Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cipru: Reuniunea Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic

Catolicii și ortodocșii se confruntă cu privire la rolul episcopului de Roma

Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă a pornit din nou, la 17 octombrie 2009, din Cipru, cu a XI-a sesiune plenară, pentru a studia în mod mai aprofundat problema rolului episcopului de Roma, în comuniunea Bisericii în primul mileniu. Adică, se pornește din nou de la concluzia Documentului de la Ravenna (13 octombrie 2007), acolo unde, la punctul 45, se cere să se răspundă la "întrebări cruciale pentru dialogul nostru și pentru speranțele noastre de a restabili comuniunea deplină între noi". Întrebările la care participanții la întâlnirea din Cipru vor trebui să răspundă sunt, în mod esențial, acestea: care este funcția specifică a episcopului "primului scaun" într-o ecleziologie de koinonia, cu referință la conciliaritate și la autoritate; și în ce mod învățătura despre primatul universal al Conciliului Vatican I și al Conciliului Vatican al II-lea poate să fie înțeleasă și trăită în lumina practicii ecleziale din primul mileniu.

Dacă la Ravenna, cu ocazia celei de-a X-a sesiuni plenare, comisia a reflectat asupra consecințelor ecleziologice și canonice ale naturii sacramentale a Bisericii (comuniunea eclezială, conciliaritatea și autoritatea), în Cipru va încerca să găsească un acord cu privire la rolul episcopului de Roma în viața Bisericii din primul mileniu, adică înainte de marea schismă din anul 1054. Și, în afară de aceasta, despre modul în care a evoluat, în al doilea mileniu, conținutul primatului succesorului lui Petru, după despărțirea celor două confesiuni, și după primul și al doilea conciliu din Vatican. În urmă cu doi ani au fost deja găsite punctele stabile. "Ambele părți - se citește la nr. 41 al Documentului de la Ravenna - sunt de acord cu privire la faptul că Roma, ca Biserică ce «prezidează în caritate», conform expresiei sfântului Ignațiu din Antiohia (Către Romani, Prolog), ocupa primul loc în taxis", adică în ordinea canonică mărturisită de Biserica antică. Episcopul de Roma "este de aceea protos (primul) între patriarhi". Însă, la Ravenna, catolicii și ortodocșii nu au găsit acordul "cu privire la interpretarea mărturiilor istorice din această epocă în ceea ce privește prerogativele episcopului de Roma ca protos", temă tradusă în moduri diferite deja în primul mileniu.

La a XI-a sesiune plenară, care se va încheia vineri, 23 octombrie 2009, va fi examinat proiectul de document elaborat de Comitetul de coordonare reunit la Creta între 27 septembrie și 4 octombrie. Cu acea ocazie - explică Monseniorul Francesco Eleuterio Fortino, cosecretar al Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic, precum și subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor - "Comitetul a pornit o lectură comună a faptelor istorice, un început de hermeneutică a datelor scripturistice și de examinare a diferitelor opțiuni teologice". Problema primatului episcopului de Roma - subliniază Fortino - a depozitat în sine "judecăți și prejudecăți istorice care trebuie examinate cu rigoare și seninătate și cu deschidere spre viitor".

În Cipru, s-a ajuns deja la un rezultat: la întâlnire este prevăzută participarea unei delegații a Bisericii Ortodoxe Ruse care, în urmă cu doi ani la Ravenna, părăsise lucrările datorită prezenței la masa de dialog a membrilor Bisericii din Estonia, a cărei autonomie este recunoscută de Patriarhia ecumenică de Constantinopol, dar nu de Patriarhia de Moscova.

Conduc reuniunea cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și mitropolitul de Pergam, Ioannis (Zizioulas), de la Patriarhia ecumenică.

După L'Osservatore romano, 17 octombrie 2009

Traducere de pr. Mihai Patrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat