Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria

Data de 12 octombrie este ziua când spaniolii și popoarele de limbă spaniolă din America Latină o sărbătoresc pe Preacurata Fecioară Maria sub titlul de "Virgen del Pilar".

Anul acesta, un grup de credincioși din comunitatea catolică românească din Zaragoza (Spania) s-a alăturat celor peste 300 de grupuri și asociații care au făcut tradiționala ofrandă de flori.

Este vorba de un gest deosebit de frumos care, an de an, ia o amploare tot mai mare și care își are originea pe la sfârșitul anilor '60. Acest gest constă din oferirea de buchete de flori și depunerea lor la picioarele statuii așezate în piața bazilicii și care este o replică a celei originale situate în capela din interiorul aceleiași bazilici.

Conform tradiției, sfânta Fecioară, pe la anul 40, i-a apărut "în carne și oase" pe un stâlp (pilon) apostolului Iacob care se afla în teritoriul Peninsulei Iberice împlinind porunca Mântuitorului de a vesti evanghelia până la marginile pământului. Trecea printr-un moment de încercare, deoarece văzând puținele roade ale evanghelizării sale, era pe punctul de a abandona. Atunci îi apare Maica Domnului încurajându-l și asigurându-l de un mare viitor de credință pentru întreaga peninsulă. Această apariție avea să-i dea apostolului curajul și tăria necesare pentru a face față mai târziu martiriului suferit la Ierusalim.

Varietatea de culori și forme pe care o prezintă florile oferite este completată armonios de varietatea de culori și forme pe care o etalează cu mult fast costumele populare cu care vin îmbrăcați oamenii atât din regiunea Aragon (în care se situează și Zaragoza), cât și din celelalte regiuni ale țării.

Anul acesta, conform statisticilor, s-a înregistrat un nou record: peste 300.000 de pelerini; 11 ore, timpul cât a durat ofranda; aproximativ 8.000.000 de flori. Din acest număr imens de flori, care acum alcătuiesc mantia impresionantă a Preasfintei Fecioare, fac parte și buchetele oferite de grupul nostru de credincioși îmbrăcați în costume populare.

Această sărbătoare a preasfintei Fecioare Maria - La Virgen del Pilar - este o bună ocazie pentru ca fiii săi de pretutindeni să-și amintească de tăria și speranța pe care pietatea sinceră față de sfânta Fecioară le oferă celor care se încredințează cu totul ocrotirii și ajutorului său.

Pr. Paul Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 octombrie: Zaragoza: Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat