Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Parohia "Sf. Tereza"): Ziua Mondială a Misiunilor sub privirea sfintei Tereza, patroana misiunilor

Numeroși creștini (copii, tineri, preoți și persoane consacrate) din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, au celebrat duminică, 18 octombrie 2009, Ziua Mondială a Misiunilor, într-un mod aparte. Sărbătoarea a fost marcată printr-un moment de adorație cu rugăciunea rozariului misionar și de o Liturghie cu daruri specific misionare, sub privirea sfintei Tereza, patroana misiunilor.

Anul acesta, Ziua Mondială a Misiunilor a avut tema "Națiunile vor umbla în lumina lui", iar numeroși credincioși (copii, tineri, adulți, preoți și persoane consacrate), din Parohia "Sf. Tereza" din Iași, s-au alăturat creștinilor din întreaga Biserică Catolică pentru a oferi contribuția proprie la acțiunea misionară a Bisericii, după îndemnul papei Benedict al XVI-lea care a cerut "tuturor catolicilor să-l roage pe Duhul Sfânt ca să crească în Biserică pasiunea pentru a răspândi împărăția lui Dumnezeu și de a-i susține pe misionari" (Mesajul cu ocazia Celei de a LXXXIII-a Zile Mondiale a Misiunilor, 2009).

Sărbătoarea a început cu un moment de adorație, timp de intimitate cu Isus și moment prielnic pentru a-i încredința omenirea întreagă cu toate problemele și dificultățile ei.

Luna octombrie ne-a pus la îndemână rozariul misionar, o coroană mistică diferită de cea obișnuită, o rugăciune nouă, cu mai multe culori, care ne-a purtat în călătorie pe toate continentele lumii ajutându-ne să descoperim varietatea suferințelor fraților noștri de pretutindeni. La fiecare decadă au fost aprinse lumânări diferite, simbolizând lumina lui Cristos destinată a fi răspândită în cele cinci continente: Asia, Oceania, Europa, America și Africa.

În primul mister am privit spre culoarea galben, simbol al Asiei. Pentru acel continent, locuit de trei sferturi din populația globului, am cerut ajutorul Mamei cerești invocând-o cu frumosul titlu de "Fecioară credincioasă", ca ea să-i susțină pe misionari pentru a-i conduce pe credincioșii budiști, hinduiști și confucianiști la cunoașterea singurului și adevăratului Mântuitor, Isus Cristos.

În al doilea mister ne-am orientat spre albastru, culoarea Oceaniei. Însuflețiți de dragoste frățească față de locuitorii atâtor insule am cerut mijlocirea aceleia pe care o invocăm cu bucurie "Steaua mării", ca toți să descopere iubirea infinită a lui Dumnezeu.

În al treilea mister ne-am îndreptat gândul spre culoarea alb, ce reprezintă Europa. Pentru acest bătrân continent, cu rădăcini creștine, ne-am rugat cu credință puternică Mariei, "Ajutorul creștinilor", ca ea să trezească noi și numeroase vocații misionare.

În al patrulea mister am amintit culoarea roșie, simbol al Americii. Pentru acel continent ce posedă atâtea potențiale ne-am înălțat gândul spre cea pe care o numim "Fecioară puternică", pentru ca ea să-i asiste pe misionari în munca lor grea și plină de primejdii.

În final, ne-am oprit la culoarea verde, a Africii, continent pentru care am implorat dragostea maternă a Mariei, pe care o numim "Fecioară miloasă", ca ea să dăruiască tuturor misionarilor curajul și tăria de a vesti evanghelia la toate triburile africane.

La finalul adorației conduse de părintele Anton Farcaș, parohul comunității, am primit binecuvântarea euharistică cu sfântul sacrament.

Rugăciunea pentru misiune și misionari a continuat cu sfânta Liturghie celebrată de către pr. Eduard Patrașcu care, în cuvântul de învățătură, ne-a invitat să conștientizăm tot mai mult faptul că prin botez, fiecare creștin este chemat să fie misionar, să-l vestească pe Cristos prin viața proprie, în circumstanțele zilnice, acolo unde se află: la serviciu, la școală etc. A amintit, de asemenea, și o situație concretă din teritoriile de misiune; se referea la un prieten, preot ce activează în America Centrală și care slujește 60 de parohii, situate la distanțe mari, reușind să celebreze sfânta Liturghie doar odată la două luni în fiecare dintre parohii.

Caracterul misionar al Liturghiei a fost evidențiat, într-un mod aparte, și la momentul ofertoriului, înfrumusețat de darurile simbolice, specific misionare, prezentate de mai mulți tineri ai parohiei. Tabloul a fost completat în mod armonios de varietatea culorilor și formelor pe care au etalat-o cu mult fast costumele populare, tradiționale, specifice celor cinci continente, subliniind dimensiunea universală a culturilor și prețuirea pentru valorile proprii ale popoarelor pentru care ne-am rugat.

Semnificația misionară a fiecărui dar, oferit la altar, a fost prezentată cu claritate de către o tânără din parohie, astfel:

1. Pâinea și vinul (oferite și apoi consacrate) se dorește a fi hrana euharistică necesară pentru a avea curajul și tăria de a vesti lumii evanghelia.

2. Biblia este cuvântul lui Dumnezeu, dătător de viață și de mântuire, care trebuie să ajungă până la marginile pământului pentru a aduce roade bogate în inimile tuturor celor ce-l ascultă cu bucurie și încredere deplină.

3. Lumânarea, simbol al luminii adusă de Cristos, să fie răspândită de misionari pentru a lumina viața tuturor acelora care mai trăiesc în sfera credințelor necreștine.

4. Globul pământesc simbolizează lumea nevoiașă de pâine, de dreptate, de libertate, dar în mod deosebit de credința în unicul Mântuitor al lumii.

5. Masca vrea să simbolizeze idolatria existentă în continentul african (unde abundă religiile tradiționale) și urgența vestirii evangheliei pentru ca toți africanii să se bucure de demnitatea de fiu al lui Dumnezeu.

6. Orezul, hrana zilnică a locuitorilor Asiei, ne trimite cu gândul la muribunzii agonizanți pe trotuare, la hrana oferită zeilor în templele hinduiste a căror turnuri se înalță spre cer, mărturisind nostalgia după Dumnezeul unic și adevărat și la necesitatea dialogului interreligios cu reprezentații marilor religii necreștine.

7. Coralul, bogăția apelor Oceaniei, ne aduce în față tezaurele de înțelepciune ale atâtor insule și prioritatea înculturării evangheliei lui Cristos în acele ținuturi.

8. Statuia libertății, simbol al Americii, al bogăției, al puterii, dar și al nevoii de evanghelizare pentru a veni în sprijinul atâtor oameni care suferă din cauza inegalităților sociale tânjind după libertate și demnitate.

9. Crucea ne îndreaptă gândul spre Europa, punctul de plecare al atâtor misionari, dar și spre urgența unei noi reevanghelizări a creștinilor.

10. Sandalele, simbol al trimiterii în misiune la popoarele necreștine, vor să ne amintească de chemarea misionară a fiecărui botezat și de slujirea misionară care să depășească toate barierele de cultură, de timp și spațiu.

11. Icoana sfintei Tereza ne arată un model de trăire a misiunii prin susținerea preoților și misionarilor cu rugăciunea și sacrificiile zilnice.

12. Icoana sfintei Fecioare Maria, Regina misiunilor, ne amintește de caritatea creștină inspirată din iubirea lui Cristos și caracterizată de atenție, duioșie, compasiune, deschidere și interes față de problemele aproapelui și de necesitatea cultivării unei iubiri materne față de toți locuitorii pământului.

13. Florile, simbol al frumuseții familiei umane, reunite în Cristos, al parfumului rugăciunilor de adorare și al contemplației frumuseții eterne care este în inima euharistică a lui Isus.

În cadrul celebrării euharistice, însuflețiți de iubire față de Biserică, față de frații necreștini și pentru întreținerea misionarilor, creștinii au oferit și sprijinul lor financiar prin colectă.

La finalul Liturghiei, prin cuvintele: Mergeți în pace!, preotul celebrant ne-a încredințat misiunea de a duce lumina lui Cristos aproapelui nostru, pe drumurile lumii, în care trăiesc 6,5 miliarde de locuitori și din care aproximativ un miliard sunt creștini catolici.

Cristos voiește ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului (cf. 1Tim 2,3-4), dar are nevoie de colaborarea noastră și prin cuvintele din scrisoarea către Romani ne întreabă: "Dar cum vor chema pe acela în care n-au crezut? Și cum vor crede în acela, despre care n-au auzit? Și cum vor auzi despre el fără propovăduitor? Și cum vor propovădui dacă nu sunt trimiși?"

Laici și preoți români sunt trimiși în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador, iar noi am rămas acasă. Aici în existența cotidiană, zilnică, putem fi misionari, adică animați de zelul pentru mântuirea sufletelor, asemenea sfintei Tereza de Lisieux. Ea a promis că și după părăsirea acestei lumi "își va petrece cerul făcând bine pe pământ", dar noi ce vom face?

Sr. Iosefina Rediu,
Congregația Inimii Neprihănite

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Iași (Parohia "Sf. Tereza"): Ziua Mondială a Misiunilor sub privirea sfintei Tereza, patroana misiunilor

* * *

Oferirea darurilor (Ofertoriul)
Film realizat de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat