Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schio: Un nou început

Comunitatea credincioșilor din zona Padova (Italia) și "centrul" acesteia, orașul Schio, trăiesc momentul unui nou început: o nouă organizare, un nou părinte sufletesc și o nouă biserică în care se celebrează sfânta Liturghie în limba română.

În luna mai a anului 2002, părintele Ioan Jicmon, actualmente responsabil al comunității române din zona Padova, a reușit să formeze primul nucleu comunitar în provincia de Vicenza, în orașul Thiene, care aparține de Dieceza de Padova. Datorită faptului că majoritatea credincioșilor din zonă, de proveniență din localitatea Săbăoani, locuiau în orașul Schio, s-a luat hotărârea de a se muta sfânta Liturghie în acest oraș în luna septembrie a aceluiași an, pentru început în biserica "S. Giacomo", apoi nu după mult timp celebrările liturgice au fost mutate în biserica "Di Nanni" a aceluiași oraș.

În toamna anului 2004, părintele Claudiu Bordeianu, din Arhidieceza de București, aflat la studii în Italia, în Dieceza de Padova, și-a arătat disponibilitatea de a continua animarea acestei comunități.

Începând cu luna septembrie a anului 2009, datorită grijii speciale, pe care Excelența sa Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, și a disponibilității Excelenței sale Cesare Nosiglia, episcop al Diecezei de Vicenza, părintele Iosif Lucaci a fost numit responsabil al comunității romano-catolice din Schio.

Pentru câteva duminici, sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica "Di Nanni", aparținând Parohiei "Santa Croce" din Schio, însă, întrucât părintele Iosif Lucaci se află în Parohia "S. Pietro Apostolo", s-a luat decizia de a se muta sfânta Liturghie și punctul de referință pentru comunitatea romano-catolică în această parohie, în biserica "S. Antonio Abate".

Este un nou început pentru această comunitate, pentru faptul că are un nou păstor stabil, dar și pentru faptul de a avea o nouă biserică adaptată noii situații. La ora 10.00, în fiecare duminică se recită sfântul Rozariu după care credincioșii se reunesc "într-un cor" pentru a-l preamări pe Dumnezeu în cadrul sfintei Liturghii. Este o comunitate mică pentru început, dar mare în dorința de a asculta și medita cuvântul lui Dumnezeu.

Toți aceia care doresc să participe la sfânta Liturghie celebrată în limba română sunt așteptați la Schio, în biserica "S. Antonio Abate", via Pasini 80, sau via Pietro Maraschin 1, în fiecare duminică la ora 10.30.

Părintele Iosif Lucaci poate fi găsit la următoarea adresă: Parrocchia di S. Pietro Apostolo, Via Cavour 3, Schio (VI), 36015, tel: 0039/0445521103; mobil: 0039/3207884712.

Pr. Iosif Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Schio: Un nou început


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat