Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral și ai Consiliului Pastoral Diecezan

În sala mare a Casei de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian a avut loc miercuri, 28 octombrie 2009, începând cu ora 10.00, întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral, iar începând cu ora 12.00, întrunirea membrilor Consiliului Pastoral Diecezan.

După rugăciune și după citirea unui pasaj din evanghelie, PS Petru Gherghel a dat cuvântul primului relator din cadrul întrunirii membrilor Consiliului Prezbiteral: pr. Eduard Coșa, care a vorbit despre Anul Sfintei Preoții în desfășurare, punctând inițiativele care au avut loc sau sunt în desfășurare cu privire la Anul Preoției: exerciții spirituale, ore de rugăciune, zile de formare, pelerinaje (la Roma, la Ars), materiale puse la dispoziția preoților și a laicilor.

Pr. Petru Sescu a prezentat câteva probleme legate de Casa de Pensii.

PS Aurel Percă a făcut precizări din Codul de drept canonic cu privire la stipendii, binate și importanța lor.

Pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, a prezentat aspecte legate de pelerinajele la Cacica. Întrucât icoana Maicii Domnului de la Cacica este la restaurare, pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de la Cacica în parohii va fi reprogramat în anul 2010, când se împlinesc și zece ani de când sanctuarul a fost declarat basilica minor de către papa Ioan Paul al II-lea.

Pr. Cristian Gălățanu a prezentat posibilitățile de susținere a unor proiecte ale Bisericii din partea statului și modul de întocmire a documentelor.

Cu privire la alegeri, PS Petru Gherghel a amintit de normele generale ale Bisericii: a participa la vot și a-i alege pe aceia care promovează valorile morale și creștine. În acest sens, se va consulta declarația Conferinței Episcopilor din România (CER). "Noi am început o campanie de rugăciune pentru alegeri", a spus episcopul diecezei.

Unele dintre probleme au fost reluate și la cea de-a IX-a întrunire a membrilor Consiliului Pastoral Diecezan, care a început la ora 12.00, printr-o rugăciune și prin citirea unui pasaj din Noul Testament.

Pr. Alois Moraru a prezentat un rezumat al problemelor analizate la ultimului consiliu pastoral din aprilie.

Tema "Anul pastoral - Anul Sfintei Preoții ca pregătire pentru Anul Familiei" a fost prezentată de pr. Eduard Coșa. În timp ce dieceza s-a orientat spre un an dedicat familiei, Sfântul Părinte a declarat la 19 iunie Anul Sfintei Preoții. Familia și Preoția merg împreună: "Dacă una dintre acestea merge bine va merge bine și cealaltă", a subliniat relatorul. Familiile sunt seminariile mici unde se nasc și înfloresc vocațiile la viața preoțească. Participanții au venit cu propuneri pentru a promova Anul Sfintei Preoții: exerciții spirituale, materiale, vizite ale ministranților la Seminar, pelerinaje la Ars, Lourdes, Fatima, Roma etc.

Despre școlile teologice au vorbit pr. Wilhelm Dancă (despre Facultatea Ecleziastică de Teologie Catolică), pr. Anton Săboanu (despre Seminarul Mic și Liceul Catolic din Bacău), pr. Iosif Bisoc (despre Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei), pr. Emil Dumea (despre Facultatea de Teologie pentru Laici).

PS Petru Gherghel a vorbit despre propunerea făcută în cadrul Conferinței Episcopilor din România, de organizare, în anul 2010, a unui congres național pentru familii.

Sr. Silvia Brandiu a ținut tema "Promovarea vocației fundamentale și a vocațiilor speciale". Cum să facem animare vocațională în societatea de astăzi? a fost întrebarea pe care sora a lansat-o în relatare. Printre răspunsuri: răspândirea unei noi culturi vocaționale, răspândirea unei lumi pline de valori, a convinge prin trăire (vocații care devin molipsitoare).

Pr. Iulian Kropp a vorbit despre organizarea unui pelerinaj la Ars, Fatima și Lourdes în luna mai 2010, în Țara Sfântă, dar și despre pelerinaje la centrele naționale ori diecezane: Cacica, Onești, Barați, Maria Radna, Șumuleu Ciuc.

Ultima intervenție a fost a PS Petru Gherghel care a subliniat că "alegerile pentru credincioși nu sunt facultative, ci obligatorii", vorbind despre normele Bisericii cu privire la apropiatele alegeri.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Traian: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral și ai Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat