Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rozariu și veghere mariană

"Brumărel" este luna de peste an închinată în întregime sfântului Rozariu, cunună de trandafiri atât de dragă sfintei Fecioară, mănunchi de rugăciuni și lanț de iubire în care putem închide toate familiile noastre și pe toți aceia care aclamă mijlocirea puternică a protectoarei noastre cerești și cred în eficacitatea acestei rugăciuni, atât de veche și, totuși, atât de nouă.

O mărturie concretă și evidentă a importanței acestei binecunoscute practici de pietate o constituie ziua de 7 octombrie, data la care în fiecare an credincioșii catolici se adună pentru a aduce un sincer omagiu și act de cult sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului.

Noi, tinerii din Parohia "Sf. Anton de Padova" Iași, ne-am dorit ca această zi să fie una specială anul acesta și să o cinstim pe maica noastră într-un mod cu totul inedit. Astfel, molipsindu-ne de entuziasmul preoților ce lucrează în mijlocul nostru și încrezători în noul suflu ce adie asupra comunității noastre, ne-am propus ca în seara de 7 octombrie 2009, după sfânta Liturghie, să legăm ca într-un lanț de iubire dedicat mamei noastre cerești inimile noastre tinere și să animăm sfântul Rozariu, transformând o rugăciune atât de comună într-o meditare profundă a misterelor celebrate, o adevărată veghere mariană ce ne-a însuflețit pe toți și ne-a lăsat cu o impresie și urme adânci în suflet.

Totul a contribuit la o atmosferă propice meditației și rugăciunii: imaginile în format Powerpoint proiectate, reprezentând mărturii de la sanctuarul din Lourdes, reflecțiile alese cu grijă, cântecele, implicarea mai multor persoane, ornamentarea și aranjarea altarului, simboluri, lumânări...

Tema a constituit-o apariția sfintei Fecioare Maria la Lourdes și exemplul tinerei Bernadeta prin care Fecioara a făcut să țâșnească un izvor de apă miraculoasă, dar mai ales un izvor de har și binecuvântări pentru toți cei care strigau la cer și încă mai cer o minune, o vindecare.

În cadrul acestei vegheri mariane, noi, tinerii și credincioșii adunați în număr foarte mare, ne-am propus să o alegem pe Bernadeta de model în meditarea și trăirea misterelor Rozariului, pe care ea a avut fericirea de a le recita chiar în prezența Preasfintei Fecioare Maria, cea Neprihănit Zămislită. Pe parcursul desfășurării sfântului Rozariu, credincioșii au putut urmări imagini de la Lourdes, au meditat fragmente din Sfânta Scriptură și reflecții la fiecare mister, în proclamarea și prezentarea cărora părintele vicar și tinerii au pus toată inima.

Ne-am rugat sfintei Fecioare Maria mai ales pentru tămăduirea bolilor spirituale din familiile noastre creștine, măcinate de atâtea probleme, tensiuni, neînțelegeri, crize cât privește sensul și identitatea familiei în planul lui Dumnezeu și în viața noastră. Am implorat-o pe sfânta Fecioară Maria, cea care a apărut în urmă cu 150 de ani la Lourdes, să vindece bolile din sufletele creștinilor de astăzi, să dăruiască pace și unitate în familii.

În această zi dedicată sfintei Fecioare Maria, biserica noastră s-a umplut de credincioși ca niciodată, semn că erau dornici să recite împreună această rugăciune și să-și reînnoiască astfel încrederea sinceră în mijlocirea Neprihănitei, în mod particular în devoțiunea sfântului Rozariu.

După binecuvântarea finală, am plecat spre casele noastre având un suflet împlinit, sau cel puțin o inimă plină, mai curată si plină de acea speranță creștină care ne asigură că vom și primi cu certitudine ceea ce am implorat prin rugăciunea cea mai dragă ei.

Fie ca Mama și Regina noastră cerească să-și întindă cu iubire mantia ei ocrotitoare asupra noastră și asupra tuturor acelora care au mai mare nevoie, într-un fel sau altul, de minunile ei!

Veronica Iordăchescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Iași ("Sf. Anton"): Rozariu și veghere mariană


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat