Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman "Fericitul Ieremia": Ziua Recunoștinței

A devenit deja o tradiție ca, în ziua de 29 octombrie, comunitatea Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman să sărbătorească Ziua Recunoștinței. În acest sens, anul acesta sărbătoarea parohială a început la ora 17.20, prin recitarea solemnă a sfântului Rozariu, după care a avut loc o celebrare euharistică concelebrată, prezidată de pr. decan Toma Encuță. După terminarea Liturghiei, la subsolul bisericii s-au putut viziona unele montaje și filme din timpul executării bisericii, s-au servit multe gustări și băuturi și s-a încins o frumoasă petrecere.

Motivația acestei sărbători ne este arhicunoscută: sfințirea bisericii și consacrarea altarului, eveniment consemnat în urmă cu trei ani. Este de datoria noastră și a celor care ne vor succede să nu uităm de această zi, amintindu-ne de marele cadou pe care l-am primit de la Dumnezeu: o biserică. Alegerea acelei date a fost determinată de ziua de 30 octombrie, data ridicării la cinstea altarelor a patronului bisericii noastre: fericitul Ieremia Valahul. Anul trecut, Ziua Recunoștinței a fost încununată cu binecuvântarea casei parohiale, care a fost ridicată într-un timp foarte scurt.

Așa cum am fost îndemnați la predică de părintele decan Toma Encuță, avem toate motivele ca, având inimile pline de bucurie și mulțumire, să ne arătăm recunoștința față de bunătatea atotputernicului Dumnezeu. De Ziua Recunoștinței sunt mulți aceia către care trebuie să se îndrepte mulțumirea noastră. Oricât ne-am concentra, nu-i putem aminti pe toți, ci îi încredințăm milostivirii și iubirii bunului Dumnezeu și el, care răsplătește până și pe cel care dă un pahar cu apă pentru numele său, nu-i va lăsă nerăsplătiți pe aceia care i-au zidit o casă: o locuință în care Domnul vine la noi și în care trebuie să ne întrunim spre a-i mulțumi și a-l preamări pentru toate binecuvântările pe care ni le oferă.

Comunitatea noastră a acordat și anul acesta o importanță deosebită acestei zile și ar dori să facă acest lucru în continuare. Pentru a vedea dacă este o manifestare potrivită, am întrebat câteva persoane din cadrul parohiei.

1. Ce părere aveți despre tradiția parohiei noastre de a organiza Ziua Recunoștinței?

  • Am o părere foarte bună. Cum știm să ne sărbătorim ziua de naștere, de ce nu am sărbători și ziua de naștere a bisericii noastre? Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că avem o biserică în care să ne unim în rugăciune. (Silvia, 42 ani)

  • Această manifestare o văd ca o întruchipare a bucuriei comunității care și-a văzut în această biserică rodul trudei și al sacrificiilor sale. Cu trecerea anilor trebuie să fim vigilenți ca amintirea aceasta să nu se stingă, să nu fim chiar noi protagoniștii renunțării. (Angela, 45 ani)

  • Este o inițiativă bine venită a părintelui, ca de altfel toate ideile Sfinției sale. Această dată trebuie să rămână în istoria comunității noastre ca o zi importantă. (Claudia, 45 ani)

  • Este o inițiativă foarte interesantă aceea de a sărbători Ziua Recunoștinței. În acest fel ne putem aduce aminte de acea zi memorabilă în care biserica noastră a fost sfințită. (Eliza, 13 ani)

  • Sinceră să fiu, mi se pare o idee foarte bună. Astfel nu uităm ziua în care a fost sfințită biserica noastră. (Roxana, 19 ani)

  • Orice tradiție este bună, dar aș dori să fie mai mulți sponsori, pentru ca să nu fie suportate toate cheltuielile numai de către părintele paroh. (Veronica, 48 ani)

  • Este o inițiativă foarte bună, pe care sperăm să o adopte și alte parohii. (Eugen, 47 ani)

  • Personal, îmi place această tradiție. Așa cum noi ne sărbătorim ziua de naștere, așa ar trebui să sărbătorim și ziua sfințirii bisericii, să-i fim recunoscători lui Dumnezeu pentru această frumoasă biserică. (Maria, 48 ani)

  • Mi se pare corect și creștinește să mulțumim Domnului pentru toate recoltele din anul în curs. Dacă nu mă înșel, și în Biblie, în Vechiul Testament, este amintită o zi a recunoștinței. După câte știu eu, și americanii au o zi a recunoștinței, pe care o țin cu sfințenie și în care se reunește familia, se întâlnesc toți membrii ei răspândiți pe alte meleaguri și mănâncă de toate, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în acel an. (Cecilia, 55 ani)

2. Considerați că ar trebui să mai continuăm această tradiție?

  • Cu siguranță orice parohie are în centrul ei o biserică, iar momentul consacrării ei a devenit istorie. Filmul construirii ei s-a întărit în inimile noastre, iar munca depusă în acel timp o putem exterioriza în această sărbătoare comunitară. (Angela)

  • Bineînțeles. E un prilej bun de a ne mai distra și de a lăsa pentru câteva ore grijile acasă. (Roxana)

  • Cred că este corect să respectăm această tradiție, prin care să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am primit în anul care a trecut. (Cecilia)

  • Bineînțeles, cu activități noi pentru a nu interveni rutina și plictiseala. (Claudia)

  • Trebuie să continuăm această tradiție chiar dacă e criză financiară, nu trebuie să ne dăm bătuți. (Maria)

  • Da. Cu siguranță ar trebui continuată această tradiție, căci astfel ne vom aminti și vom mulțumi Domnului într-un mod deosebit pentru că am reușit să ajungem la momentul mult așteptat, acela de a sfinți biserica. (Eliza)

  • Bineînțeles, deoarece abia la astfel de evenimente se reunesc atât adulții, cât și tinerii și copiii din parohie. (Eugen)

  • Vreau să mai continue, căci astfel se adună oamenii, mai ales tinerii. E o modalitate inedită de a atrage persoanele spre biserică, căci consider că și prin distracție oamenii pot cunoaște mai multe și se pot implica mai mult în activitățile propuse de grupurile parohiale. (Veronica)

  • Trebuie să continuăm această tradiție, să nu încetăm niciodată să-i mulțumim lui Isus pentru această casă a Domnului. (Silvia)

3. Ce vă place și ce nu? Aveți propuneri pentru ca sărbătoarea noastră să fie mai frumoasă?

  • Aș dori ca această activitate să nu aibă doar un scop distractiv, ci să se organizeze niște activități pentru diminuarea datoriilor bisericii: vânzarea de obiecte lucrate manual, alimente. (Veronica)

  • Sunt mulțumită să văd această organizare și desfășurare care deocamdată nu necesită nici o schimbare, deși orice noutate e bine venită. (Angela)

  • Mie mi-a plăcut foarte mult organizarea din anii trecuți. Nu am propuneri, las acest lucru pe mâna persoanelor cu mai multă imaginație. (Maria)

  • Părerea mea este aceea că totul este frumos și minunat. Nu pot spune că este ceva care să-mi displacă la modul în care sărbătorim. Prin urmare, nici propuneri nu am. (Eliza)

  • Mi-a plăcut modul de organizare. Poate ar trebui antrenate toate categoriile de vârstă în pregătirea meniului și a programului. Poate vin și copiii cu ceva și tinerii cu entuziasmul lor în pregătirea programului. (Cecilia)

  • Anii trecuți a fost foarte frumos, atât Liturghia cât și tot ce a urmat. O propunere ar fi aceea de a se implica mai multe persoane la organizare. (Silvia)

  • Îmi place că suntem toți împreună (copii, tineri și adulți) și ne distrăm frumos. (Roxana)

  • Sunt multe lucruri care mă încântă, dar ceea ce nu îmi place este faptul că nu există o implicare totală din partea enoriașilor la astfel de evenimente. Propuneri ar fi destule, dar după cum spuneam și mai sus, una din ele ar fi o participare și o implicare mai profundă din partea credincioșilor, atât la Liturghie, cât și la momentele distractive de după. (Eugen)

  • Îmi place în programul acestei zile speciale implicarea tuturor categoriilor de vârstă. Poate ar mai trebui organizată o tombolă sau un concurs scurt, dar cu participare multipla (ca vârstă și ca număr). (Claudia)

A consemnat Oana Robu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat