Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adolph Kolping pe drumul canonizării...

Fiecărui membru Kolping, care a fost prezent în ziua de 27 octombrie 1991 la ceremonia solemnă de beatificare a lui Adolph Kolping, îi va rămâne întipărită în minte această zi deosebită. Adolph Kolping, "tatăl calfelor", a fost înălțat la "cinstea altarelor " - este formulat solemn în formula de beatificare. Sfântul Părinte a expus apoi ceea ce pentru mulți deja era convingere și recunoaștere interioară. Biserica Catolică apreciază viața exemplară și opera deosebită a lui Adolph Kolping și îi adresează rugăciunea de mijlocire, deoarece este sigură că, mântuit datorită harului dumnezeiesc, Adolph Kolping a devenit deja membru al Bisericii cerești. Aici, pe pământ, doar Sfântul Părinte are puterea de a decide care dintre "slujitorii lui Dumnezeu" poate fi cinstit în mod oficial și în ce măsură. În ceea ce privește fondatorul organizației noastre, cinstirea se răsfrânge asupra unei anumite zone. Papa Ioan Paul al II-lea a aprobat cinstirea locurilor în care a trăit și a acționat Adolph Kolping. Aici sunt invitați toți credincioșii de a-i adresa fericitului rugăciunea de mijlocire. Papa a permis enunțarea numelui lui Adolph Kolping în cadrul sfintei Liturghii și în cadrul Liturghiei Orelor (Breviarului), prin aprobarea unui "proprium" (Propriul Sfinților: text liturgic pentru Ziua Sfinților, cum este rugăciunea zilei și citiri alese din Sfânta Scriptură). Mai departe Sfântul Părinte invită la cinstirea relicvelor fericitului și - cu aprobare cerută în prealabil - se pot denumi biserici și capele după "Fericitul Adolph Kolping".

Între timp, viața și opera lui Adolph Kolping sunt cunoscute în peste 50 țări ale lumii. Ideile părintelui calfelor călăuzesc din ce în ce mai mulți oameni - în special în Europa de Est, Africa, Asia și America Latină - spre descoperirea de noi perspective ale vieții. Dorința din ce în ce mai mare a surorilor și fraților noștri din aceste țări este să îl cinstească "pe al lor tată" ca sfânt. Însă nu puține sunt obstacolele în calea spre canonizare. Un "postulator" numit are sarcina de a conduce procesul de canonizare în cadrul congregației responsabile la îndeplinire. Scopul acestui proces este supunerea în fața judecății Sfântului Părinte a unei dovezi de netăgăduit - pe cât se poate, din punct de vedere uman - a cel puțin "unei rugăciuni împlinite în mod miraculos", pentru ca Sanctitatea sa să poată decide dacă fericitul Adolph Kolping poate fi ridicat în rândul sfinților venerați de Biserică. Acest fapt ar permite ca în toată lumea Adolph Kolping să fie cinstit ca sfânt. Textele proprii prevăzute pentru sfânta Liturghie și Rugăciunea Orelor ar fi mai cuprinzătoare. S-ar putea facilita traduceri oficiale în alte limbi vorbite. Mai departe, ar fi posibilă alegerea lui Adolph Kolping ca patron al unei biserici sau capele fără aprobare papală separată. De asemenea Adolph Kolping ar putea fi ales ca patron al unei dieceze sau a unui grup profesional, a unei regiuni sau instituții.

Premisa pentru canonizare este recunoașterea "exercițiului de trăire în mod special al virtuților". În același timp "chemarea spre sanctificarea" lui Adolph Kolping trebuie dovedită, cum am mai menționat, de o "împlinire miraculoasă a rugăciunii", avută loc în perioada de după beatificare. Cert este că o canonizare nu este doar un procedeu juridic conform legii bisericești, ci și un proces spiritual. La acest proces spiritual doresc să participe prietenii Kolping din întreaga lume într-un mod special, intensiv. Un lucru este clar: pe lângă toate formalitățile care trebuie împlinite în cadrul procesului de canonizare, pentru decizia Sfântului Părinte trebuie să ne rugăm mult. Pentru a adânci înțelegerea acestei dimensiuni spirituale, s-a celebrat la 19 septembrie 2003, la ora 19.30 o Liturghie specială în Biserica Minoriților, împreună cu protectorul Organizației Internaționale Kolping, cardinalul Meisner.

"Eu știu, că odată se va întâmpla o minune"

Citatul sus-menționat, dintr-un vechi șlagăr german, nu trebuie perceput superficial, cum tindem să-l apreciem. Mesajul exprimă baza procesului de canonizare a fericitului Adolph Kolping. Toți membrii Organizației Internaționale Kolping, toate surorile și toți frații sunt chemați să fie atenți la o împlinire miraculoasă a unei rugăciuni, care ar putea dovedi chemarea specială la sfințenie a fericitului Adolph Kolping.

Adevărul este că minunile nu se pot forța, pentru ele ne putem doar ruga! În timpul multelor vizite la organizații și familii Kolping pe tot globul, se poate constata cu ce dedicare și însuflețire este cinstit fericitul Adolph Kolping. Acolo este terenul pe care poate rodi minunea. Ne putem pune acum întrebarea, dacă această căutare a minunilor nu este un obicei prea demodat? Însă Biserica este precaută atunci când este vorba de minuni, fiindcă evenimentele explicabile nu pot fi interpretate ca minuni. Documentația riguroasă a unei "minuni" trebuie să evidențieze faptul că Dumnezeu însuși întărește activitatea și opera slujitorului său pe pământ prin semne și minuni și își revelează astfel voința de a-i mântui pe oameni. Această concluzie, că nu sfântul face minunile, ci prin rugăciunea acestuia de mijlocire se revelează Dumnezeu, este fundamentul înțelegerii catolice a problematicii sfinților.

Acest proces care duce la canonizarea de către Sfântul Părinte este supus la o primă vedere unei birocrații ample, care poate fi doar sumar prezentată în cele ce urmează.

Procesul care a dus la beatificarea lui Adolph Kolping la 27 octombrie 1991 a dovedit deja "chemarea spre sfințenie" și "viața virtuoasă" a lui și, prin urmare, procesul de canonizare poate fi deschis imediat ce poate fi documentată în scris o rugăciune împlinită pe baza mijlocirii fericitului Adolph Kolping. Poate fi o însănătoșire miraculoasă, de exemplu a unui bolnav incurabil, o minune a naturii cum ar fi o ploaie salvatoare în perioada secetei sau o înviere de la moarte cum este documentat pentru sfântul Francisc Xaver. Dacă se întâmplă deci o astfel de minune datorată mijlocirii lui Adolph Kolping, documentația trebuie trimisă cât mai repede președintelui general, care, împreună cu un "postulator" (funcția se aseamănă cu cea a unui avocat bisericesc) ia legătura cu episcopul responsabil de pe teritoriul unde s-a înfăptuit minunea. Din partea ordinariatului se constituie o comisie de cercetare a cazului, împreună cu experți externi (neutri) (medici, alți oameni de știință), care pot confirma inexplicabilitatea din punct de vedere uman al evenimentului petrecut.

Pentru a ajunge la o judecată corectă, urmează o cercetare, care poate dura ani în șir, fiindcă trebuie interogați cât mai mulți martori. În unele cazuri nu se poate dovedi niciodată că era vorba de o rugăciune împlinită în mod miraculos.

În cazul în care s-a încheiat cu succes ancheta preliminară, cererea se îndreaptă către "Congregația pentru beatificare și canonizare" din Roma. Aceasta prelucrează cererea, proces care poate duce la o recomandare adresată Colegiului Cardinalilor. Aici se decide dacă cererea poate să ajungă în fața papei, pentru ca Sanctitatea sa să decidă singur și direct asupra canonizării. În cazul în care decizia este pozitivă, fericitul Adolph Kolping poate fi primit în canonul sfinților Bisericii Catolice. Începutul acestei activități spirituale pregătitoare a fost marcat prin celebrarea unei sfinte Liturghii în 19 septembrie 2003, la ora 19.30, în Biserica minoriților, împreună cu cardinalul Joachim Meisner.

Canonizarea nu este doar o acțiune formalistă, ci un eveniment spiritual

Cum am mai spus, ridicarea fondatorului nostru în rândul sfinților este o dorință specială a multor oameni din lume. În același timp ascult din ce în ce mai des critici la adresa procedurii aparent prea formalistă.

Întrebarea - dacă Adolph Kolping este unul dintre sfinții mai mari care, după procedeul de canonizare este primit în rândul sfinților bisericii noastre, sau poate trebuie numărat printre cei care sunt cinstiți de oameni și fără explicații oficiale - pentru mulți nici nu mai există, fiindcă ei consideră că Adolph Kolping a fost un om care, prin viața pe care a dus-o, a dovedit că a urmat chemarea lui Dumnezeu și a trăit în mod exemplar această chemare la sfințenie a tuturor botezaților. Iar aceia care privesc cu scepticism canonizările, vor admite, fără dubii, că Dumnezeu l-a chemat pe Adolph Kolping direct în împărăția lui, pentru a putea trăi în apropierea sa.

Deschiderea procedeului de canonizare are scopul de a cere primirea lui Adolph Kolping în rândurile sfinților, conform regulamentului bisericesc, pentru ca persoana lui să fie cinstită într-un mod corespunzător bisericii noastre.

Acest lucru nu înseamnă că în următorii ani trebuie să gonim "după o minune" sau să dăm de lucru unor comisii de medici, psihologi sau alți oameni ai științei, ci că noi toți suntem chemați să pregătim terenul spiritual, favorabil unei rugăciuni împlinite în mod miraculos.

Personal cred că acolo unde surorile și frații Kolping creează o atmosferă cu adevărat spirituală prin Liturghie, prin rugăciunea individuală sau comună, prin citirea Sfintei Scripturi, acolo drumul spre Dumnezeu este foarte scurt. Prin aprofundarea activității noastre spirituale de ce să nu se nască din cadrul familiilor noastre Kolping chemări la preoție, de exemplu?

Pentru o spiritualitate trăită într-un mod mai intens există multe posibilități. Una dintre ele este pelerinajul la mormântul fericitului Adolph Kolping. Prin programul nostru de parteneriat am putut facilita vizita la Köln a prietenilor noștri din alte țări, de pe alte continente. Deseori am putut sărbători Liturghii comune. În programul multor țări și dieceze este cuprins un pelerinaj anual la un centru Kolping. Rugăciunea Kolping și citirea Sfintei Scripturi, precum și gândurile și opera fericitului Adolph Kolping trebuie să fie "standardul normal" al întâlnirilor și adunărilor noastre. N-ar fi cumva o idee bună să includem în programele noastre obișnuite de parteneriate, vizite reciproce etc. și un "schimb de rugăciuni" și să ajungem să avem în locul unei prietenii doar materiale un parteneriat influențat de rugăciunile comune?

Multe familii și asociații Kolping de pretutindeni s-au alăturat deja chemării acesteia și însoțesc prin activitățile lor spirituale strădaniile pentru canonizarea lui Adolph Kolping. Fiecare individ este chemat să-și trăiască credința în mod mai intens, viața să-i fie exemplară și să ajute astfel să deschidă ochii celorlalți oameni pentru minunile, pe care le face Dumnezeu în lume, la rugămințile și mijlocirile sfinților. Fără îndoială, numele lui Adolph Kolping este consemnat deja în "Cartea vieții". Viața lui a fost marcată de spiritul de sacrificiu, dăruire și hărnicie neobosită. În felul său unic a arătat oamenilor drumul spre Cristos și astfel, spre "viață deplină". 500.000 membri din toată lumea îl privesc deja ca mijlocitor și acționează în conformitate cu ideile sale. Pentru aceasta să îi fim recunoscători - cu sau fără canonizare!

Pr. Axel Werner,
preses general Kolping


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat