Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost misionar

Pr. Petru Mareș a fost primul director național al Operelor Pontificale Misionare în România (prin decretul emis de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor, în anul 1997) și primul promotor al misiunii ad gentes în Biserica locală, română.

La 17 octombrie 2009, în ajunul Zilei Misionare Mondiale, când întreaga Biserică Catolică se roagă pentru misiune și misionari, se împlinesc 30 de zile de când pr. Petru Mareș și-a încheiat misiunea încredințată de Dumnezeu. Amintirea colaborării armonioase, pe tărâm misionar, și simpatia de care se bucura în rândul membrilor Consiliului Superior al Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței (P.O.P.F.) m-au determinat să scriu. În decursul misiunii sale a dovedit o iubire totală față de Biserica lui Cristos și un zel neobosit în răspândirea împărăției lui Dumnezeu, fapt ce îl situează în rândul misionarilor autentici.

A fost misionar prin profunzimea credinței, a dăruirii totale în slujba Domnului și a bucuriei izvorâtă dintr-o inimă cucerită de iubirea lui Isus, implicându-se în diverse misiuni la nivelul Bisericii locale și nu numai, dar în mod deosebit primind o responsabilitate care privește întreaga Biserică, aceea de director național al O.P.M (Operele Pontificale Misionare) în România.

A fost învrednicit, de către papa Ioan Paul al II-lea să devină primul preot român reprezentant al Vaticanului pentru activitatea misionară, care să împlinească porunca lui Isus: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15).

A fost misionar continuând slujirea lui Cristos, reflectând la identitatea creștină misionară și împărtășind experiențe cu directori naționali din toate continentele lumii, reuniți anual, la Roma. Împreună au realizat un schimb de daruri, a experimentat bucuria și entuziasmul lucrătorilor misionari angajați în misiunea ad gentes, uneori în ambiente ostile, de persecuție. S-a bucurat de o comuniune simplă, deschisă și apropiată, a exponenților misionari ce culmina, an de an, cu audiența la Sfântul Părinte.

A fost misionar prin pasiunea ecumenică prezentând adunării plenare, internaționale, un raport privind efectele și roadele vizitei apostolice a papei Ioan Paul al II-lea în România. M-am bucurat să ascult cuvinte de prețuire din partea secretarilor generali ai O.P.M și a directorilor naționali, reuniți la Roma, în anul 2000.

A fost misionar cu o credință autentică prin participarea la Primul Congres Misionar Mondial organizat la Roma, în octombrie 2000, sub președinția Mons. Bernard Prince, secretarul general al Consiliului Superior al Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței.

A trăit o experiență a universalității Bisericii lui Cristos, a frumuseții și bogăției unității în diversitate și a fraternității ecleziale, alături de delegația română (pr. Benone Lucaci, pr. Marcelin Rediu, pr. Felician Biriș) și de cei aproximativ 2.000 de participanți, sosiți din toată lumea.

M-a impresionat grija și pasiunea misionară cu care a răspuns inițiativei propusă de congres, aducând simboluri reprezentative ale propriei țări: drapelul și țărâna. Cu zâmbetul și bucuria ce-l caracteriza ne spunea: "Am adus pământ stropit de sângele martirilor creștini, catolici, din Moldova, în perioada comunistă". Am văzut în acel gest un act de respect față de dăruirea și jertfa totală a eroilor noștri și o dorința de "a lumina toate popoarele cu lumina lui Cristos" (Mesajul cu ocazia Celei de a LXXXIII-a Zile Mondiale a Misiunilor, 2009), ce strălucește și în viața martirilor români.

Cu sentimente de adâncă venerație am trăit momente de întărire a credinței purtând acel coș, cu pământ sfințit, spre vasul ce reunea țărâna atâtor țări și în care papa sădea un măslin, simbol al păcii. În acea atmosferă de sărbătoare și rugăciune a fluturat și tricolorul românesc, purtat de Clara Ghiurcă din Faraoani.

A fost misionar prin activități de animare și formare misionară, promovând elemente de spiritualitate misionară în predici, cateheze, publicații, evidențiind rolul rugăciunii ca instrument privilegiat al misiunii de evanghelizare. Păstrez ca o frumoasă aducere aminte cateheza ținută tinerilor și studenților, în catedrala din Iași, în octombrie 2005, cu mărturisirea entuziastă: "Spiritul misionar m-a contagiat pentru toată viața".

A fost misionar participând la misiunea lui Cristos și prin suferință. Am admirat acceptarea fără rezerve a crucii, tăria sufletească, dar mai ales bucuria și optimismul exprimat prin răspunsul: "Sunt la spital pentru tratament, dar mergem spre victorie".

Dumnezeu să-l răsplătească cu viața veșnic fericită, iar nouă să ne dăruiască bucuria spiritului misionar, a deschiderii față de toți cei ce nu au auzit încă de Cristos (misiunea ad gentes), față de cei care au pierdut simțul credinței și nu se mai recunosc drept membri ai Bisericii (noua evanghelizare), dar și față de cei slabi în credință (activitatea pastorală).

Sr. Iosefina Rediu,
Congregația Inimii Neprihănite


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat