Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ședință decanală

În aula "Sf. Tereza a Pruncului Isus" a Decanatului Romano-Catolic Bacău s-a desfășurat, luni, 9 noiembrie 2009, întâlnirea tuturor preoților din decanat. Moderator a fost părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău. Alături de cei aproximativ 45 de preoți prezenți, a participat și pr. Catălin Emilian, provincialul părinților franciscani.
 

Întâlnirea a început la ora 10.30 printr-o rugăciune și prin păstrarea unui moment de reculegere pentru pr. Robert Matei, chemat cu o zi înainte în casa Tatălui. Au participat la ședința decanală preoți ce activează în parohii, case de formare și mănăstiri.
 

Primul punct supus dezbaterii, intitulat "Anul Sfintei Preoții în desfășurarea lui", a fost prezentat de pr. Eduard Coșa. A fost amintit impactul deosebit pe care îl au diferitele manifestări organizate în parohii, mai ales în sensibilizarea credincioșilor cu privire la misiunea preotului, dar și pentru promovarea de noi vocații. Au fost punctate detalii despre întâlnirile naționale ale preoților, cursurile de exerciții spirituale și pelerinajele la Ars și la Roma, în lunile mai și iunie 2010.
 

Având în vedere iminenta apropiere a alegerilor prezidențiale, a fost citită și analizată Scrisoarea Conferinței Episcopilor Catolici din România cu privire la alegeri și la participarea credincioșilor catolici. A urmat o scurtă prezentare a situațiilor delicate în care se află câțiva preoți din Dieceza de Iași.
 

Un alt punct de discuție l-a constituit organizarea pelerinajelor. S-a evidențiat riscul de a transforma pelerinajul în turism, căutându-se soluții pentru a contracara acest fenomen. Părintele provincial a făcut câteva precizări cu privire la pelerinajele de la Cacica, răspunzând și unor întrebări venite din partea preoților. Părintele decan a făcut câteva clarificări cu privire la Casa de Pensii, precum și anumite precizări cu privire la stipendii, binate și importanța lor.
 

Situația școlilor catolice și a tinerilor care se înscriu în ele a fost, de asemenea, analizată. Se simte nevoia unei mai bune promovări a liceelor catolice în rândul copiilor din școlile generale.
 

La capitolul "Diverse" au fost atinse diferite puncte, precum înmormântările, eliberarea documentelor parohiale, cumpărarea locurilor de veci, organizarea orei lunare de adorație pentru preoții în decanat, depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică.
 

Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea Ora media în biserica "Sf. Nicolae".
 

Redacția Biserica și Viața


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat