Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: După un an ca misionari laici

Alina Cojan, Gilberta Hobincu și Adrian Cimpoeșu s-au decis să-și ofere timpul, entuziasmul și disponibilitatea lor pentru a ajuta misiunea românească din Kenya, acolo unde activează și preoții români. În ziua de 28 octombrie 2008, în cadrul unei Liturghii solemne în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, au primit mandatul misionar și binecuvântarea de a merge în misiune. Au plecat la 12 noiembrie 2008. După un an de activitate în Kenya, au fost intervievați prin internet de prof. Teodora Cojan.

• Se împlinește un an de când ați ajuns în Maikona. Ce activități ați desfășurat în această perioadă? Care este rolul vostru acolo?

Alina: Prezența noastră aici înseamnă o implicare în evanghelizarea făcută de preoții noștri români. Dispensarul și oamenii care au nevoie de îngrijire medicală sunt prioritatea mea și reprezintă activitatea care îmi ocupă zilele și de multe ori și nopțile - când apar urgențe. Este o muncă vastă și împreună cu cei doi colegi africani oferim asistență medicală tuturor categoriilor de persoane.

Pe lângă datoriile zilnice, ne implicăm în activități cu tinerii și copiii, iar timpul rămas îl acordăm treburilor casnice și scurtelor momente de relaxare.

Gilberta: Planurile din România s-au respectat în ceea ce ne privește. Cum am ajuns, fiecare a început să lucreze pe domeniul lui de activitate, respectiv eu în cel al educației. Acest domeniu e destul de vast aici, eu ocupându-mă de la distribuirea mâncării în fiecare săptămână până la pregătirea materiei și a materialelor necesare pentru fiecare trimestru. Rolul meu nu e neapărat important în domeniul educației. Munca pe care o desfășor ar putea să o facă și cineva din Kenya, însă e vorba de o prezență nouă cu o altă experiență. Întâlnirea unor culturi diferite este mereu o îmbogățire pentru ambele părți.

Adrian: Timpul trece și iată-ne cu o experiență de un an de zile aici în misiunea din Maikona. În acest timp m-am ocupat de reparațiile mașinilor încercând să le mențin într-o stare cât de cât bună, dat fiind faptul că aici suprafața acoperită de misiune este foarte mare și nevoia de mașină e la fel. Adesea fac pe șoferul când trebuie mers undeva și preoții sunt prinși în alte activități. Mă ocup și de mici reparații prin misiune dar și de construcții. Tocmai am terminat de construit o fântână pentru o comunitate care ne este filială, numită Gamura, unde apa era foarte departe,iar prin aceasta construcție am redus distanța la jumătate. În acest an am avut și o experiență în altă parohie, în misiunea germană, ajutând la reparatul mașinilor.

• Care sunt dificultățile pe care le întâmpinați în activitățile voastre?

Alina: Comunicarea rămâne dificultatea cea mai mare, dat fiind faptul că avem de-a face cu trei limbi străine, din care limba engleză reprezintă limba oficială a Kenyei și pe care o folosim cel mai des, limba națională kiswahili și limba tribului din care am reușit să reținem cele mai importante și necesare cuvinte și expresii, tot în funcție de domeniul pe care suntem axați. Mai e diferența de cultură pe care dacă nu înveți să le accepți și să le înțelegi nu poți să te apropii de oameni. Dar în acest an care a reprezentat și perioada de adaptare, dificultățile nu ar trebui nici măcar menționate, după părerea mea, dat fiind faptul că satisfacțiile și roadele prezenței noastre sunt multe, privind nu atât la cei de lângă noi ci la noi înșine. Creștem, ne cunoaștem și învățăm să trăim și să împărtășim cu ceilalți ceea ce am primit în dar.

Gilberta: Când am mai lucrat în domeniul social, în țară, îmi făceam mulți prieteni care mă invitau să-mi petrec ziua liberă cu ei și era un timp bun de împărtășire, atât pentru mine cât și pentru ei. Ne ascultam, ne încurajam și când era vorba de culturi diferite, anumite observații ni le întăreau sau le contestau. Genul acesta de apropiere eu nu l-am întâlnit aici. Deși a trecut aproape un an, nu am prieteni din tribul Gabra, cu care să pot împărtăși. Faptul că sunt albă mă pune pe un piedestal care nu-mi permite să mă apropii de oameni. "Albii sunt bogați, ei trăiesc bine, nu au probleme."

Adrian: Prima și cea mai mare dificultate a fost limba. De multe ori lucrez cu oameni care nu înțeleg limba engleza, norocul meu e un localnic Boru cu care lucrez, el știe limba engleză și face adesea pe translatorul. O altă mică problemă a apărut în ultimul timp: dorul de cei dragi și de țară.

• Care sunt bucuriile și satisfacțiile pe care le trăiți acolo?

Alina: Avem parte de multe bucurii sau mici minuni, cum obișnuim să le numim. Acest lucru îl realizăm mai bine când ne adunăm la masă, seara, în special, și împărtășim din experiențele noastre atât de multe și diverse. Faptul că interacționăm mult cu oamenii ne dă șansa să-i cunoaștem mai bine și să ni-i facem prieteni. Nu știu dacă am simțit o bucurie mai mare de când am plecat din mijlocul familiei, ca cea de a fi primit, acceptat și iubit de comunitatea și familia Gabra. Nu e nimic mai important decât a te simți ca acasă oriunde ai fi în această lume.

Satisfacțiile sunt pe măsura implicării și a timpului petrecut cu și pentru acești oameni. Bolnavii sunt pentru mine cei care îmi consumă toată energia, concentrarea și atenția, dar tot ei sunt sursa noilor puteri pe care le prind văzând rezultatele bune pe care Dumnezeu nu încetează să le ofere prin munca mâinilor noastre.

Avem marea satisfacția de a ajunge la sfârșitul zilei și de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru șansa de a fi trăit ca frații, împărtășind și învățând unii de la alții.

Gilberta: Bucuria de a lucra cu cei mici și pentru cei mici îmi umple zilele. O vorbă înțeleaptă spunea să-ți petreci cât mai mult timpul cu cei mici, cu copiii și cu cei peste 70 de ani ca să fii fericit. Eu petrec timpul cu cei mici și satisfacția vine odată cu progresul și creșterea lor pe toate planurile.

Adrian: Cred că cea mai mare bucurie o ai atunci când chiar reușești, prin ceea ce ești și faci, să fii bucurie pentru ceilalți. Dar și mai frumos este când ști să primești de la ei ceea ce îți oferă.

• Care ar fi unul din momentele mai deosebite pe care le-ați trăit în misiune?

Alina: Unul din momentele frumoase trăite aici, este o activitate recentă a tinerilor la care am participat și eu. După o săptămână în care s-au vândut bilete și fiecare a donat câte ceva, în special misionarii, a avut loc marea Loterie, având ca scop principal ideea de a-i aduna pe tineri ca apoi sub forma unui grup unit să implice și comunitatea. Rezultatele au fost peste așteptări, ceea ce se cerea sărbătorit. Următoarea zi a fost programată pentru câteva momente de veselie împreună cu un ceai și mandazi (un fel de gogoși). Între timp au realizat că ziua de 6 septembrie era dedicată vizitării celor bolnavi. Au fost momente unice cele petrecute cu ei la casele bolnavilor. Am pornit toți cei 35 de tineri, imediat după ceaiul servit în grabă și ne-am oprit în fața colibei unde ședea bolnava pe un pat din nuiele. În câteva clipe ni s-au alăturat familia și toți vecinii, bărbați, tineri și copii de toate vârstele. Am început cu câteva cântece în ritmul lor vesel și rapid, acompaniați de tobele improvizate din bidoane și bătutul palmelor. După citirea Evangheliei și explicarea ei s-au formulat de câtre tineri câteva intenții adresate lui Dumnezeu în care ceream pace sufletească, sănătate, ploaie și protecție. Totul s-a încheiat cu un alt set de cântece, de această dată toți ridicați în picioare și dansând după obiceiul lor. Au urmat și alți bolnavi la care ne-am deplasat tot în grup. A fost un moment spontan creat din renunțarea la clipele de distracție și dorința de a fi alături de cei dragi. Deosebită a fost disponibilitatea și promptitudinea cu care au răspuns tinerii acestei activități.

Gilberta: Momentele mele preferate sunt cele în care ne jucăm seara cu băieții. Apusul de soare are un farmec aparte aici și să-i privesc răzând, încruntați sau foarte serioși în lumina roșiatică, alergând după minge sau fugărindu-se, îmi dă imaginea unui filmuleț care promovează pacea.

Adrian: Momentele de bucurie sunt multe: joaca împreună cu copii și tinerii seara după liturghie, rugăciunea de seară în sat și chiar sunetul motorului de la mașină pornit după ore de blocaj în deșert.

• Un gând pentru cei care citesc aceste rânduri.

Alina: Rămâneți uniți cu noi în rugăciune!Iar dacă acest lucru vi se pare prea mic și neînsemnat, dăruiți mai multă atenție, mai multă iubire, mai mult din timpul , care oricum nu ne aparține. Ca misionar am înțeles că toate secundele, clipele, orele și cei doi ani nu mai sunt ai noștri ci aparțin celor pe care îi întâlnim zilnic și care se numesc frații noștri.

Gilberta: Rugați-vă pentru misionarii din întreaga lume să se păstreze fideli față de persoana lui Isus Cristos și față de misiunea pe care au primit-o. Mulțumim pentru tot sprijinul dumneavoastră oferit de-a lungul timpului.

Adrian: Doar atât: fiți misionari acolo unde sunteți, prin ceea ce sunteți și faceți să dați mărturie vie că Dumnezeu există!

Prof. Teodora Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 noiembrie: Kenya: După un an ca misionari laici


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat