Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: În căutarea fericirii

- Tu ce vrei să te faci când ai să fii mare?

Mă plictisisem să mă tot întrebe mereu - uneori reușeam să-l ocolesc, dar astăzi nu mi-a mers. Ba a mai și adăugat:

- Ai intrat deja în clasa I, trebuie să te hotărăști.

- Da' ce, numai eu îs în clasa I, pe ceilalți de ce nu-i întrebi?!

El a surâs blând, așa cum îi e felul și nu s-a lăsat:

- Ce vrei să te faci când ai să fii mare?

- Ei bine, ca să știi: vreau să mă fac fericit! E clar?!

- Pentru mine-i clar, dar pentru tine - ce înseamnă asta oare?!

Și a plecat cu același surâs dintotdeauna. Bine c-am scăpat - mi-am zis și nu m-am mai gândit deloc la el. Noaptea însă, se făcea că apăruse așa, de nicăieri, iar eu stăteam în fața lui și mă minunam: în jur era soare, senin și adia un vânticel călduț și înmiresmat, dulce-amărui - știți voi, ca atunci când înfloresc piersicii - și chiar așa era: totul era roz-auriu-albăstrui, ca în vis, de! Când mă uitai mai bine la el, ce să vezi! Nu mai era cel pe care-l știam, era și nu era el - aceiași ochi adânci, atenți și buni, același surâs, dar era învăluit în lumină ca-ntr-o haină și când dădui să-l ocolesc (vedeți voi, chiar și în vis mă temeam că mă-ntreabă ce am să fac când am să fiu mare ) - ei bine, când să-l ocolesc, văzui unduind lumina-n jur ca niște aripi mari, strălucitoare, care se-ntindeau fără să le vezi sfârșitul.

- Ei, te-ai gândit?, mă întrebă el fără să vorbească.

M-am trezit deodată și n-am mai adormit până la ziuă. Chiar așa, oare ce-o fi asta "să fii fericit?"- să nu ai lecții de făcut. Și nici treabă prin casă. Și nici să ajuți pe-afară la treburi. E bine, dar te plictisești să te joci tot timpul. Să citești povești. E bine și așa, dar de la o vreme începi să le știi pe toate. Să mănânci prăjituri și înghețată. Mare scofală! Prima prăjitură e bună, dar oricum nu ține nu știu cât - și pe urmă celelalte nu mai au nici un gust și-ți piere cheful. Chiar așa, ce-o fi oare "să fii fericit"?

A doua zi am mers cu ai mei la biserică - era duminică - îmi pusesem hainele cele bune, dar nici nu îndrăzneam să ridic ochii - ca și cum m-ar fi putut întreba, de acolo, de la altar, ce înseamnă să fii fericit. Fiindcă o femeie, în evanghelie, tocmai îi spusese lui Isus cât de fericită trebuie să fie mama lui. Mi-am zis în gând: bine-bine, dar Isus era Isus - ce, mai este vreo mamă care să aibă un fiu ca el?! Și mi-au dat lacrimile când m-am gândit că mama mea nu e deloc fericită când vede ce obrăznicii fac. Așa am ținut-o până la sfârșit și când am ieșit, nu mai vedeam nici pe unde calc de necăjit ce eram. Bineînțeles că ne aștepta la ușă. Se putea altfel?! Doar preotul întotdeauna se oprește și vorbește cu toți. Ce n-aș fi dat să nu mă vadă! Dar ți-ai găsit!

- Ei, ai aflat cum e cu fericirea? Am început să urlu cât mă ținea gura - și-am rupt-o de fugă acasă. N-am vrut să le spun nimic alor mei. Uite-așa! Sunt mare, sunt în clasa I, trebuie să mă descurc singur!

Și noaptea, iar l-am visat. Parcă-mi spunea: "«Fericiți sunt cei care ascultă cuvântul Domnului și-l împlinesc» - n-ai auzit asta, ori când ești bosumflat nu vezi și n-auzi nimic?!" Când am ridicat ochii să mă uit la el, pe chipul lui lunecau lumini și umbre alcătuind parca icoana lui Isus - și nu știu cum, îmi vorbea direct în inimă și mi se făcuse cald și bine în piept și-n minte, ca și când n-aș fi fost niciodată plin de necaz și lacrimi:

- Și când împlinești cuvântul lui, ești copilul lui, iar frații seamănă între ei, de ce te miri?

Pe urmă răspunse gândului meu, tot fără glas:

- Te uiți la aripi? Întotdeauna avem aripi când împlinim cuvântul lui - și-și întinse aripile lui de lumină, mari cât tot cerul.

M-am trezit și de-abia am așteptat să se facă ziuă. Am alergat înaintea lui, am alergat la el să-l văd- i-am dat ocol, dar nici urmă de aripi.

- Așa-i, mi-a răspuns surâzând- privește cu inima și ai să le vezi. Și tu ai aripi și fiecare dintre noi poartă aripi- fiindcă Tata ne dă fiecăruia harul și iubirea lui - vezi tu, astea sunt aripile noastre. Harul și iubirea lui, adică bucuria și iubirea lui. Și cu ele poți zbura, să-i vezi chipul. Și stai aici, la locul tău, pe pământ și orice ai face, primești harul și iubirea lui întotdeauna și mereu - ca să-i asculți și să-i împlinești cuvântul. Fiindcă doar ascultarea nu ajuta - și animalele ascultă.

Vedeți voi, de asta m-am făcut preot. Ca să ascult cuvântul Domnului și să-l împlinesc.

Sunase demult sfârșitul orei, dar nimeni nu se mișca. Ne uitam uluiți la chipul lui - știam că atunci când ne împărtășește, mâinile lui strălucesc, iar el însuși se face Isus. Surâdea blând, fiecăruia dintre noi. Și ești fericit? L-am întrebat în gând.

- Nici o bucurie nu întrece fericirea asta - Să-l asculți și să faci voia lui. Asta-i fericirea care umple viața - clipă de clipă, cu lumina, căldura, cu harul și iubirea Tatălui nostru - se uită la noi, în ochii fiecăruia, doar o clipă - o clipă cât veșnicia.

Așa ne-a rămas în minte, tuturor.

Acum am vârsta pe care o avea el, atunci. A fost ultima dată când l-am văzut. Nu știam - ce rost ar fi avut să ne amărască - își lua rămas bun, pleca în misiune. Avea să fie ucis într-un asfințit, cândva, în fața altarului - a mai apucat să rostească: "Te iert..." Vorbele lui împlineau cuvântul, după cum viața lui întreagă fusese cuvântul.

Uneori îmi pare că-l văd aievea, alteori îl visez cu ochii larg deschiși și vii, cu aripile lui mari, învăluit în lumină ca-ntr-o haină...

El aflase ce-i fericirea.

Dar noi?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat