Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Facultatea de Teologie Romano-Catolică - prezentare

Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, a fost prezentată de pr. Emil Dumea, în cadrul întrunirii membrilor Consiliului Prezbiteral și ai Consiliului Pastoral Diecezan, reuniți la 28 octombrie 2009, la Traian.

1. Nume, adresă

Facultatea de Teologie Romano-Catolică
Adresa: Bd. Carol I, 11, 700506-Iași;
Telefon secretariat: 0232/201115;
Telefon decanat: 0232/201114.
www.ftrc.uaic.ro
e-mail: secretariat: ftrc@uaic.ro
Decanat: edumea@uaic.ro

2. Scurt istoric și misiune

Istoricul facultății

Începând cu anul universitar 2002-2003, în învățământul universitar din România a început să funcționeze o nouă facultate în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, care avea trei duble specializări: teologie romano-catolică didactică - asistență socială; teologie romano-catolică didactică - limba și literatura română; teologie romano-catolică didactică - limba și literatura engleză. Din anul 2007, aceste specializări duble, din ordinul ministerului, au intrat în lichidare, facultatea rămânând cu două specializări, teologie romano-catolică - didactică și teologie romano-catolică - asistență socială.

Dintre persoanele care s-au implicat mai mult în lunga și dificila muncă de pregătire a tratativelor pentru înființarea ei, trebuie menționat PS Petru Gherghel, pr. Benone Lucaci, rectorii Seminarului, pr. conf. Alois Bulai și pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, prof. Mariana Purțuc, iar din partea universității, prof. univ. dr. Dumitru Oprea (rector), și alte persoane din conducerea universității. Din luna februarie 2003, timp de un an, mersul înainte pe dificilul și fragilul drum al nou-născutei instituții a fost ghidat de pr. lect. univ. dr. Lucian Farcaș, iar din luna februarie a anului 2004, decan al facultății a fost ales, confirmat de Senatul Universității și Ministerul Educației și Cercetării, pr. prof. univ. dr. Emil Dumea. Sunt multe alte nume ce ar trebui menționate aici, dar ne-am limitat doar la menționarea celor mai importante.

La cererea Episcopiei Romano-Catolice de Iași și a Institutului Teologic Romano-Catolic, facultatea a alcătuit toate formalitățile legale și a dobândit o a treia specializare, teologie romano-catolică pastorală, începând cu anul universitar 2009-2010.

Din luna mai a acestui an, 2009, facultatea a înființat și un Departament de Cercetare Științifică, aprobat de Senatul Universității, care funcționează deja cu un director și doi angajați laici, departament care promite mult în domeniului colaborării în domeniile teologie-științe socio-umanistice.

Misiunea facultății

Biserica Romano-Catolică din Moldova a ajuns de mult timp la o fază de maturitate din toate punctele de vedere, iar pe planul învățământului superior se simțea nevoia unei instituții de învățământ care să răspundă la cererile multor tineri catolici de a avea acces la o cultură superioară specific catolică. Facultatea de Teologie Romano-Catolică Didactică, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, ce își începuse activitatea în anul 1991, a reprezentat o etapă importantă în acest parcurs al tineretului catolic studios din Moldova. De pe băncile acestei facultăți s-au ridicat deja sute de persoane, dintre care aproximativ o sută cincizeci sunt astăzi învățători sau profesori de religie în școlile statale. Actuala facultate reprezintă o maturizare a fostei facultăți, o prezență stabilă juridic și organizatoric a unei instituții de învățământ universitar statal cu specific religios catolic.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică se află în colaborare, pentru disciplinele teologice, cu Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Ea își asumă misiunea de a răspunde prompt și competent, valorificând tradiția școlii catolice universale, cea a Institutului Teologic Romano-Catolic și a Universității "Al.I. Cuza", pentru a promova deschiderea spre comunitatea academică internațională.

În afară de locul facultății în cadrul învățământului universitar românesc și european, facultatea are menirea creării unei intelectualități catolice locale, care să colaboreze la promovarea binelui integral al persoanei umane.

Voim ca noile generații să reia și să poarte mai departe idealurile iluștrilor noștri înaintași, contribuind astfel la refacerea chipului cultural creștin al Europei, al unei Comunități Europene în cadrul căreia steaua României să strălucească cu îndreptățită mândrie și splendoare pe steagul albastru al Europei unite.

Altă misiune a facultății o reprezintă colaborarea academică și ecumenică a facultății noastre cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiași Universități. Importantă este apoi colaborarea la nivel didactic și de cercetare științifică cu facultățile socio-umaniste din universitate, pentru a analiza, dezbate și aprofunda atâtea zone ale științelor și probleme actuale în care teologia și gândirea creștină, în general, sunt chemate să lucreze în comun cu științele laice; întrebări referitoare la existența lui Dumnezeu, originea și destinul omului, sensul vieții și multiplele probleme legate de existența umană în general, modele și idealuri în societatea actuală, toate acestea și multe altele cer o analiză și un răspuns competent inspirat din rațiunea umană și din revelația divină în același timp. Noi nu ne putem sustrage de la această chemare, în acest timp confuz dar și privilegiat al istoriei.

O altă misiune a facultății este aceea a asigurării unui cadru legal, civil, formării teologice a viitorilor preoți. Începând cu acest an academic, studenții din anul I s-au înscris în cadrul facultății, alegând specializarea de teologie romano-catolică pastorală, rămânând în același timp seminariști ai Seminarului nostru Major.

Doresc însă să precizez câteva dimensiuni și meniri ale acestei noi specializări care nu se adresează doar viitorilor preoți, ci în egală măsură preoților care au absolvit deja studiile teologice în ciclul de licență, persoanelor consacrate sau laicilor, în primul rând catolici, dar nu numai catolici, ci și oricărui laic care dorește o formare teologică profundă. Facultatea, în parteneriat cu Institutul Teologic Romano-Catolic, se adresează tuturor, oferindu-le posibilitatea aprofundării studiilor filosofico-teologice în toate ciclurile de învățământ universitar: licență, masterat și în viitor, doctorat, pentru viitorii clerici, pentru clericii diecezani sau călugări, și pentru laici. Credem că în actualul context, mulți clerici ce au obținut diferite diplome de studii în țară sau străinătate pot continua sau perfecta studiile lor în această instituție statală, obținând diplome universitare ale statului român, care să fie apoi recunoscute și de autoritățile bisericești competente. Facultatea oferă posibilitatea urmării de cursuri pentru persoanele consacrate, dascăli sau viitori dascăli și pentru atâtea persoane care au o misiune deosebită în structurile Bisericii noastre. Credem că ar fi o mare pierdere pentru prezent și mai ales pentru viitorul nostru dacă nu ne-am interesa și nu am promova, chiar cu sacrificii, oportunitățile pe care facultatea, universitatea și Biserica noastră locală ni le oferă.

3. Domenii și specializări:

Domeniul: teologie

Specializări:

  • teologie romano-catolică didactică

  • teologie romano-catolică - asistență socială

  • teologie romano-catolică pastorală

4. Structuri administrative:

Catedra: teologie

5. Conducere:

  • Decan: Prof. univ. dr. pr. Emil Dumea

  • Cancelar: Prof. univ. dr. Călina Gogălniceanu

  • Șef de catedră: Catedra de Teologie: Conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae

Membri Consiliu:

  • Prof. univ. dr. pr. Emil Dumea

  • Conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae

  • Asist. univ. drd. pr. Iosif Iacob

  • Asist. univ. drd. pr. Iulian-Valerian Ianuș

  • Lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaș (invitat ITRC)

  • Prof. univ. dr. Călina Gogălniceanu

  • Prof. univ. dr. Alexandru Gafton

  • Conf univ. dr. Daniela Șoitu-Gârleanu

  • Student Gabriela Ciuchi

Membri Senat: Prof. univ. dr. pr. Emil Dumea

6. Secretariat:

  • Secretar: Cristina Diaconu

  • Ajutor analist programator: Sr. Liliana Irimia

  • Program secretariat: Luni-vineri: 7.30-12.30; 13.00-16.00

  • Program cu publicul: Luni-joi: 10.00-12.00

Competențe generale

  • cunoașterea, înțelegerea și utilizarea conceptelor fundamentale ale teologiei, precum și a principiilor și metodelor utilizate în domeniul studiat;

  • capacitatea de a identifica sursele de informații, de a analiza și a interpreta date din contexte profesionale reale și din literatura de specialitate;

  • capacitatea de utilizare a tehnologiilor informatice moderne în desfășurarea activităților din diversele tipuri de unități economice, administrative, de învățământ și cercetare;

  • capacitatea de comunicare efectivă orală și scrisă în domeniul de specialitate în cel puțin o limbă de circulație internațională;

  • capacitatea de a lucra în echipă;

  • capacitatea de a preda conceptele specifice domeniului studiat în învățământul preuniversitar obligatoriu (ciclul primar și gimnazial) în măsura în care titularul diplomei de licență a parcurs și promovat programul de studii psihopedagogice, nivelul I;

  • capacitatea de însușire rapidă a conceptelor și tehnologiilor noi ce apar în teologie.

  • înțelegerea fenomenelor și problemelor sociale din perspectiva teoriilor clasice și actuale ale științelor socio-umane.

  • educarea și informarea populației generale, precum și a celei cu risc.

Competențe de specialitate:

  • capacitatea de analiză, sinteză și modelare a fenomenelor și proceselor caracteristice teologiei;

  • capacitatea de înțelegere și aplicare a principiilor și metodelor fundamentale de investigare specifice teologiei;

  • capacitatea de soluționare a problemelor specifice din domeniul teologiei și de evaluare a concluziilor posibile;

  • capacitatea purtării dialogului intercultural și interreligios;

  • reprezentarea intereselor persoanelor, familiilor, grupurilor și comunităților asistate în vederea integrării lor sociale, școlare, profesionale și a asigurării unei cât mai bune calități a vieții;

  • asistarea, informarea și consilierea pentru diferite categorii de persoane defavorizate: adulți vulnerabili, copii, adolescenți, vârstnici, persoane cu boli cronice, cu dizabilități, șomeri, infracțional etc.;

  • abilitatea de diagnostic social, de evaluare a nevoilor și de aplicare a legislației asistenței sociale în vederea acordării unor forme de protecție socială celor aflați în situație de risc, la cererea acestora sau ori de câte ori este necesar;

  • stabilirea relațiilor și rețelelor de colaborare între persoane din comunitate, profesioniști, voluntari, servicii și instituții;

  • înțelegerea și aplicarea valorilor și principiilor etice referitoare la furnizarea serviciilor sociale de calitate, promovând dreptatea socială, egalitatea de șanse, nediscriminarea, demnitatea, unicitatea și autodeterminarea persoanei, precum și asigurarea resurselor necesare unei vieți demne și dezvoltării personale;

  • implicarea în activități de prevenire, terapie și reinserție socială a persoanelor, familiilor, grupurilor și comunităților vulnerabile;

  • contribuție la aplicarea politicilor sociale și la analiza planurilor de protecție socială la nivel local, județean, național și internațional;

  • participarea la planificarea și managementul proiectelor și serviciilor sociale.

Statutul profesional

Posesorul acestei diplome de licență, prin calificarea și titlul acordat, poate să își desfășoare activitatea profesională în orice post, conform competențelor asigurate prin programul de studii.

Dacă titularul diplomei de licență a obținut și certificatul de absolvire a Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, nivelul I, acesta poate ocupa un post didactic în specialitatea teologie, în învățământul preuniversitar obligatoriu.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat