Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Precizări ale Bisericii Române Unite cu Roma

Biserica Română Unită cu Roma, prin intervenția din 5 octombrie 2009 a Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Majore - Blaj, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comunicatul Patriarhiei Române din 29 septembrie 2009, despre care afirmă că ar incita la conflicte interconfesionale și ar susține procesul de epurare culturală și religioasă la care Biserica Greco-Catolică ar fi supusă în România.

Comunicatul Bisericii Ortodoxe Române afirmă că Biserica Greco-Catolică ar dori "să intre în proprietatea lăcașurilor de cult ortodoxe cu speranța acaparării credincioșilor ortodocși care le frecventează", ca apoi să concluzioneze că Patriarhia Română va continua "să sensibilizeze autoritățile de stat pentru adoptarea unor măsuri legislative și a unor soluții practice de rezolvare a neînțelegerilor patrimoniale dintre cele două Biserici românești în conformitate cu realitatea confesională din teritoriu".

Patriarhia Română dorește soluții practice la "realitatea confesională din teritoriu". Biserica Română Unită cu Roma menționează că această realitate nu este altceva decât rezultatul a 40 de ani de persecuție comunistă îndreptată împotriva Bisericii Greco-Catolice, urmați de încă 20 de ani de supunere unui proces sistematic de epurare culturală și religioasă. Pentru a ilustra "realitatea confesională din teritoriu" de după căderea comunismului se menționează: hărțuirea, intimidarea, amenințarea chiar cu moartea a credincioșilor greco-catolici pentru a nu-și declara și manifesta apartenența confesională; intimidarea și batjocorirea copiilor greco-catolici în școli; refuzul în multe localități al preoților ortodocși de a permite înmormântarea greco-catolicilor în cimitire; terorizarea psihologică a comunităților greco-catolice chiar și acolo unde i-am lăsat pe frații ortodocși în bisericile noastre; incitarea la ură împotriva greco-catolicilor prin discursuri politice sau religioase; intimidarea și agresarea fizică a preoților greco-catolici; biserici greco-catolice ținute închise în timp ce credincioși greco-catolici se roagă pe stradă, în școli, în centrale termice sau în case particulare; demolarea sau distrugerea bisericilor greco-catolice; refuzul autorităților statului român de a aplica hotărâri judecătorești favorabile Bisericii Unite Române.

La 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și de la repunerea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, este greu de înțeles de ce Patriarhia Română continuă să atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare să instige opinia publică la ură împotriva credincioșilor greco-catolici, prezentându-i drept acaparatori de biserici și credincioși ortodocși. Intenția declarată, în prag de alegeri prezidențiale, a Bisericii Ortodoxe majoritare de a susține legiferarea efectelor acestor acțiuni îndreptate contra Bisericii Greco-Catolice minoritare este îngrijorătoare.

Biserica Greco-Catolică a făcut dovada bunei credințe oferind puținele biserici pe care le-a recuperat pentru celebrări alternative comunităților ortodoxe acolo unde acestea nu au biserică proprie. Din păcate, Patriarhia Română refuză această soluție, deși în Europa de Vest, în țări minoritar ortodoxe, nu găsește nici o piedică să celebreze servicii religioase alternative în bisericile pe care Biserica Catolică i le pune la dispoziție. Statul Român are obligația, competența și datoria morală de a legifera restituirea proprietăților confiscate de la Biserica Greco-Catolică de către regimul comunist. Epurarea culturală și religioasă la care Biserica Greco-Catolică și credincioșii ei sunt supuși în România trebuie să înceteze, lăsând loc democrației autentice în care principiile statului de drept să prevaleze.

Adaptare după www.bru.ro

* * *

Actualizare introdusă la 8 octombrie 2009: Răspunsul Bisericii Ortodoxe Române: Comunicat de presă: O acuzație nedreaptă


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat