Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Frumos: Două evenimente vincențiene

Ziua de sâmbăta, 24 octombrie 2009, a însemnat pentru comunitatea din Târgu Frumos, județul Iași, bucuria celebrării a două momente de har și de binecuvântare: organizarea de către Conferința "Sf. Anton de Padova" a întâlnirii de toamnă a președinților conferințelor grupei I, din cadrul Uniunii Asociaților Caritative "Sf. Vincențiu de Paul" din România, și așezarea statuii sfințite a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes în noua grotă amenajată lângă biserica parohială.

Cele două momente au fost binecuvântate de prezența PS Petru Gherghel.

Programul întâlnirii celor 15 președinți ai conferințelor sau a delegaților acestora a fost coordonat de prof. Eva Maria Peter, președintele național al Uniunii Asociaților Caritative "Sf. Vincențiu de Paul" din România.

Au participat conferințele din Arhidieceza de București (București-5, Târgoviște, Câmpulung Muscel, Drobeta-Turnu Severin) și din Dieceza de Iași (Iași-2, Tomești, Bălțați, Adjudeni, Târgu Frumos, Onești).

După rugăciunea de dimineața și recitarea Laudelor, lucrările întâlnirii au continuat cu două scurte considerații, prima prezentă de pr. paroh Iulian-Eugen Kropp, privind figura Mons. Vladimir Ghika (1873-1954), preot al lui Cristos și apostol al carității, exemplu de slujire pentru "Anul Sfintei Preoții".

A doua considerați, prilejuită de comemorarea anului jubiliar vincențian - aniversarea a 350 de ani (1660-2010) de la moartea fondatorilor familiilor vincențiene -, având titlu "Să ne amintim de sf. Vincențiu de Paul și de sf. Louise de Marillac, doi mari profeți ai carității", a fost prezentată de Adrian Petruț. Prezentarea temei a arătat provocările timpului prezent, pentru familia vincențiană, având în vedere că lumea de azi a dat naștere la noi forme de sărăcie, noi figuri ale săracilor.

A urmat apoi deschiderea lucrărilor întâlnirii cu prezentările de activitate a fiecărei conferințe pe anul 2009 și a proiectelor pentru anul jubiliar 2010.

Prof. Eva Maria Peter, președintele Uniuni Asociațiilor Caritative "Sf. Vincențiu de Paul", a prezentat Proiectul "Mobilitate europeană", referindu-se la schimbul de experiență cu alte conferințe din Europa.

Participarea Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a constituit un moment de bucurie atât pentru participanții la întâlnire, cât și pentru comunitate.

Liturghia solemnă a adunat la masa altarului, alături de Preasfințitul Petru, o parte a îndrumătorilor spirituali ai conferințelor.

Cuvintele Preasfințitului au întărit speranța noastră că slujirea vincențiană este un dar pentru Biserică și pentru lume, după exemplul sfântului Vicențiu de Paul.

Vincențienii au animat întreaga Liturghie prin cântările special alese pentru acest moment, prin citirea lecturilor și prezentarea darurilor.

Fiindcă luna octombrie este o lună mariană, după sfânta Liturghie a urmat sfințirea noii grote și a statuii sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Din inițiativa părintelui paroh Iulian Kropp, grota se află amenajată în curtea Bisericii și va fi loc un de reculegere pentru toți aceia care o cinstesc pe preacurata Fecioară Maria.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească, iar pentru doritori s-a organizat o interesantă excursie culturală în zona arheologică a Cucutenilor.

Adrian Petruț

* * *

Viața Monseniorul Vladimir Ghika - pe scurt

Născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul-Turcia), a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă a lui Henric al IV-lea, regele Franței).

A avut patru frați și o soră: Grigore - care a murit la o vârstă fragedă, Alexandru, Gheorghe și Ella - morți și ei de tineri, și Dimitrie (1875-1967).

A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Turcia.

În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante, în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă. Va termina școala în anul 1895, după care va urma, la Paris, Facultatea de Științe Politice. În paralel, va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept.

Se întoarce în România, din cauza anghinei pectorale, unde își va continua studiile până în 1898, când merge la Roma pentru a urma Facultatea de Filosofie-Teologie, a dominicanilor, Angelicum, în Roma. Aceasta este perioada (1902) când, după un misterios discernământ, pentru a fi "și mai ortodox", face profesiunea de credință catolică, spre stupoarea mamei sale care rămâne contrară deciziei fiului său, până la moarte.

Dorea să devină preot sau călugăr, însă papa Pius al X-lea l-a sfătuit să renunțe la idee, măcar pentru o perioadă, și să se dedice apostolatului ca laic. Și-a desfășurat activitatea extraordinară în toată lumea: la București, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires... Mai târziu, în glumă, papa Pius al XI-lea îl va numi "marele vagabond apostolic". Devine astfel, unul din pionierii apostolatului laical.

Întors în țară, se dedică operelor de caritate și deschide primul dispensar gratuit "Bethleem Mariae", la București, pune bazele marelui spital și sanatoriu "Sf. Vincențiu de Paul", înființând astfel, primul spital gratuit din România și prima ambulanță, fiind fondatorul primei opere catolice de caritate din România.

În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoșii aflați în ospiciul din Roma, de răniții de război, trecând de la ambientele diplomatice la cele populare cu o naturalețe surprinzătoare.

La 7 octombrie 1923, este sfințit preot la Paris de către cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; își va desfășura ministerul sacerdotal în Franța, până în 1939. Deoarece inima îi era în România, cere, de la papa, privilegiul de a putea celebra în cele două rituri: latin și bizantin, privilegiu care i se acordă la scurt timp după hirotonire, devenind astfel primul preot român biritual.

I se încredințează o parohie într-o mahala sărăcăcioasă și periculoasă a Parisului, Villejuif, unde se dăruiește schimbând din temelii spiritul cartierului. În 1930, când se îmbolnăvește, se retrage și este numit Rector al "Bisericii străinilor", din Paris.

În 1924, întemeiază o societate auxiliară de misiuni, "Opera Fraților și Surorilor Sf. Ioan" și cumpără o clădire dezafectată a unei foste închisori pentru femei (unde cu secole în urmă fusese o mănăstire) în acest scop; din motive financiare se va vinde și membri se vor dispersa.

La 13 mai 1931, este numit de papa protonotar apostolic. Ezită să primească această numire, deoarece la intrarea în rândul clericilor făcuse votul de a nu accepta niciodată demnități ecleziastice. O primește totuși, făcând observația că "nimic nu se va schimba în felul meu de viață, va fi doar o panglică îngustă adăugată la reverendă."

La 3 august 1939, se întoarce în România unde îl surprinde Cel de-al doilea Război Mondial. Refuză să părăsească România, pentru a fi alături de săraci și bolnavi, să-i poată ajuta și încuraja, rămânând, pentru același motiv, în București, când vor începe bombardamentele aliate.

După venirea la putere a ciumei roșii comuniste, refuză, de asemenea, să plece cu trenul regal, pentru aceleași motive. Este arestat, la 18 noiembrie 1952, sub acuzația de "înaltă trădare" și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar la 16 mai 1954, trece la cele veșnice datorită tratamentului inuman la care a fost supus.

A fost preot, confesor, director spiritual, conferențiar, om de știință, diplomat activitatea lui desfășurându-se în toate mediile, de la capetele încoronate, șefi de state, politicieni, filozofi, artiști, scriitori și teologi, până la anarhiști, ocultiști, homosexuali și prostituate.

A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.

după www.vladimirghika.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Târgu Frumos: Două evenimente vincențiene


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat