Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Vizita ep. Petru Gherghel la comunitatea catolică românească

În ciuda ploii torențiale de duminică, 8 noiembrie 2009, comunitatea romano-catolică românească din Ladispoli (Italia), împreună cu păstorul acesteia, pr. Adrian Chili, s-a simțit pentru câteva momente "ca acasă", deoarece a avut marea bucurie de a-l primi în vizită pe Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași.

În această zi emoțiile s-au putut vedea pe fețele tuturor, deoarece în gestul PS Petru de a-i vizita pe emigranții români s-a remarcat grija și iubirea acestuia pentru turma încredințată de Domnul pentru toți credincioșii români, atât cei de acasă, cât mai ales cei din afara graniței. Subliniez aceasta deoarece Excelența sa este prezent, la Roma, în calitate de reprezentant al Conferinței Episcopilor din România, pentru că aici are loc Cel de-al VI-lea Congres Mondial pentru Pastorația Migranților și Refugiaților (9-12 noiembrie).

Spiritul sărbătorii s-a simțit, dis-de-dimineață, încă din primul moment în care episcopul Gherghel a ajuns la biserica "San Giovanni Battista", iar întreaga comunitate l-a întâmpinat cu un "sincer bun venit", exprimat prin cântec. După acest salut ne-am bucurat de binecuvântarea pe care ne-a împărțit-o tuturor și, în mod special, copiilor.

Cu o procesiune solemnă a început sfânta Liturghie de la ora 9.00, prezidată de PS Petru Gherghel, la care a concelebrat pr. Adrian Chili, păstorul acestei comunități, și pr. Ionel Jicmon, păstorul comunității catolice românești din Padova. Pr. Isidor Iacovici, reprezentantul comunității catolice românești din Roma, stând în scaunul de spovadă, a oferit celor care doreau posibilitatea de a primi bucuria iertării dumnezeiești.

Părintele Adrian, la începutul sfintei Liturghii, în numele întregii comunități, a salutat oaspeții prezenți și le-a dorit bun venit în mijlocul comunității, subliniind faptul că vizita episcopului face din orice zi, o mare sărbătoare. După acest salut a rugat pe PS Gherghel să celebreze sfânta Liturghie, în cadrul căreia ne-am rugat și pentru toți răposații noștri, ținând cont că în această zi s-a încheiat octava de rugăciune pentru toți cei care au trecut la Domnul, iar acum se află în purgator și pentru care putem dobândi indulgența plenară.

Caracterul de sărbătoare s-a văzut și în costumația câtorva credincioși, care au dorit să îmbrace costume naționale românești, ca semn că și aici se simt tot români și se bucură de acest lucru. Dintre cei îmbrăcați în costume populare au fost unii care au citit lecturile și au prezentat darurile la altar.

Episcopul Petru, în omilia sa, ne-a explicat lecturile sfinte și a subliniat faptul că Isus iubește pe cei marginalizați, pe cei săraci și pe văduve și privește mereu la generozitatea lor, pe care nu întârzie niciodată să le-o acorde. S-a bucurat mult de faptul că, emigranți fiind, noi nu ne-am pierdut credința și dorim să o manifestăm prin participarea duminicală la biserică.

La sfârșitul celebrării, pr. Chili a mulțumit PS Petru Gherghel pentru deosebita bucurie pe care ne-a făcut-o că ne-a vizitat și că ne are mereu în rugăciunile sale. A subliniat apoi că pentru câteva momente ne-a făcut să ne simțim ca acasă, amintindu-i faptul că și noi vom încerca să-l primim bine ca să se simtă mereu în mijlocul nostru ca "acasă". A mulțumit apoi și celorlalți doi preoți prezenți la celebrare, amintindu-le că mereu sunt bineveniți în mijlocul comunității.

Preasfințitul Petru Gherghel, după ce am făcut o fotografie de grup, înainte de a-și lua rămas bun de la comunitate, a dorit să împartă copiilor și membrilor comunității o amintire, ca semn că a trecut în vizită pe la noi.

* * *

Comunitatea catolică românească din această localitate, în numele corului "Sf. Cecilia", lansează invitația la concertul de colinde care va avea loc duminică, 20 decembrie 2009, începând cu ora 19.30, în biserica "San Giovanni Battista", din localitate - via G. Garibaldi, 1, 00055-Ladispoli (RM).

Comunitatea catolică din Ladispoli

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 noiembrie: Ladispoli: Vizita ep. Petru Gherghel la comunitatea catolică românească


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat