Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica misiunilor

Cea de-a LXXXIII-a Zi Mondială a Misiunilor s-a celebrat și la Iași, duminică, 18 octombrie 2009. Tinerii catedralei au vrut să se asocieze cu creștinii răspândiți pe toate meridianele pământului pentru a-l implora pe Isus Cristos, "misionarul" (trimisul) Tatălui Ceresc, să fie prezent în munca și în viața tuturor misionarilor care lucrează pentru răspândirea Împărăției sale pe pământ.

Dumnezeul nostru, descoperit nouă ca fiind unic în trei persoane unite și definite printr-o desăvârșită iubire, vrea să fie cunoscut de toți oamenii prin intermediul altor oamenii: misionarii. Îndemnul lui Isus de la capătul evangheliei: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15) este de un imperativ în curs de desfășurare.

Convinși că misionarii au nevoie de susținerea noastră spirituală, joi, 15 octombrie 2009, am oferit pentru ei o oră de rugăciune în catedrala "Adormirea Maicii Domnului". În fața altarului, lumina credinței noastre ardea în lumânările multicolore care au format un rozariu. Pe sfânta Fecioară Maria, Regina Misiunilor, am rugat-o să-i țină în brațele ei materne pe toți misionarii, preoți și laici, și să le umple toată nevoia de afecțiune și mângâiere pe care cu siguranță o resimt de multe ori, departe fiind de familia proprie și de prietenii dragi de acasă.

Plecând de la motoul acestei Zile Mondiale a Misiunilor: "Națiunile vor umbla în lumina lui" (Ap 21,24), am oferit pentru fiecare continent câte un mister de lumină: pentru Africa, ca tinerele comunități să fie tot mai mult impregnate de gândirea și viața creștină și să devină ele însele adevărate comunități apostolice și misionare; pentru America, ca să rămână fidelă evangheliei care i-a fost anunțată, să reziste tentației materialismului și să înfrunte spiritismul și sectarismul care o amenință; pentru Europa, ca să-și reafirme cu putere rădăcinile creștine, să vegheze la acest patrimoniu al ei și să-și reaprindă credința, pentru a fi capabilă s-o împărtășească și altora; pentru Oceania, ca în aceste insule, unde trăiesc milioane de oameni, să continue răspândirea evangheliei; pentru Asia, ca acest continent unde Isus este cel mai absent să devină receptiv la cuvântul misionarilor, care în multe locuri suferă prigoana, respingerea și chiar martiriul.

Duminică, 18 octombrie 2009, sfânta Liturghie a tinerilor de la ora 16.00, a fost celebrată în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" de PS Petru Gherghel și animată de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", invitat fiind părintele verbit Corneliu Berea.

În cuvântul de început, Preasfințitul i-a făcut atenți pe tineri de importanța acestei Zile a Misiunilor pentru întreaga Biserică, afirmând că "toți trebuie să fim misionari și să participăm la misiunea întregii Biserici".

În cadrul predicii, pr. Corneliu Berea a prezentat sumar mesajul sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, scoțând în evidență că Isus este lumina tuturor neamurilor. În numele întregii Biserici, papa asigură că "Biserica acționează nu pentru a extinde puterea ei sau pentru a afirma stăpânirea sa, ci pentru a-l duce tuturor pe Cristos, mântuirea lumii". Bisericile vechi, precum și cele întemeiate mai recent trebuie să devină sare a pământului și lumină a lumii.

La ofertoriu, tinerii au adus în fața altarului și i-au oferit lui Dumnezeu prin mâinile episcopului daruri care exprimau universalitatea credinței și a trăirii creștine în caritate: pâinea, hrana omului necesară pentru trup; orezul, care amintește de popoarele asiatice; icoana "Stăpâna popoarelor", sfânta Fecioară văzută ca ocrotitoare a tuturor oamenilor de pe pământ; lumânarea, lumina lui Cristos în mijlocul lumii; pălăria de cowboy, trimițând cu gândul la oamenii care locuiesc dincolo de Atlantic; Biblia, rozariul și stola, simbolizând pe misionarul care este înarmat cu cuvântul lui Dumnezeu și ocrotit de Maica cerească; buchetul de flori multicolore care exprimă diversitatea oamenilor și a culturilor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, s-au făcut auzite și mărturiile tinerelor noastre misionare laice din Kenya, Alina Cojan și Gilberta Hobincu.

"Îmi place Maikona și cred că aș fi în stare să trăiesc o viață aici. E cald, e liniște, oameni de treabă și primitori. Nu e stres de timp și bani ca acasă. Singurul meu stres e munca. Știu deja că o să-mi lipsească acasă timpul, oamenii și experiența de aici. De-ar da Domnul să trăiți și voi măcar puțin din lumea mea! Foarte mulți nu știți cum e să stai zilnic fără telefon, internet, radio sau orice mijloc de comunicare. Jumătate de an mi-a trebuit să înțeleg că misiunea mea e să ofer și să ajut cât pot și știu și să accept faptul că sunt un simplu asistent. Condițiile nu sunt tocmai sanitare. Lucrez mult în praf și vânt, sub soarele puternic cu o gloată de oameni, disperați după ajutor, care te sufocă și vin peste tine până te epuizează. E grozav cum Dumnezeu te umple de pace și bucurie atunci când ai nevoie. Cred că e modul lui de a ne face să rezistăm eroic în fața obstacolelor zilnice, departe de casă, familie și oameni care să ne protejeze" (Alina Cojan).

"Aici mi-am dat seama că orice înnobilare a sufletului pe care cu toții o dorim trebuie plătită prin momente grele. Cânt parcă nu înțelegem nimic și totul devine greoi. Mi-am dat seama că oamenii pe care îi admiram din toată inima ca fiind nobili cu inima și blânzi la caracter, nu sunt decât fructul unor suferințe trăite și acceptate. Mă uit la frunțile misionarilor de aici și văd ce seninătate este pe ele. Dar cu cât a fost plătită această seninătate numai Dumnezeu știe" (Gilberta Hobincu).

Îi mulțumim lui Dumnezeu Tatăl, de la care toate vin și spre care toate se îndreaptă, pentru această sărbătoare și îl rugăm din inimă să facă rodnică munca oricărui misionar în această lume spre binele suprem al oamenilor și spre slava numelui său. Le mulțumim misionarilor noștri pentru ceea ce fac pentru Biserica lui Cristos: pr. Eugen Blaj (Maikona, Kenya), pr. Victor Osoloș (Maikona, Kenya), pr. Gabriel Cimpoeșu (Djebonoua, Coasta de Fildeș), pr. Bartolomeu Blaj și Ioan Blaj (Guayaquil, Ecuador), pr. Marius Catrințașu (Djebonoua, Coasta de Fildeș), Gilberta Hobincu (Maikona, Kenya), Alina Cojan (Maikona, Kenya), Adrian Cimpoeșu (Maikona, Kenya).

Impresii:

"Liturghia de azi a avut o încărcătură emoțională deosebită pentru mine. Mi-a amintit de tot ce am trăit în Kenya, bucuriile și condițiile dure de viață care fac drumul misionarului să fie nespus de frumos. Pot să zic că am trăit această sfântă Liturghie la maximum într-un mod progresiv. Începutul Liturghiei mi-a amintit de toate Liturghiile de pe parcursul călătoriei în Kenya celebrate fie în engleză, fie în swahili, borana sau gabra și cât de greu ne era că nu înțelegeam prea multe, însă după câteva zile deja știam și noi să răspundem, cât de cât, la sfânta Liturghie. La predică, pr. Corneliu, a scos în evidență faptul că «Isus Cristos este lumina popoarelor», iar acest lucru s-a reflectat la ofertoriu, prin multitudinea de daruri din diferite colțuri ale lumii. Când am văzut tinerii că se înșiruiau cu darurile, primul instinct a fost să merg în fața lor, să cânt și să dansez cu toată bucuria pe care o trăiam așa cum fac tinerii din Maikona. În urechi îmi răsunau bătăile de tobe și a celor din palme care dau ritmul cântecului și fac ca totul să fie o sărbătoare a bucuriei, a zâmbetului oferit, din toată inima, lui Isus. Punctul culminant a fost la sfârșitul liturghiei când pr. Cristian Diac a citit mesajele celor două misionare laice. În acele momente am închis ochii și eram din nou în Maikona și o auzeam pe Alina cum îmi povestea despre toți pacienții care au năvălit în dispensar și pe Giby care mă tot întreba ce jocuri mai știu care să ii facă pe copii și tineri să râdă și să se distreze cât mai mult ca semn de mulțumire pentru multele lecții de viață pe care ei le oferă prin simplitatea și seninătatea prezenței lor" (Iuliana Tofana - A avut o frumoasă experiență de trei săptămâni în vara aceasta în Kenya).

"Pentru câteva momente m-am desprins cu totul de lumea în care trăiam și m-am transpus în lumea plină de iubire și pace descrisă de părintele predicator. M-a făcut să mă gândesc care este calea pe care vreau să o urmez și mai ales în ce măsură și în ce fel îi slujesc eu lui Isus. Mi-am dat seama că nu e nevoie de lucruri mărețe pentru a simți iubirea și prezența lui Cristos, ci doar de disponibilitate și de convingerea că el știe mai bine decât noi cum putem construi o lume mai bună. A fost o oră de rugăciune, de comuniune și mai ales de bucurie și liniște interioară care mi-a dat forță să încep o nouă zi și să mă întreb: eu ce voi face mâine pentru a-i sluji mai bine lui Isus?" (Ana Dănculesei)

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Iași: Duminica misiunilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat