Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Consacrați și martiri: a 75-a aniversare a martirilor din Turon (Spania)

"Vor pune mâna pe voi și vă vor persecuta" (Lc 21,12)

Una dintre caracteristicile mesajului lui Isus este aceasta: marea sa actualitate, nu se învechește niciodată. Au trecut douăzeci de secole de când sfântul Luca a scris evanghelia care îi poartă numele, iar situația de atunci nu prea s-a schimbat.

Am deschis Almanahul "Presa Bună" din ultimii ani și am citit că numai din rândul clericilor și al călugărilor au fost persecutați și omorâți în anul 2004 - 17, în 2005 - 24, în 2006 - 24, în 2007 - 21 de persoane. Și sigur că lista va continua.

La 9 octombrie 2009 se împlinesc 75 de ani de când nouă urmași ai lui Isus din Nazaret și-au dat viața pentru Dumnezeu, pentru patria lor și pentru cauza educației creștine a copiilor și tinerilor săraci. Așa de simplu. Așa de sublim.

Faptele s-au desfășurat în Spania, la Turon, o localitate din Asturias, în inima unei regiuni miniere, în octombrie 1934. Acolo, opt Frați ai Școlilor Creștine conduceau o școală pentru băieți, fii de mineri. O școală unde erau educați în spirit creștin. Toți profesorii erau frați.

Altarul din BujonPe vremea aceea, Spania, dar mai mult Asturias, era într-o mare criză politică și de valori umane.

Ne întoarcem la faptele pe care vrem să le evocăm. În ziua de 5 octombrie 1934, dis de dimineață, când încă nu se luminase, au năvălit la casa și școala fraților niște milițieni din satele învecinate care au venit să caute "arme ascunse". În capela școlii erau, la Liturghia comunitară, pr. Inocencio și cei opt frați. Toți laolaltă au fost conduși la așa-numita "casa poporului" pentru a fi judecați și condamnați. Acolo mai erau și alți preoți și laici. Pr. Inocencio, din Congregația Pasioniștilor din orașul vecin, Mieres, era la Turon pentru a îngriji spiritual frații și elevii cu ocazia primei vineri din lună.

La 9 octombrie, invocând motivul "fals" că vor fi trimiși pe front, cei opt frați și pr. Inocencio, escortați de milițieni, sunt conduși spre cimitirul satului unde era pregătit un șanț de 9 metri. Părintele și frații au fost puși la marginea șanțului și uciși cu focuri de arme. Craniile unora au fost zdrobite cu un ciocan din lemn. Imediat trupurile au fost aruncate în groapă și acoperite cu pământ. De la cimitir, fiind pe deal, se văd, chiar și astăzi, turnul puțului minier "Sfântul Iosif", școala fraților "Sfânta Fecioară din Covadonga", patroana Asturiei, și biserica satului.

 BujedoPe vremea aceea frații obișnuiau să-i aducă pe toți elevii la biserica parohială, atât duminica, cât și în sărbătorile speciale, lucru care îi înfuria pe dușmanii Bisericii.

Iată o mărturie a șefului plutonului de execuție, Silverio Castanon, deținut și închis la puțin timp de la recunoașterea faptelor săvârșite: "Frații și părintele duseseră cu seninătate sentința și au mers cu pași fermi și senini, până la cimitir. Știind unde mergeau, se asemănau cu oile duse la înjunghiere.. Eu, care sunt un om viteaz, m-am emoționat pentru atitudinea lor...mi s-a părut că atunci când erau pe drum și când așteptau lângă grădină se rugau în șoaptă".

Revoluția din Asturias a fost un fel de prevestire a ceea ce avea să se declanșeze în Spania, în anul 1936: Războiul Civil, o confruntare între frați, care a lăsat în urmă un milion de morți în ambele tabere, "națională" și "republicană" sau comunistă. În această confruntare (1936-1939), Biserica Catolică din Spania a suferit cea mai teribilă prigoană din istoria ei, pierzând mii de credincioși, dintre care: 12 episcopi, 4.182 preoți, 2.365 călugări și 238 călugărițe. Numai din Congregația Fraților Școlilor Creștine, 168 de frați au primit coroana martiriului, printre aceștia numărându-se martirii pe care îi comemorăm astăzi.

MartiriiÎn România, cel puțin în Biserica Catolică, ne aflăm într-o perioadă de înflorire a vieții creștine, după cei peste patruzeci de ani de comunism ateu. În Spania, anii care au urmat după crunta persecuție împotriva Bisericii, au adus și o înflorire a vieții creștine, care s-a arătat prin bogăția de vocații atât la viața de preoție, cât și la viață consacrată.

Să dea Dumnezeu ca, prin mijlocirea sfinților martiri din Turon, sângele lor să fie și "sămânță" pentru noi educatori creștini care să-ți consacre viața pentru el și pentru oamenii de azi, dar mai ales pentru cei mai defavorizați.

*

Martirii din Turon au fost canonizați de papa Ioan Paul al II-lea la 21 noiembrie 1999. Rămășițele pământești a celor opt frați se odihnesc la altarul din mănăstirea "Sfânta Fecioară a Bunului Sfat" din Bujedo - Burgos (Spania).

Ultima fotografie: Bujedo - Mănăstirea FSC unde s-au format cei opt sfinți frați martiri și unde au fost reîngropați în anul 1935. Actualmente rămășițele pământești sunt în biserică.

Fr. Jesus Sagredo


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat