Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Invitație la manifestare dedicată Mons. Vladimir Ghika

Un prim eveniment organizat de Ambasada României la Roma, care marchează cei 20 de ani de la căderea regimurilor totalitariste comuniste din Europa, se va desfășura la 16 octombrie 2009, începând cu ora 18.00, la Accademia di Romania din Roma (Piazza José de San Martin, 1, Viale Belle Arti, Roma). Titlul manifestării este "Puterea spiritului în epoca totalitarismelor: Vladimir Ghika, prinț, preot și martir, un model contemporan". Cu acest prilej va avea loc prezentarea volumului și a filmului documentar omonim "Scrisori către fratele meu din exil. Epoca stalinistă în România", o producție Signis Romania/KTO, 2009. De asemenea, va fi evocată figura diplomatului Dimitrie Ghika, reprezentant al României în Italia (1914-1917 și 1928-1931).

Vor interveni: Rocco Buttiglione, vicepreședintele Camerei Deputaților a Parlamentului italian, prof. Andrea Riccardi de la Comunitatea Sant'Egidio, prof. Andrei Brezianu, Churchill College, Cambridge University, și Anca Berlogea, regizor.

Manifestarea va fi realizată în colaborare și cu sprijinul Accademia di Romania din Roma, Comunitatea Sant'Egidio și Institutul Cultural Român.

Simpozionul organizat cu prilejul marcării a 20 de ani de la căderea regimurilor comuniste din Europa, dincolo de aspectul și interesul public al manifestării, este un eveniment care permite o reflecție asupra valorilor libertății și spiritului, afirmate de poporul român prin revoluția din 22 decembrie 1989.

Cunoașterea atrocităților regimului stalinist din România și efectele acestuia asupra intelectualității române fac parte din memoria istorică.

Documentarul "Scrisori către fratele meu din exil. Epoca stalinistă în România" este rezultatul unei munci de documentare minuțioase și inedite, reușind să reflecte drama unei familii și tragedia unui popor, victimă a unui regim impus care i-a înăbușit valorile și drepturile fundamentale.

Personalitatea fraților Ghika, Vladimir și Dimitrie, se înscrie în vastul orizont cultural și religios european. Cele două figuri sunt propuse publicului larg ca modele ce pot oferi omului contemporan sensul demnității și al coerenței.

Vladimir Ghika (1873-1954) a fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului și al sentimentului de a fi european. Din cauza faptului că a fost preot catolic și reprezenta un punct de referință pentru mulți tineri intelectuali români, în 1952 a fost arestat. Epuizat de torturi, se stinge din viață în 16 mai 1954 la Jilava.

Dimitrie Ghika (1875-1967) a urmat cariera diplomatică, fiind secretar al Legației României la Roma, iar ulterior ambasador în Italia și ministru de externe al României (1931-1932). În 1948, a ales să părăsească țara fiind printre foarte puținii membrii ai Casei Regale a României care l-au însoțit pe Regele Mihai I în exil.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat