Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Prima întâlnire a responsabililor cu pastorația migranților și itineranților din România

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu responsabilii pastorației migranților și itineranților din România s-au întâlnit la Traian (NT), în casa de reculegere a călugărilor verbiți, în perioada 4-6 noiembrie 2009, pentru a analiza situația actuală din România cu privire la migranți și itineranți.

Lucrările acestei întâlniri au început în seara zilei de miercuri, 4 noiembrie 2009. Au participat opt responsabili din opt dieceze și eparhii, după cum urmează: pr. Martin Cabalaș (care este și director general al Oficiului pentru Migranți) din Arhidieceza de București, pr. Aurelian-Octavian Băcilă, din Arhiepiscopia Majoră Blaj, pr. Báko Béla Pál, OFM, din Arhiepiscopia de Alba Iulia, pr. Marius-Petru Pop, din Eparhia de Lugoj, pr. Ioan Mătieș, din Eparhia de Cluj-Gherla, pr. Anton Jitaru din Episcopia de Oradea, pr. Iulian Filip, din Episcopia de Timișoara și pr. Iosif Dorcu, reprezentantul Episcopiei de Iași. Au lipsit: reprezentantul Eparhiei de Oradea, al Eparhiei de Maramureș și al Episcopiei de Satu Mare.

Joi, 5 noiembrie 2009, în prima parte a zilei, PS Petru Gherghel a prezentat importanța pastorației migranților în zilele noastre și preocuparea pe care o are Biserica, mai ales pentru cei plecați în străinătate. Apoi, fiecare participant a prezentat situația concretă din dieceza sau eparhia din care vine. Merită luată în seamă declarația preotului Iulian Filip, de la Timișoara, care a arătat situația grea a Bisericii din Banat în urma exodului masiv al etnicilor germani.

În continuare, pr. Marius-Petru Pop a prezentat, pe scurt, celor de față, o dare de seamă despre conferința organizată, în această toamnă la Roma, de către Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, unde vorbitorul a fost prezent.

În după-amiaza aceleiași zile au fost prezentate două documente de mare importanță pentru pastorația migranților. Pr. Cornel Cadar a prezentat Documentul Erga migrantes caritas Christi, iar pr. Iosif Dorcu a prezentat documentul Peregrinans in terra, document elaborat în anul 1969, ce dezbate pastorația turismului.

Seara, la ora 17.00, toți participanții au concelebrat Liturghia, împreună cu PS Petru Gherghel, în biserica din Gherăești, jud. Neamț.

A doua zi s-a formulat un statut de funcționare a Comisiei Naționale pentru Pastorația Migranților și Itineranților din România. De asemenea, s-au format trei subcomisii, pe diferite sectoare de activitate din domeniul migranților și itineranților, după cum urmează:

  1. Subcomisia pentru pastorația străzii, din care fac parte: pr. Martin Cabalaș, pr. Báko Béla Pál, OFM și pr. Iulian Filip;

  2. Subcomisia pentru pastorația emigranților și a imigranților, din care fac parte: pr. Ioan Mătieș, pr. Marius-Petru Pop și pr. Anton Jitaru;

  3. Subcomisia pentru pastorația turismului, din care fac parte: pr. Octavian-Valerian Băcilă, pr. Angel Zareczki și pr. Iosif Dorcu.

Membrii acestor comisii vor participa, conform profilului subcomisiei, la întrunirile și congresele internaționale, unde oficiul va avea invitație.

Următoarea întâlnire a acestei comisii va avea loc în luna septembrie 2010.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat