Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris: Adunare plenară a președinților Conferințelor Episcopale din Europa

Președinții Conferințelor Episcopale din Europa au participat la Adunarea plenară care a avut loc în catedrala "Notre Dame" din Paris în perioada 1-4 octombrie 2009. Din partea Conferinței Episcopilor din România au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București și președinte, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

"Europa să-și construiască propriul viitor, rămânând fidelă istoriei și culturii sale". Această invocație, rostită la rugăciunea credincioșilor, sub bolțile gotice ale catedralei "Notre Dame" din Paris, rezumă bine concluziile adunării plenare a președinților Conferințelor Episcopilor din Europa.

Au existat diferite momente de rugăciune și de celebrări euharistice. În special, președinții Conferințelor Episcopilor din Europa au celebrat Euharistia împreună cu comunitatea locală: sâmbătă, 3 octombrie, la ora 8.00, în capela "Notre-Dame" a medaliei miraculoase, iar duminică, 4 octombrie, în catedrala "Notre-Dame" din Paris, la ora 10.00.

Pe ordinea de zi erau incluse probleme precum: încadrarea juridică a Bisericii Catolice în statele europene; legile și concordatele abrogate până în prezent; modalitatea în care sunt subvenționate instituțiile bisericești (școli, spitale...) de utilitate publică; influența pe care o au asupra contextului local diferitele acte, tratate și acorduri adoptate în cadrul instituțiilor europene; diferitele aspectele comunitare ale religiei.

Cardinalii și episcopii participanți la dezbateri au discutat teme precum: raportul dintre stat și Biserică, apărarea familiei și a vieții.

În cadrul adunării s-a lansat un mesaj, adresat tuturor europenilor: construirea casei comune - se spune în mesaj - este o aventură care merită să fie trăită, fără a se nega - desigur - propriile rădăcini creștine.

La întâlnirea președinților Conferințelor Episcopilor din Europa au luat parte și, din partea Sfântului Scaun, cardinalul Giovanni Battista Re, prefect al Congregației pentru Episcopi, Mons. Dominique Mamberti, secretar pentru raporturile cu statele de la Secretariatul de Stat, Mons. André Dupuy, nunțiu apostolic pe lângă Uniunea Europeană, și Mons. Aldo Giordano, observator permanent pe lângă Consiliul Europei.

Lucrările s-au încheiat cu o sfântă Liturghie prezidată de cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris. La celebrarea euharistică, alături de cei 37 de membri ai acestui organism european, au fost prezenți mii de credincioși.

Prelucrare după Radio Vatican


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat