești .

Proiectul are drept țintă integrarea elevilor, care vin din diferite țări, în activitățile școlare. Vom începe prin a analiza aspectele psihologice și emoționale ale elevilor emigranți și vom încerca să le rezolvăm prin jocuri și activități de grup. Elevii vor vorbi limba engleză, ceea ce va conduce la îmbunătățirea competențelor lingvistice și de învățare. În cea de-a doua etapă a proiectului elevii și profesorii vor lucra la istoria migrației locale și naționale, a propriei lor țări. În acest scop se va alege o operă literară, având ca temă principală migrația fiecărei țări și se vor descoperi câteva elemente comune. În final, va fi realizat un CD/DVD cu experiența relatată și comentariile personale. Scopul este acela de a produce o bogăție comună, având la bază contribuția fiecărei țării, apropiind prăpastia lingvistică și geografică. Obiectele implicate în cadrul proiectului vor fi: istoria, limba română, limbile străine, geografia și religia, care își vor include tema migrației în propriul curriculum.

Tot în anul școlar trecut s-au înaintat spre aprobare în Italia un număr de șapte proiecte educaționale, pentru care se așteaptă un răspuns, în vederea finanțării lor.

Merită evidențiate activitățile educative derulate:

  • Zilele Culturii Călinesciene 2008, desfășurate la Fundația Națională "George Călinescu" Onești și Biblioteca Municipală "Radu Rosetti";

  • "25 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia";

  • Săptămâna educației globale "Interculturalitate și spiritulitate";

  • Balul bobocilor 2008;

  • Ziua Națională a României;

  • Concurs Internațional "Games and Traditions".

  • Concert de Crăciun, susținut la sediul ISJ Bacău, Liceul de artă "George Apostu" Bacău, Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" Onești;

  • Serbarea de Crăciun 2008;

  • momente literare: "Grigore Vieru - in memoriam" și "Eminescu - luceafărul literaturii universale";

  • Săptămâna ecumenică;

  • 150 de ani de la Unirea Principatelor Române;

  • excursie la Predeal;

  • vizită la Muzeul de istorie;

  • Să sărbătorim "Dragobetele";

  • Zilele liceului 7- 9 mai 2009;

  • proiect județean "Pauza fără fumat"

  • balul absolvenților;

  • festivitatea de premiere.

Prof. dr. Violeta Apostu, director

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Onești: Prezentarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat