Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor din România
Str. Popa Tatu, 68,
Sector 1,
010804-București
Tel. 021/3111289
Fax: 021/3111591;
E-mail: budau@b.astral.ro
Nr. 107 / 06.10.2009

Episcopii catolici din România dezaprobă atitudinea autorităților statului
în cazul catedralei "Sf. Iosif"
și fac apel la rugăciunea tuturor creștinilor din țară

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țară, reuniți la Satu Mare în perioada 5-7 octombrie 2009, în sesiunea ordinară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, au analizat și situația alarmantă în care se află catedrala "Sfântul Iosif" din București, în urma nedreptei decizii a Curții de Apel Ploiești din 25 iunie 2009 și a incendiului de la biserica armenească din 26 iunie 2009. Riscurile majore la care este supusă catedrala "Sfântul Iosif", principalul lăcaș de cult al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și centrul de atracție al unității noastre catolice locale, neliniștește întreaga comunitate a creștinilor catolici, reprezentând circa 2 milioane de credincioși.

Lumea, în general, și România, în special, se află într-un moment de criză. Episcopii reamintesc tuturor cuvântul plin de înțelepciune adresat de Sfanțul Părinte Benedict al XVI-lea la începutul declanșării crizei economice: orice fel de criză își are rădăcina în criza morală. Cazul catedralei reprezintă dovada cea mai evidentă a manifestării lipsei de orice fel de morală, în condițiile în care toate instituțiile responsabile cu avizarea și autorizarea clădirii pericol public, fiind la curent cu lipsa acordului Arhiepiscopiei încă din data de 3 iulie 2001, au modificat și aprobat proiectul, încălcând legile aflate în vigoare.

Înalții prelați catolici își exprimă profunda îngrijorare pentru modul în care au răspuns și răspund în prezent reprezentanții statului la apelurile Arhiepiscopiei de București de a interveni pentru salvarea lăcașului de cult, monument istoric de valoare națională și universală. Reacția autorităților centrale și locale, deciziile unor instanțe de judecată denotă de cele mai multe ori susținere tacită și complicitate cu investitorul. Statul nostru a devenit unul în care puterea dreptului trebuie să cedeze pasul în fața dreptului puterii, fie că e vorba de puterea banului sau a diferitelor interese în dauna celor slabi și a minorităților, prin încălcarea legii.

În final, episcopii catolici îi îndeamnă pe toți creștinii catolici și pe oameni de bunăvoință din țara noastră să înalțe rugi fierbinți către Domnul Puterilor ca să intervină cu mână tare și braț puternic pentru ocrotirea României și salvarea catedralei "Sfântul Iosif".

Biroul de presă al CER
Pr. Cazimir Budău


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat