Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Israel: Căsătorie românească la Cana, în Galileea

Cu mari emoții și cu nespusă bucurie sufletească, sâmbătă, 17 octombrie 2009, începând cu ora 9.00, la Cana în Galileea (Israel), a avut loc prima căsătorie dintre doi catolici români.

A fi în Țara Sfântă, a merge pe urmele lui Isus Cristos și ale Mariei este deja un mare lucru, dar a celebra sfânta Căsătorie înaintea lui Cristos și a Bisericii sale, chiar în locul unde a înfăptuit Isus prima minune, parcă sună ca ceva de vis. Acest lucru au dorit să-l trăiască și doi tineri români (Cristian și Simona), care au jurat în fața altarului și a comunității că vor să pecetluiască iubirea lor, prin marea taină a căsătoriei.

Acești tineri, gândindu-se de ceva timp să facă acest pas, au profitat de faptul că s-a organizat un pelerinaj în Israel, în perioada 15-22 octombrie 2009, cu un grup de catolici români care lucrează în Roma, în Ladispoli și în împrejurimi. Acest pelerinaj a fost unul special deoarece a participat pentru prima dată cu un grup așa mare de pelerini români (39 persoane) și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași împreună cu păstorii credincioșilor din Italia, pr. Adrian Chili și pr. Isidor Iacovici.

Sfânta Liturghie de la ora 9.00 a fost celebrată de pr. Adrian Chili, deoarece el este parohul acestor doi tineri, în Ladispoli (Italia), acolo unde ei lucrează și participă la viața religioasă a comunității, și el a primit delegația de a încheia sacramentul sfintei Căsătoriei. La această Liturghie au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Cristian Vacaru și pr. Isidor Iacovici, celebrare la care au participat toții pelerinii români din acest pelerinaj.

Pr. Adrian Chili, în predica sa, a dorit să scoată în evidență că "binecuvântarea lui Cristos asupra familiei începe din momentul căsătoriei. Abia de atunci Dumnezeu începe să facă minuni cu cei căsătoriți, drept exemplu fiind minunea înfăptuită acum 2000 de ani, chiar în acest loc". A reamintit soților prezenți, dar și celor care urmau să se căsătorească că "avem mereu nevoie de rugăciune și de mijlocirea (ajutorul) celorlalți, la Dumnezeu, pentru a scăpa de greutățile zilnice sau a putea să le suportăm cu mai multă răbdare. Dumnezeu ajută pe toți cei care îi cer ceva cu inima curată, așa cum a mijlocit sfânta Fecioară Maria în favoarea mirilor, la nunta din Cana". A reamintit apoi că "Dumnezeu poate face minuni și în viața zilnică de familie, dar e nevoie, în primul rând, să-i cerem mereu aceasta în rugăciune și să-l lăsăm pe el să ne călăuzească familiile".

Fiind la Cana în Galileea, un loc reprezentativ pentru familiile creștine, imediat după ce s-a celebrat căsătoria religioasă a acestor doi fericiți tineri, a urmat reînnoirea legământului căsătoriei a tuturor soților de față și binecuvântarea verighetelor. După sfânta Liturghie, soții au putut procura o amintire care atesta că și-au reînnoit jurământul de la căsătorie, chiar în locul unde Isus a făcut prima minune, schimbând apa în vin, la nunta din Cana.

La sfârșitul celebrării s-a cântat "La mulți ani!" în cinstea noilor miri, după care aceștia au primit cadouri din partea grupului de pelerini români și a păstorilor care îi însoțeau.

Deoarece această căsătorie s-a celebrat în timpul unui pelerinaj, au lipsit dansul și masa, specific unei nunți obișnuite, dar seara, la sfârșitul cinei, nu au putut lipsi tortul, șampania și mai ales vinul specific regiunii Cana, din Galileea, vin care s-a băut în cinstea proaspeților căsătoriți.

Bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harul său pe cei căsătoriți în Cana, dar și pe toate familiile din lume, pentru ca binecuvântarea Domnului să facă zilnic minuni în viața de familie.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Israel: Casătorie românească la Cana, în Galilea


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat