Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul de Iași - cetățean de onoare al orașului Iași

PS Petru Gherghel a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași, în cadrul Serii Valorilor care s-a desfășurat în sala de consiliu a Palatului Roznovanu, în ziua de 14 octombrie 2009, ziua de vârf a Sărbătorilor Iașiului.

Episcopul de Iași a primit această distincție alături de PS Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Episcopiei Iașiului, și de scriitorul Horia Zilieru.

Pe lângă acestea, au fost acordate premii "Vasile Pogor" și "Vanda Condurache" pentru jurnalism. Au fost premiați, de asemenea, de către reprezentanții municipalității profesorii și elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele internaționale, sportivi formați la Iași etc.

În cuvântul său, PS Gherghel a spus că distincția este "un omagiu adus catolicilor ieșeni, care cu multă bucurie au făcut întotdeauna parte din istoria, cultura și civilizația acestei localități moldave, la a cărei dezvoltare au contribuit". A amintit apoi câteva contribuții la dezvoltarea și înfrumusețarea orașului. În anul 1835, Biserica a donat o parte din terenul pe care avea să se amenajeze Parcul Copou, să se lărgească Bd. Ștefan cel Mare și să se deschidă Str. Trei Ierarhi; catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Institutul "Notre Dame de Sion", clădire care după Cel de-al Doilea Război Mondial a găzduit Filarmonica "Moldova", școlile catolice etc. În final, episcopul a spus: "Închin această distincție credincioșilor pe care îi păstoresc, dar în special celor care au plătit cu prețul vieții sau cu anii grei de temniță dorința de libertate și de demnitate umană. Numele episcopului Anton Durcovici și cele ale preoților Dumitru Matei și Andrei Asaftei rămân în memoria orașului și ale comunității catolice ca jertfe pe care noi, cei de astăzi, ne zidim credința și putem merge mai departe".

În Palatul Roznovanu au fost aproape 400 de persoane. Evenimentul a început cu un recital al Corului "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" din Iași. Primarul Gheorghe Nichita a fost amfitrionul manifestării.

Începând cu anul 1992, aproape 50 de personalități sunt înscrise în Analele Primăriei, primind titlul de cetățean de onoare.

Evenimentul a fost transmis în direct la TVR3 și TVR Iași.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

14 octombrie: Episcopul de Iași - cetățean de onoare al orașului Iași (FOCUS)

14 octombrie: Episcopul de Iași - cetățean de onoare al orașului Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat