Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Cardinalul Agostino Vallini la comunitatea românilor catolici

La invitația comunității românilor catolici, cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, a celebrat duminică, 8 noiembrie 2009, ora 18.00, o sfântă Liturghie pontificală în biserica "San Vitale", din Via Nazionale, 194.

Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Isidor Iacovici, paroh pentru comunitatea românilor din Roma și decan pentru partea de sud a Italiei, pr. Ioan Jicmon, paroh pentru comunitatea românilor din Padova și decan pentru partea de nord a Italiei, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene din Parohia "San Vitale", Mons. Anton Lucaci, circa douăzeci și cinci de preoți români, studenți sau care slujesc la Roma, câțiva preoți italieni, o mare mulțime de credincioși români care lucrează la Roma, precum și credincioși italieni.

Sfânta Liturghie a fost precedată de o întâlnire de discuții între cardinalul Agostino Vallini, PS Petru Gherghel, pr. Isidor Iacovici, Mons. Daniele Micheletti și o mică parte a comunității românilor, precum și cea a italienilor. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe probleme de ordin spiritual și organizatoric, despre relația dintre creștini și Cristos, ca și a creștinilor între ei, indiferent de naționalitatea lor.

În cadrul sfintei Liturghii, cardinalul și-a exprimat bucuria și șansa care i-a fost oferită de a celebra împreună cu PS Petru Gherghel, cu preoții români și cu toți creștinii români aflați din motiv de muncă la Roma.

În cadrul predicii, oaspetele i-a invitat pe toți cei prezenți să facă din altar, din jertfa sfintei Liturghii, "casa la care să revină mereu cu bucurie, mai ales atunci când greutățile muncii sau ale adaptării pun stăpânire pe sufletele noastre. Astfel - a continuat cardinalul -, Europa va înțelege și va recunoaște că rădăcinile ei sunt profund creștine și-și va fundamenta viitorul pe exemplul și trăirea credinței creștinilor care o compun".

La sfârșit, în cuvântul său, PS Petru Gherghel a mulțumit cardinalului Agostino Vallini și, prin Excelența sa, Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, asigurându-l că românii catolici aflați în Cetatea Sfântă sunt și vor rămâne uniți în jurul lui Cristos și a Bisericii sale. În același timp, i-a invitat pe românii prezenți ca, atunci când vor reveni acasă, unde de altfel sunt așteptați cu drag, să poarte cu ei nu numai "bogăția" materială, ci și pe cea spirituală a Bisericii Universale descoperită din plin la Roma.

Fiind la sfârșitul octavei pentru răposați, celebrarea s-a încheiat cu intonarea unui requiem solemn și cu binecuvântarea apostolică din partea cardinalului Agostino Vallini.

Pe parcursul dimineții, PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie în comunitățile din Ladispoli și Roma-Casilina.

*

Card. Agostino Vallini
S-a născut la Poli, Provincia di Roma, în ziua de 17 aprilie 1940. A fost hirotonit preot în ziua de 19 iulie 1964. În același an se înscrie la Universitatea Pontificală din Lateran, unde obține titlul de doctor în dreptul canonic. Devine apoi profesor la mai multe facultăți ecleziastice, după care, papa Ioan Paul II îl numește episcop auxiliar la Napoli și episcop titular de Tortiboli. La 13 noiembrie 1999 este numit episcop de Albano, iar în ziua de 27 mai 2004, același papă, dată fiind specializarea sa, îl numește prefect al Tribunalului Apostolic, fiind ridicat în același timp la rangul de arhiepiscop. Papa Benedict al XVI-lea, în consistoriul din 24 martie 2006 l-a ridicat la demnitatea de cardinal, atribuindu-i diaconia bisericii "San Pier Damiani ai Monti di San Paolo". La 27 iunie 2008 a fost numit vicar al Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, arhipreot al Arhibazilicii din Lateran și mare cancelar al Universității Pontificale din Lateran.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 noiembrie: Roma: Cardinalul Agostino Vallini la comunitatea românilor catolici


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat