Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congregatio Jesu: Jubileul de 400 de ani

Surorile din "Congregatio Jesu" - fondată de Mary Ward (1585-1645) - au deschis în ziua 5 octombrie 2009, la Roma, în "Piazza del Popolo", seria celebrărilor jubiliare prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la fondare. Jubileul s-a desfășurat până în ziua de 9 octombrie.

Din fiecare casă și din fiecare școală, care poartă numele Mariei Ward, au pornit spre Roma, în primele zile ale lunii octombrie, peste 1.000 de pelerini pentru a merge pe urmele aceleia care, în urmă cu 400 de ani, a parcurs, pe jos, 15.000 de km prin Europa, pentru a primi aprobarea Bisericii de înființare a congregației și a școlilor, care să se ocupe de educația fetelor din acel timp. Totodată, a fost celebrat și jubileul de 100 de ani de la recunoașterea de către Biserică a Mariei Ward ca fondatoare a "Congregatio Jesu", eveniment care a impulsionat grupul de pelerini adunați, în ziua de 7 octombrie 2009, în Piața "Sfântul Petru", pentru audiența la Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, încât să scandeze din toate puterile: "Mary Ward, santa presto!"

Din România au fost prezente 39 de surori, din aproape toate comunitățile din țară. Ele, cu multă bucurie, s-au alăturat la Roma celorlalte surori și laici din lumea întreagă, împreună cu care formăm familia "Congregatio Jesu". Pentru noi, surorile din România, a fost o ocazie specială de a-i întâlni și pe românii stabiliți la Roma, alături de care am participat, în ziua de 4 octombrie, la sfânta Liturghie - în biserica "San Vitale" (supranumită și "biserica românilor") - celebrată de părintele paroh Isidor Iacovici, alături de care au fost prezenți și alți preoți aflați în cetatea eternă, fie în misiune, fie la studii.

În ciuda programului încărcat, format din: simpozioane în diferite limbi, celebrări liturgice, concerte (susținute de corul "Mary Ward" din Shaftesbury, de corul "Mary Ward" din Altöting și de corul "Mater Alma" din București), pelerinaj, momente de meditație și reflecție asupra locurilor pe unde a trăit Mary Ward, în ciuda tuturor acestora, le rămânea totuși participanților suficient timp pentru a se bucura de locurile unice oferite de cetatea eternă. Peste tot în Roma puteai întâlni pelerini purtând eșarfa galbenă și ecusonul, pe care era scris numele participantului, țara din care vine și cuvintele "Mary Ward - 400". Acest fapt ne-a făcut să înțelegem un lucru: peste tot pe unde mergem, barierele limbii și ale culturii pot fi cu ușurință depășite atunci când împărtășim idealul de care Mary Ward a fost impulsionată în viața ei: slava lui Dumnezeu.

Astăzi, "Congregatio Jesu" numără peste 3.000 de membre răspândite în toate colțurile lumii, lucru de neimaginat în anul 1631, când papa Urban al VIII-lea a emis Bula de desființare a fundației Mariei Ward. Fără a dezvolta aici motivele care au stat la baza suprimării congregației noastre, putem spune doar că, asemenea sfântului Francisc de Asissi și a sfântului Ignațiu de Loyola, a cărui spiritualitate o împărtășim, Maria Ward și însoțitoarele sale erau reformatoare ale Bisericii din interior. Ele au înțeles că adevărata reformă, care învinge timpul, începe de la rădăcinile adânci, ajutându-i pe oameni să-l cunoască și să-l iubească pe Dumnezeu revelat în Isus Cristos, încurajându-i să își dezvolte propria viață spirituală, educându-i spre a fi capabili să fie participanți activi la viața și la misiunea Bisericii.

La o sută de ani de la proclamarea bulei papei Urban al VIII-lea, un alt papă, Benedict al XIV-lea, a decretat că "Institutul poate exista atâta vreme cât nu o numește pe Mary Ward fondatoare. Din păcate interpretarea zeloasă a acestui edict a dus la distrugerea ireparabilă a multor scrieri ale Mariei Ward și uitarea aproape completă a numelui acesteia. Biografiile timpurii ale Mariei Ward au fost interzise de Biserică, deoarece erau considerate un pericol pentru credință și moravuri. Abia în anul 1909, o sută de ani mai târziu, a fost îndepărtată această povară de acuzații, prin decretul papei Pius al X-lea, care a permis, în sfârșit, institutului să facă publică numirea acestei femei deosebite ca fondatoare.

După războaiele și distrugerile din prima parte a secolului al XX-lea, care au încetinit redescoperirea Mariei Ward și creșterea interesului față de viața și ideile sale, trebuie să fi fost o bucurie neașteptată momentul în care papa Pius al XII-lea a numit-o pe Maria Ward, în anul 1951, patroana "Congresului mondial al Apostolatului laic", alături de sfântul Vincențiu de Paul, numind-o "acea incomparabilă femeie pe care Anglia catolică a dăruit-o Bisericii, în timpurile sale cele mai sumbre și mai sângeroase".

Citind această relatare succintă a unei istorii plină de evenimente, puteți înțelege, poate, bucuria profundă din inimile noastre, motivată nu doar de locurile frumoase pe care le-am vizitat la Roma, ci de confirmarea încrederii în planul lui Dumnezeu pentru fiecare, încredere pe care Maria Ward a trăit-o până în ultima clipă a vieții: "Dumnezeu are, pentru toate, timpul său".

Sr. Adina Balan, CJ


 

lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat