Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ședință și consfătuire între profesorii de religie

Parohia "Sfânta Tereza" din Iași a fost sâmbătă, 24 octombrie 2009, gazda a două evenimente: ședința ordinară a Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, care s-a desfășurat începând cu ora 10.00, și consfătuirea profesorilor de religie din zona Iași, la ora 13.30.

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli s-a întrunit pentru prima dată în acest an școlar 2009-2010. Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, și a convocat inspectorii zonali, experții școlari și toți responsabilii cu problemele legate de învățământul religios preșcolar, școlar și liceal din Dieceza de Iași.

Punctele propuse în ordinea de zi, în conformitate cu planificarea activității de la ultima întâlnire care a avut loc în luna iunie 2009, au fost:

  1. rugăciunea de deschidere;

  2. citirea procesului-verbal anterior;

  3. planificarea activităților oficiului pentru anul școlar 2009-2010: Olimpiada de religie romano-catolică, concursul de eseuri, consfătuirea anuală a profesorilor, Missio canonica, revistele (pentru educatori și profesori), organizarea de simpozioane, sesiuni de referate și comunicări, zilele de exerciții spirituale etc.;

  4. programarea viitoarelor întâlniri ale sesiunilor oficiului;

  5. înființarea asociațiilor școlare și strângerea de adeziuni pentru asociațiile școlare (profesori și părinți);

  6. discuții legate de noua programă școlară și manuale;

  7. prezentarea perspectivelor de viitor în activitatea grădinițelor;

  8. diverse.

Pentru început, pr. prof. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspectorul școlar diecezan, a subliniat câteva din reușitele și realizările anului școlar anterior, în mod deosebit acele activități care au continuat proiectele începute, dar și cele care s-au desfășurat în premieră: întâlnirile anuale cu profesorii de religie și educatorii, proiectul "Anotimpurile copilăriei"/CD-ul editat de grădinițele diecezei, revistele "Lăsați copiii să vină la mine" și "Educatorul creștin", prima olimpiadă interjudețeană (națională) de religie catolică ce s-a desfășurat la Roman în perioada 1-3 mai 2009, elaborarea proiectului noii programe de religie romano-catolică.

Pentru anul școlar în curs au fost stabilite reperele activităților care se vor afla în atenția profesorilor de religie. Discuțiile purtate au punctat principalele obiective, strategiile de desfășurare și termenele de implementare după cum urmează:

  • Olimpiada de Religie Romano-Catolică cu cele trei etape, finalizarea fiind stabilită pentru perioada 7-10 aprilie 2010, la Oradea, pentru clasele de liceu și pentru liceele teologice, și 9 aprilie 2010, la Bacău, pentru clasele V-VIII;

  • sesiunea de referate pentru elevi în acest an școlar va avea trei secțiuni: secțiunea I: "Sfânt și sfințenie în creștinismul românesc";

  • secțiunea a II-a: "Anul Sfintei Preoții";

  • secțiunea a III-a : "Cunoașterea lui Dumnezeu";

  • consfătuirea anuală a profesorilor de religie care se va desfășura odată cu sesiunea de referate și comunicări în cadrul unui simpozion diecezan la Onești, la 24 aprilie 2010. Aceasta este noutatea acestui an școlar, sesiune a cărui titlu este: "Profesorul de religie și rolul său formativ în lumina preoției baptismale";

  • au fost stabilite datele pentru Missio canonica, pentru cele patru zone: Bacău, Iași, Onești și Roman;

  • noile numere ale revistelor școlare se află în curs de apariție;

  • zilele de reculegere și exerciții spirituale care vor avea loc în perioada 27-29 august 2010 la Luncani;

  • prezentarea formei scrise a adeziunilor pentru înființarea asociațiilor școlare pentru profesori și pentru părinți;

  • în ceea ce privește perspectivele de viitor în activitatea grădinițelor doamna Carmen Nedelcu a prezentat modalitățile de implementare a standardelor de referință ale ARACIP în grădinițele din dieceză;

  • stabilirea următoarelor întâlniri sau sesiuni ale oficiului: martie și iunie 2010;

  • referitor la noul proiect de programă, pr. dr. Alois Hârja a prezentat stadiul în care se află această activitate și Manualul de religie romano-catolică pentru clasa a X-a.

După ora 13.30, profesorii de religie din zona Iași s-au întâlnit, tot pentru prima dată în acest an școlar, pentru a stabili traseul activității didactice pentru perioada următoare.

Consfătuirea a fost prezidată de pr. conf. dr. Iosif Enășoae, inspector școlar zonal Iași. La calendarul activităților stabilite în cadrul sesiunii oficiului s-a mai adăugat în discuții:

  • cercurile pedagogice ce urmează să se desfășoare la Luncași și Hălăucești;

  • inspecțiile curente și speciale în vederea susținerii gradului didactic I;

  • inspecțiile tematice organizate de Inspectoratul Școlar Iași la Răchiteni și Izvoarele;

  • dezbateri pe marginea proiectului de programă propus de pr. dr. Alois Hârja cu reformulări și propuneri.

Anul școlar se află deja în a șaptea săptămână de cursuri și se poate spune că a debutat cu multe proiecte, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, toate având în vedere promovarea unor activități pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ-religios.

Următoarea sesiune a Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli va avea loc la 13 martie 2010, la Onești. Următoarea întâlnire a profesorilor de religie din zona Iași va avea loc la 12 decembrie 2009, la Luncași, județul Iași.

Pr. conf. dr. Iosif Enășoae


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat