Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Sărbătorirea patronului Liceului Teologic "Fericitul Ieremia"

Vineri, 30 octombrie 2009, profesorii și elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești au sărbătorit 26 de ani de la beatificarea fratelui Ieremia, patronul școlii.

La 30 octombrie 1983, în cadrul ceremoniei solemne care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Roma, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a ridicat oficial pe fratele Ieremia la cinstea altarelor, declarându-l fericit: "Declararea de fericit a acestui slujitor fidel al Domnului - după trei secole și jumătate de tăcere misterioasă - este rezervată zilelor noastre, tot mai evident marcate de o preocupare continuă pentru ecumenism și solidaritate între popoare. Fericitul Ieremia Valahul, venind din România în Italia, a unit prin trăirea sa istorică Orientul cu Occidentul, trasând o punte simbolică între Bisericile creștine, între popoarele lumii contemporane".

De fapt, sfinții din cer se bucură de atâta lumină și fericire, încât n-au nevoie de cinstirea și proslăvirea noastră. Noi suntem aceia care avem nevoie de ei, care trebuie să ținem seama de faptele lor; noi trebuie să păstrăm amintirea virtuților lor eroice și harurilor deosebite cu care au fost înzestrați în viața lor pe pământ, pentru ca ele să ne slujească de îndemn: pentru a-i urma. Spre a deveni asemănători lor.

Într-adevăr, cu cât mai mult descoperim în desăvârșirea sfântului, puterea nemărginită și bunătatea nespusă a lui Dumnezeu, cu atât mai folositor devine exemplul sau pentru noi ca să-l urmăm și cu atât mai adâncă părerea de rău dacă nu facem acest lucru.

Astfel, deja de 26 de ani încoace trăsăturile spirituale esențiale ale acestui exemplar slujitor al Domnului Cristos ne stau în față: viața de rugăciune, orientată spre meditarea lui Isus, spre adorarea sfintei Euharistii și spre apropierea cu adevărat de sfânta Fecioară Maria, viața încununată prin harul dăruirii de sine până la eroism - în slujba aproapelui, mai ales a celor săraci ori suferinzi, printre care copiii au deținut un loc predilect.

Primele vlăstare ale Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești l-au ales pe fericitul Ieremia drept mijlocitor spiritual, ocrotitor și patron pentru a cunoaște propria chemare și de a o urma cu stăruință, învingând obstacolele de orice chip, prin evlavie față de el să se întărească, zi de zi, an de an, generație de generație.

În cinstea fericitului Ieremia, elevii liceului au susținut un program artistic în capela școlii și au participat, în sanctuarul ce-i poartă numele, la sfânta Liturghie prezidată de păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit de episcopul de Tarbes-Lourdes, Mons. Jacques Perlier, și de PS Aurel Percă.

Să ne învrednicim - se cuvine - ca să înălțăm zilnic rugăciunea noastră către Dumnezeu, implorând ca să reverse binecuvântarea sa asupra poporului nostru și să ridice în rândul sfinților pe preacredinciosul său slujitor, fericitul Ieremia, pentru întărirea credinței și pentru desăvârșirea noastră spirituală. Prin urmare, să-l invocăm zilnic ca ocrotitor al neamului: heri, hodie, semper.

Prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat