Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Congres Mondial pentru Pastorația Migranților și Refugiaților

Papa Benedict al XVI-lea a deschis, la 9 noiembrie 2009, Cel de-al VI-lea Congres Mondial pentru Pastorația Migranților și Refugiaților la Roma, cu tema "Un răspuns pastoral la fenomenul migrator în era globalizării". Din partea României participă PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, responsabil pentru migranți în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Congresul se va încheia joi, 12 noiembrie 2009.

Migranții, considerați nu o "problemă", ci o "resursă" și o "ocazie propice" de dezvoltare, creștinii fiind cei dintâi care să dea mărturie despre valoarea ospitalității și solidarității. Este, pe scurt, discursul pe care Benedict al XVI-lea l-a adresat participanților la Cel de-al VI-lea Congres Mondial pentru Pastorația Migranților și Refugiaților, primiți luni, 9 noiembrie, în audiență. A luat parte și PS Petru Gherghel, responsabil pentru migranți în Conferința Episcopilor din România. Lucrările congresului au început în cursul dimineții prin sfânta Liturghie celebrată de cardinalul secretar de stat. Importanta reuniune convocată de departamentul vatican pentru migranți se va încheia joi, 12 noiembrie 2009.

Afirmațiile papei Benedict al XVI-lea constituie deseori o provocare pentru statele și guvernele care au tendința de a ridica bariere legislative pentru a limita sau descuraja fluxurile migratorii. În schimb, s-a întrebat pontiful, "de ce nu s-ar considera actualul fenomen migrator mondial drept condiție favorabilă pentru înțelegerea între popoare, construcția păcii și dezvoltării care interesează orice națiune"? O întrebare contracurentului, care pentru reuniunea organizată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților, la cinci ani de la instrucțiunea Erga migrantes caritas Christi, devine în aceste zile baza de verificare și de propuneri pastorale.

În timp ce globalizarea constrânge statele într-o rețea, iar criza mondială mărește "abisul economiei" dintre națiunile bogate și cele sărace, cum se poate răspunde la fenomenul migrațiilor? Pornind de la o viziune diferită, a afirmat Sfântul Părinte, care să aibă la centru valoarea solidarității și celelalte valori care decurg:

- "Migrațiile invită la a scoate în lumină unitatea familiei umane, valoarea primirii, ospitalității și a iubirii pentru aproapele. Acestea însă trebuie traduse în gesturi cotidiene de împărtășire, coparticipare și solicitudine față de ceilalți, mai ales față de cei nevoiași (...). Iată de ce Biserica invită credincioșii să-și deschidă inima față de migranți și familiile lor, știind că ei nu sunt doar o problemă, ci constituie o resursă de valorizat în mod oportun pentru drumul umanității și pentru dezvoltarea ei autentică".

Timpul de față este, în schimb, dominat de prea multe istorii care povestesc despre emigrații dramatice, despre femei, bărbați, tineri și copii care se încredințează unui vis de răscumpărare pentru a ieși dintr-o viață de simplă supraviețuire, și adesea, chiar mai puțin de atât:

- "Criza economică mondială, cu creșterea enormă a șomajului, reduce posibilitățile de angajare și sporește numărul celor care nu reușesc să găsească nici măcar o muncă precară. Mulți se văd atunci constrânși să abandoneze țările și comunitățile lor de origine, sunt dispuși să accepte munci în condiții nicidecum în armonie cu demnitatea umană, cu o inserare anevoioasă în societățile de primire din cauza diversității de limbă, cultură sau orânduire socială".

Fenomenul migrator, așadar, este și rămâne complex, a recunoscut Benedict al XVI-lea, dar cu toate acestea, a reluat, "dezvoltarea autentică asumă întotdeauna o trăsătură solidară". Iar speranța de a găsi solidaritatea, pentru cel care o cultivă, se dovedește deseori iluzorie:

- "Mulți emigranți abandonează astăzi țara proprie pentru a fugi de condiții de viață inacceptabile din punct de vedere uman, dar fără a găsi în altă parte primirea pe care o sperau. În fața situațiilor atât de complexe, cum să nu ne oprim pentru a reflecta la consecințele unei societăți bazate fundamental numai pe dezvoltarea materială? În enciclica Caritas in veritate remarcăm că adevărata dezvoltare este doar cea integrală, adică dezvoltarea care interesează pe orice om și omul întreg (...). De aceea, e necesar să se dea răspunsuri adecvate la marile schimbări sociale în curs, ținând cont că nu poate exista o dezvoltare efectivă dacă nu se sprijină întâlnirea dintre popoare, dialogul dintre culturi și respectarea diferențelor legitime".

Adaptare după Radio Vatican de Mihail Cojan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat