Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Comemorări în Anul Sfintei Preoții

Comunitatea din Butea împreună cu preoții și surorile originari din localitate s-au adunat, asemenea unei familii, în jurul altarului și a Maicii Domnului, la 11 octombrie 2009, pentru a celebra 60 de ani de la mișcarea anticomunistă de apărare împotriva arestării preotului Gheorghe Peți în anul 1949 și comemorarea a 35 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Gheorghe Peți.

Suntem în Anul Sfintei Preoții, an în care îi avem în atenția noastră pe preoți, atât pe cei care au trăit în trecut, cât și pe cei de astăzi, fără să-i uităm pe cei ce vor veni după noi. Anul acesta se desfășoară sub motoul "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului", nu putem să-l uităm pe părintele Gheorghe Peți, model de fidelitate dusă până la eroism față de Cristos și devotament față de poporul credincios chiar și în timpuri dificile. Noi, preoții de astăzi, suntem chemați să nu uităm înaintașii și să fim vrednici de ei ca astfel să dăm motivație viitoarelor vocații. Este un an de rugăciune a preoților, cu preoții și pentru preoți. Persoanele consacrate și laicii sunt chemați să ofere jertfele, sacrificiile și rugăciunile lor pentru preoți.

Preotul Eugen Lucaci, paroh de Oituz, a vorbit la predică, explicând cuvintele lui Isus: "Nu este nimeni dintre cei care au lăsat casa, frați, surori... pentru numele meu și pentru evanghelie care să nu primească, în lumea aceasta, de o sută de ori mai mult... dar nu fără prigoane, iar în lumea viitoare viața veșnică" că părintele Gheorghe Peți a renunțat, s-a sacrificat, a îndurat prigoană și a purtat crucea cu multă seninătate, înțelepciune și curaj, fiindu-ne astăzi nouă exemplu de urmat.

Domnul prof. dr. Dănuț Doboș, după sfânta Liturghie, a prezentat documentat figura proeminentă a parohului de Butea, Gheorghe Peți, arătând eroismul pentru "apărarea credinței și adevărului, refuzând orice compromis cu forțele răului" Părintele, spunea domnul profesor "i-a încurajat permanent atât pe credincioși, cât și pe preoți, îndemnându-i să-și păstreze respectul, fidelitatea și loialitatea față de autoritatea bisericească, făcând față provocărilor autorităților comuniste".

Domnul Ioan Zapodeanu, victimă a evenimentelor tragice din 1949, ne-a relatat episoade din revolta anticomunistă de la Butea, scoțând în evidență curajul credincioșilor ce s-au jertfit apărându-și păstorul. Evenimentele evocate sunt și în cartea dânsului "Pasărea cu gheare roșii", tipărită anul acesta.

Au urmat momente artistice susținute de tineri în omagiu și de recunoștință aduse celui care a fost cel mai longeviv paroh al comunității din Butea (1933-1972, cu întreruperea din timpul încarcerării: 1950-1955).

Pr. Petru Blaj

* * *

Discursul rostit de prof. dr. Dănuț Doboș

Butea, 11 octombrie 2009

Sfințiile voastre,
Onorat auditoriu,

Am răspuns cu plăcere invitației pe care mi-a adresat-o părintele paroh Petru Blaj de a participa la comemorarea părintelui Gheorghe Petz, o personalitate de excepție a Bisericii noastre locale, fost paroh de Butea timp de decenii până la moartea sa, survenită în 1974.

Părintele Gheorghe Petz s-a născut la 14 aprilie 1894 la Hârlău și a studiat la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Colegiul "De Propaganda Fide" de la Roma, acolo unde cu doar zece ani înaintea sa studiase și episcopul martir Anton Durcovici. A fost sfințit preot în 1921 la Roma, iar după revenirea în țară a activat ca profesor la Seminarul diecezan din Iași și ca paroh de Gherăești și Butea. În 1933 a preluat conducerea Parohiei Butea după moartea altei personalități de excepție a Bisericii noastre locale, preotul cercetător Ioan Ferenț.

Evocarea de astăzi a părintelui Petz se înscrie în cadrul mai larg al comemorării a 60 de ani de la revolta anticomunistă de la Butea din august 1949, declanșată din cauza intenției autorităților comuniste de a-l aresta pe parohul Gheorghe Petz. Nu intenționez să amintesc detalii cu privire la această întâmplare, deoarece acestea pot fi aflate în cartea "Pasărea cu gheare roșii", al cărei autor, Ioan Zapodeanu, este el însuși victimă a acelor tragice evenimente. Voi aminti doar faptul că în anul 1949, regimul ateu comunist și brațul său armat, Securitatea, au ales satul Butea, printre alte sate catolice - Faraoani, Fundu Răcăciuni, Prăjești, Bârgăuani, Oțeleni, ș.a. - drept cobai într-un experiment prin care se intenționa testarea modului în care comunitățile catolice din Moldova reacționau în cazul arestării preoților. Acest experiment sinistru, dezvăluit astăzi de arhivele fostei Securități, a fost intuit în 1949 de parohul Gheorghe Petz, care a explicat autorităților sosite să "pacifice" localitatea că satul Butea era mereu provocat de comuniști, că Biserica și reprezentanții săi erau vizați de represalii și că indignarea sătenilor putea lua ușor forme violente pe care el, în calitatea sa de paroh, nu le putea controla.

Comunitățile noastre, inclusiv cea din Butea, se pot mândri cu faptul că au răspuns cu fapte de eroism la provocările autorităților comuniste. După cum precizează cartea domnului Zapodeanu și articolul publicat de noi în revista "Lumina Creștinului" din luna aprilie 2009, Securitatea aflase faptul că încă din 1948 episcopul de Iași, Anton Durcovici, îl desemnase pe parohul de Butea, Gheorghe Petz, drept succesor al episcopului Marcu Glaser la jurisdicția canonică a Diecezei de Iași. Se cuvine menționat faptul că în acel an, Sfântul Scaun adoptase măsuri extraordinare de asigurare a jurisdicției canonice în țările din lagărul sovietic, măsuri prin care episcopii titulari trebuiau să-și desemneze succesori din rândul preoților. Această onoare i-a revenit, așadar, părintelui Gheorghe Petz, care a fost recunoscut în iunie 1950, după moartea episcopului Marcu Glaser, drept ordinarius substitutus al Diecezei de Iași. Dacă în august 1949, sub presiunea butenilor, Securitatea nu l-a putut aresta pe parohul Petz, în octombrie 1950, Securitatea din Roman s-a folosit de viclenie pentru a-l aresta în sfârșit pe păstorul Diecezei de Iași. Motivul a fost acela că părintele Petz se dovedise un continuator fidel al episcopilor Durcovici și Glaser, fiind pregătit să lupte în mod deschis pentru apărarea credinței catolice, chiar cu riscul de a fi arestat.

În articolul nostru din numărul din aprilie al revistei "Lumina creștinului" am inclus detalii cu privire la arestarea, condamnarea și întemnițarea părintelui Petz. Trebuie subliniat un singur lucru: părintele a fost condamnat, deși era nevinovat, devenind astfel deținut politic, în baza unor acuzații false, conform cărora s-ar fi folosit de predici pentru a-i instiga pe buteni la acte de violență. În această situație, butenii au sărit ca unul, din proprie inițiativă, în apărarea parohului lor.

Părintele Petz a fost de asemenea acuzat de a fi oferit găzduire la Butea, timp de un an - octombrie 1946 - octombrie 1947 - Smarandei Brăescu, ferventă practicantă catolică, prima femeie aviator din România și erou militar în Cel de-al Doilea Război Mondial, urmărită de Securitate. Tot la Butea parohul Petz l-a găzduit pe părintele martir Dumitru Sandu Matei, urmărit și în cele din urmă asasinat de Securitate în anul 1951. Prin urmare, motivul real pentru care parohul Gheorghe Petz a fost condamnat la cinci ani de închisoare, timp în care a suferit de frig și foame, a fost acela că a oferi sprijin unor eroi ai neamului hărțuiți de sinistra Securitate. Din păcate, justiția din România nu a procedat încă la revizuirea procesului părintelui Petz și nici la eventuala sa reabilitare juridică. Este însă evident că actul condamnării sale din 1951 s-a petrecut prin încălcarea legii de către chiar Tribunalul Militar. Astfel, acuzația de "agitație politică" nu era una de natură a periclita siguranța statului, iar criticile aduse de părintele Petz puterii comuniste nu reprezentau o infracțiune. Pe de altă parte, acțiunea sa de ajutorare a Smarandei Brăescu, a părintelui Matei și a altor săteni a avut un caracter umanitar, neconstituind nici aceasta o infracțiune.

În perioada următoare părintele Petz s-a dovedit a fi un preot desăvârșit al credinței și adevărului, refuzând orice compromis cu forțele răului, fapt care a condus la popularitatea sa printre buteni și printre preoții diecezei. I-a încurajat permanent atât pe credincioși cât și pe preoți, îndemnându-i să-și păstreze respectul, fidelitatea și loialitatea față de autoritatea bisericească, și să facă față cu curaj și încredere provocărilor autorităților comuniste, care îi îndemnau la trădarea Bisericii. I-a făcut pe buteni să înțeleagă că Biserica traversa o perioadă de prigoană și grele încercări, timp în care ei trebuiau să rămână strâns uniți în jurul Bisericii și al parohului lor.

Părintele Gheorghe Petz va rămâne în istoria Bisericii noastre locale drept un erou al rezistenței anticomuniste, care a dat o mărturie limpede despre credință în vremurile grele ale prigoanei, atunci când Dumnezeu aștepta această mărturie de la noi toți. Părintele Petz a rămas un demn slujitor al lui Cristos, fapt pentru care a plătit cu libertatea, iar mărturia sa curajoasă se cuvine recunoscută la adevărata sa valoare.

În numele adevărului, părintele paroh Petru Blaj ne-a adresat și nouă, istoricilor, invitația de a face cunoscută mărturia de credință a părintelui Gheorghe Petz, cel care, în anii de grele încercări, a rămas credincios lui Dumnezeu și Bisericii sale. Eroismul părintelui se cuvine prețuit și nu trebuie uitat, făcându-l în schimb cunoscut generațiilor viitoare. Exemplul său a fost urmat și de succesorii săi la conducerea Diecezei de Iași, a căror jertfă a întărit credința noastră.

Apreciem gestul părintelui paroh Petru Blaj de a fi inițiat această manifestare comemorativă, cu atât mai mult cu cât asemenea inițiative spirituale și culturale sunt tot mai rare. Libertatea de care ne bucurăm astăzi o datorăm și jertfei înaintașilor, iar pentru ca sacrificiul acestora să nu fi fost în zadar, memoria lor trebuie păstrată.

Vă mulțumesc pentru atenție.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 octombrie: Butea: Comemorări în Anul Sfintei Preoții


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat