Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Sfințirea noii școli

Comunitatea din Poiana Micului a trăit o mare bucurie, în ziua de vineri, 9 octombrie 2009, care se împlinește după doi ani de eforturi deosebite: sfințirea noii școli din localitate, lucrare sponsorizată de Parlamentul Poloniei, o investiție care depășește 1,5 milioane de euro.

Localitatea din Poiana Micului, ca multe localități din Bucovina, are o istorie deosebită. La sfârșitul secolului al XIX-lea, aici au ajuns etnici germani și poloni. În anul 1941, toți localnicii de origine germană au fost repatriați, în locul lor, cu timpul, venind familii de români. Timpul a schimbat și schimbă multe, însă nu a reușit să schimbe originea polonă a a "jumătății polone" din Poiana Micului. Așa se face că și astăzi în Poiana Micului există familii care vorbesc limbă originară, cea polonă.

Prin construcția acestei școli, Parlamentul Poloniei arată faptul că nu-i uită pe conaționalii lor, chiar dacă aceștia se află în diaspora.

Sărbătoarea de vineri, 9 octombrie 2009, a început cu celebrarea sfintei Liturghii, la ora 15.00, la care a participat PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de pr. Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, de preoții din Decanatul de Bucovina și de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și pr. Iulian Krop, responsabil cu pelerinajele în Dieceza de Iași.

A participat o delegație impresionantă de senatori ai Parlamentului Poloniei, printre înalții oaspeți numărându-se chiar doamna Krystyna Bochenek, vicepreședintele Senatului Republicii Poloneze.

Au participat, de asemenea, și autoritățile locale, domnul Gervazen Longer, deputat în Parlamentul României al minorității polone din România. Au fost prezenți domnul senator, domnul primar și, evident, toți profesorii școlii.

În cuvântul adresat la finalul sfințirii școlii, doamna vicepreședinte a Senatului Republicii Polone a promis că va continuă să sprijine comunitățile polone din România, având în vedere obiectivul în desfășurare în această localitate, mai exact construirea noii biserici din Poiana Micului, dedicate Divinei Îndurări și aflată sub protecția papei Ioan Paul al II-lea.

Copiii și tinerii din Poiana Micului, alături de cei din Solonețul Nou, au încheiat seara cu câteva cântece și dansuri specifice tradiției polone.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a oferit această zi minunată, rugându-l să-i răsplătească pe toți cei care contribuie la creșterea noastră spirituală, intelectuală și materială.

Dziekuje bardzo!

Mai multe imagini de la acest eveniment sunt disponibile pe situl www.poianamicului.ro

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Poiana Micului: Decorarea și sfințire

La invitația președintelui României, Traian Băsescu, a sosit la București, la 7 octombrie 2009, în vizită oficială de o zi, Lech Kaczyński, președintele Republicii Polonia.

Deși programul vizitei a fost foarte încărcat, Lech Kaczyński a ținut să aibă și o întâlnire "de suflet" la Ambasada Republicii Polone din București cu reprezentanți ai comunităților poloneze din România. Cu acest prilej, au fost distinse șase persoane. Între acestea a fost și preotul Marius Bucevski, paroh în localitatea Solonețu Nou din jud. Suceava, căruia i s-a conferit Crucea de Aur pentru Merite Deosebite în semn de recunoaștere a activității sale de păstor al acestei comunități, de îndrumător al tinerilor pe care îi educă în spiritul celor mai înalte valori ale moralei creștine. Au ținut să-i fie alături preotul Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, și preotul Gabriel Bucur, paroh în Poiana Micului.

Ziua de 9 octombrie 2009 va rămâne, pentru mult timp, întipărită în memoria locuitorilor satului Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului din județul Suceava, sat bucovinean, așezat între înălțimile Obcinelor, în care trăiesc în armonie polonezi și români.

În această zi a avut loc inaugurarea noului complex școlar (școală cu clasele I-VIII și grădiniță) finanțat în întregime de Senatul Republicii Polonia. Festivitățile au început cu o Liturghie în biserica cu hramul Preasfânta Inimă a lui Isus, celebrare oficiată de Excelența Sa Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, iar concelebranți au fost 14 preoți, în frunte cu preotul Ștefan Babiaș, decan de Bucovina.

Momentul următor a fost sfințirea noului local al școlii de către Excelența Sa Petru Gherghel și preotul Ștefan Babiaș.

Pentru polonezii catolici din Poiana Micului prezența Excelenței Sale și a preoților a dovedit, încă o dată, că biserica este o importantă componentă a vieții, ea făcând parte din existența lor de fiecare zi.

Stanislava Iachimovschi
(Casa Polonă, Suceava)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat