Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru unitatea creștinilor, mai mulți tineri și o schimbare de mentalitate

Întâlnirea de la Cordoba între Biserica Catolică și Consiliul Ecumenic al Bisericilor

Drumul spre unitatea creștinilor cere o "profundă schimbare de mentalitate" și mai ales un leadership mai mare al tinerilor. Este ceea ce a reieșit din sesiunea plenară a Grupului Mixt de Lucru (GML), reunit la Casa "Sfântul Anton", un centru de spiritualitate din Dieceza de Cordoba, în Spania, între 12-19 octombrie 2009.

Comoderatori au fost: mitropolitul Nifon de Târgoviște (România) și Mons. Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin (Irlanda). A fost prezent și episcopul Brian Farell L.C., secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Scopul întâlnirii Grupului Mixt de Lucru (GML), un organism care are misiunea de a monitoriza și a promova colaborarea dintre Biserica Catolică și Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), cel de a da formă muncii sale despre tema "receptării ecumenice" și a "rădăcinilor spirituale ale ecumenismului".

"Alegerea acestor teme - afirmă un comunicat de presă dat la sfârșitul lucrărilor - a fost motivată de necesitatea de a aduna roadele de mulți ani de întâlniri și de dialog ecumenice".

"Rădăcinile spirituale ale ecumenismului - se mai citește - sunt la însăși baza căutării unității creștinilor și comportă convertire, reînnoire, sfințenie a vieții conform evangheliei, rugăciune individuală și comună".

"Participanții - continuă comunicatul - au apreciat mult centrul ecumenic local, sub conducerea părintelui Manuel González Muńana, pentru programele sale bine structurate și pentru inițiativele sale concrete, care cuprind cursuri de ecumenism pentru copii, seminarii ecumenice despre Biblie, proiecte sociale, celebrări și rugăciuni comune".

În cadrul mandatului Grupului Mixt de Lucru au mai fost tratate alte două teme: "migrațiile" și "tinerii".

"Fenomenul actual al migrațiilor modifică fața Bisericilor locale în multe părți ale lumii - continuă nota -. Acest lucru reprezintă o provocare și în același timp o oportunitate pentru aprofundarea relațiilor ecumenice dincolo de granițele naționale și culturale".

"Grupul Mixt de Lucru a mai subliniat necesitatea de a da tinerilor mai mult leadership și responsabilitate în mișcarea ecumenică".

În acest scop, grupul colaborează cu Comisia despre Tineri din Consiliul Ecumenic al Bisericilor (ECHOS) și cu câteva mișcări de tineret din Biserica Catolică.

Un moment central al acestei sesiuni a fost apoi o trecere în revistă a provocărilor ecumenice contemporane și a situației actuale a dialogurilor bilaterale dintre Biserici.

"Cu apropierea celebrării centenarului Conferinței Misionare Mondiale de la Edinburgh din anul 1910 - se mai subliniază - sesiunea plenară a amintit că pionierii mișcării ecumenice au sperat să-și atingă obiectivul lor în decursul unui secol".

În acest sens, au afirmat participanții, "experiența ne-a arătat că a înainta spre unitatea în Cristos cere mult mai mult timp. Cere o profundă schimbare de mentalitate, de atitudine, de viață".

Grupul Mixt de Lucru a fost creat în anul 1965, anul încheierii Conciliului Vatican II, și este compus din 36 de persoane, 18 numite de Biserica Catolică și 18 alese din diferite Biserici membre ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Mandatul GML are o durată de șapte ani. Actualul mandat durează de la ultima Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, ținută la Porto Alegre, în Brazilia, în februarie 2006, până la următoarea Adunare generală care va avea loc în anul 2013, la Busan, în Coreea.

Următoarea sesiune plenară a GML se va reuni în septembrie 2010, în Orientul Mijlociu.

(După Zenit, 21 octombrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat