Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Proiect-activitate: Preoția - o provocare a mileniului trei

Un grup de elevi, din Cleja și Somușca, călăuziți de Anul Sfintei Preoții, sub îndrumarea prof. Angelica Șarig, de la Școala de Arte și Meserii din Cleja, și a prof. Lenuța Coman, de la Școlile nr. 2 din Cleja și Somușca, au propus desfășurarea și coordonarea unei activități, la 22 octombrie 2009, pentru a marca evenimentul anului 2009-2010, Anul Sfintei Preoții.

Dorința de a desfășura o astfel de activitate a venit atât din partea doamnelor profesoare cât și din partea elevilor. Pentru a marca această sărbătoare, al 150-lea aniversar de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney, paroh de Ars, numit "patronul preoților", elevii au dorit să aducă mulțumire preoților care păstoresc în comuna Cleja și nu numai lor. Elevii au realizat diferite proiecte, referate, desene, au compus poezii, în decurs de două săptămâni de la data lansării proiectului.

Pentru ca activitatea să fie cât mai frumoasă, au participat și prof. Valerica Moisă - director, prof. Vasilica-Petronela Irimia - documentaristă și părinții elevilor care i-au susținut pe aceștia în timpul activității.

Cu emoții, elevii Școlii de Arte și Meserii din Cleja, ai Școlii cu clasele I-VIII nr. 2 din Cleja și ai Școlii cu clasele I-VIII din Somușca, în ziua de 22 octombrie 2009, la ora 10.30 s-au adunat la Centrul de Documentare și Informare Cleja, pentru a prezenta materialele pregătite. Dintre temele lor enumerăm câteva:

  • Preotul - un alt Cristos

  • Cine este preotul?

  • Preotul - prietenul nostru

  • Preotul - legătura noastră cu Dumnezeu

Activitatea a început cu o vizionare în power-point, prezentată de doamna prof. Angelica Șarig, au urmat prezentarea proiectelor, a referatelor, a poeziilor, a desenelor elevilor, iar la finalul activității s-a prezentat un alt material în power-point.

Ca mulțumire pentru efortul depus, elevii au primit diplome pentru materialele realizate și prezentate, iar părinții și ceilalți invitați au primit diplome de participare.

A fost o zi frumoasă, o zi în care elevii și nu numai ei, au înțeles că a fi preot nu este o meserie, ci este vocație, misiune și slujire.

De aceea, când întâlnim un preot, să vedem în el un alt Cristos, un bun prieten care dorește să meargă alături de noi pentru a ne conduce spre Dumnezeu și să avem încredere în puterea lui preoțească. Să spunem și noi asemeni sfântului Francisc: "Dacă aș întâlni un înger și un preot, l-aș saluta mai întâi pe preot pentru că preotul este un alt Cristos".

Prof. Angelica Șarig


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat