Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecția despre preoție a secretarului Congregației pentru Cler

"Vreți să fiți tot mai strâns uniți cu Cristos, mare preot, care ca victimă curată s-a oferit Tatălui, consacrându-vă și voi înșivă lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor oamenilor?"

(Pontificale romanum. De ordinatione episcopi, presbyterorum et diaconorum, editio typica altera (Typis polyglottis vaticanis, 1990)

Din Vatican, 15 octombrie 2009

Preaiubiți confrați întru preoție,

Singura motivație a vieții noastre și a slujirii noastre este Isus din Nazaret, Domn și Cristos! Existența preoților are în el, și numai în el, propria origine, propriul scop și, în timp, întreaga desfășurare proprie. Raportul intim și personal cu Isus Înviat, viu și prezent, este realmente singura experiență care poate să facă un om să se dăruiască total pe sine însuși lui Dumnezeu, pentru frați.

Noi știm bine, preaiubiților, cum ne-a sedus Domnul, cum fascinația lui a fost pentru fiecare dintre noi irezistibilă, așa cum afirmă profetul: "M-ai sedus, Doamne, și eu m-am lăsat sedus. Ai fost mai tare ca mine și m-ai biruit" (Ier 20,7). Această fascinație, ca orice alt lucru cu adevărat prețios, are nevoie încontinuu să fie apărată, păzită, ocrotită și alimentată, pentru ca să nu se piardă sau, poate mai rău, să nu devină o amintire decolorată, insuficientă să reziste izbiturii, adesea agresive, a realității lumii! Intimitatea divină, origine a oricărui apostolat, este secretul pentru a păzi permanent fascinația lui Cristos!

Suntem preoți, înainte de orice motivație, chiar bună, pentru a fi "strâns uniți cu Cristos, marele preot", uniți cu acela care este singura noastră mântuire, iubitul inimii noastre, stânca pe care construim fiecare clipă a slujirii noastre, cel care este mai intim decât noi înșine și pe care îl dorim mai mult decât orice. Cristos, marele preot, ne "atrage" înlăuntrul său. Această unire cu el, care este sacramentul preoției, comportă participarea la oferirea sa: "Unirea cu Cristos presupune renunțarea. Implică faptul că nu vrem să impunem drumul nostru și voința noastră, că nu dorim să devenim asta sau altceva, ci ne abandonăm lui, pretutindeni și în orice mod vrea el să se folosească de noi" (Benedict al XVI-lea, Omilie, sfânta Liturghie a crismei, 9 aprilie 2009). Expresia "a fi uniți" ne amintește că toate acestea nu sunt lucrarea noastră, rod al unui efort voluntar al nostru, ci lucrarea a harului în noi: Duhul ne configurează în mod ontologic lui Cristos-preotul și ne dă forța de a persevera, până la sfârșit, în această participare la viață și, implicit, la lucrarea divină. Apoi, "victima curată" care este Cristos Domnul, amintește fiecăruia valoarea de neînlocuit a celibatului, care implică perfecta continență pentru Împărăția cerurilor și acea curăție care face "plăcută lui Dumnezeu" oferta noastră în favoarea oamenilor.

Intimitatea cu Isus Cristos și ocrotirea sfintei Fecioare Maria, cea "toată frumoasă" și "toată curată", să ne susțină în drumul zilnic de participare la acea lucrarea a unui altul, în care constă slujirea preoțească, știind că, această participare este aducătoare de mântuire înainte de toate pentru noi care o trăim: Cristos este, în acest sens, viața noastră!

Mauro Piacenza,
arhiepiscop titular de Vittoriana,
secretar al Congregației pentru Cler

Traducere de pr. Mihai Patrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat