Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Vești de la comunitatea românilor catolici

Trei evenimente au intersectat în ultimele două luni viața comunității românilor catolici din Londra: pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra, ediția a doua, la sanctuarul marian de la Walsingham, din ziua de 6 septembrie 2009; Liturghia Internațională la Westminster Cathedral din Londra, la 27 septembrie 2009 și primirea noului Liturghier roman în limba română, la 1 octombrie 2009.

*

Pelerinaj la sanctuarul marian de la Walsingham

În ziua de 6 septembrie 2009, a avut loc pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra, de fapt ediția a doua, la sanctuarul marian de la Walsingham, pelerinaj organizat de Dieceza Romano-Catolică de Westminster. Pentru englezi, sanctuarul marian de la Walsingham, aflat în estul Angliei, reprezintă ceea ce pentru noi, românii, reprezintă sanctuarul marian de la Cacica. Un punct de reper spiritual și un loc de devoțiune mariană, drag sufletelor credincioșilor. Sanctuarul marian de la Walsingham astăzi este vizitat de peste 100.000 de credincioși catolici anual.

Printre aceștia, anul acesta pentru a treia oară, s-a aflat și un grup de pelerini români din cadrul comunității românești din Anglia. În jur de 48 de credincioși au participat la pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra la Walsingham.

Celebrările au început cu prezentarea grupurilor de pelerini, a steagului țării pe care o reprezentau, și a rostirii rugăciunii "Bucură-te, Marie" în limba maternă (doi copii din grupul nostru rostind rugăciunea în românește). Anul acesta, la fel ca anul trecut, noi, românii, am prezentat steagul icoană al comunității noastre de aici, din Londra, și am venit îmbrăcați în tricouri inscripționate cu emblemele de pe steagul nostru și cu numele comunității noastre de aici.

A urmat celebrarea sfintei Liturghii, la care a participat un mare număr de credincioși din toate colțurile lumii, ceea ce a fost un prilej de reamintire și reiterare a catolicității Bisericii noastre. În prezența PS Michael Evans, episcopul Diecezei de East Anglia (unde se află sanctuarul), precum și a PS Bernard Longley, episcopul auxiliar de Westminster, precum și a numeroși preoți capelani din toate colțurile lumii, ne-am rugat, am adus laudă lui Dumnezeu și mulțumiri sfintei Fecioare Maria, în cântecele și rugăciunile noastre, hrănindu-ne sufletește cu pâinea cerească, Euharistia.

După ce s-au încheiat celebrările litugice și după ce ne-am rugat pentru cei de aici și de acasă, din țară, am plecat către Londra întăriți sufletește, cu imaginea sfintei Fecioare Maria în inimi și cu speranța de mai bine, cântând imnuri în cinstea sfintei Fecioare, Mama și ocrotitoarea noastră.

*

Liturghia Internațională la Westminster Cathedral din Londra

În fiecare an, în Dieceza de Westminster, la Londra, se celebrează o Liturghie Internațională la care sunt invitate toate comunitățile etnice, catolice, din Londra. Fiecare își aduce contribuția sa. Este o ceremonie impresionantă, care la începutul ei ne aduce aminte de ceremonii asemănătoare care au loc la deschiderea Jocurilor Olimpice pe care le așteptăm să se desfășoare aici, la Londra, în anul 2012. Prezentarea țărilor prezente, cu o delegație alcătuită din câțiva membri ai comunității, steagul, o imagine sugestivă și preotul lor.

Atmosfera care ne-a întâmpinat, încă de la început, a fost dominată de un concert de orgă îndelung aplaudat. Au urmat corul congolez și cel nigerian cu un cântec de intrare acompaniat cu instrumente specifice tradiționale, în acest timp făcându-și apariția șirul de steaguri și însemne purtate de reprezentanți ai fiecărei țări. Arhiepiscopul Vincent Nichols, noul păstor spiritual al Diecezei de Westminster, a ținut să sublinieze universalitatea Bisericii Catolice și faptul că, indiferent din ce regiune provenim și ce limbă vorbim, suntem legați unii de alții prin mărturisirea aceleiași credințe, iar valoarea acesteia este sporită de manifestările tradiționale ale fiecărui popor.

După Liturghie, în piața din fața catedralei, am primit felicitări din partea arhiepiscopului Vincent Nichols și episcopului auxiliar Alan Hopes, cel care răspunde de comunitățile etnice din dieceză. Felicitări am primit și de la ceilalți preoți prezenți și de la credincioșii de diferite naționalități. Aceste felicitări au însemnat mult pentru noi, mai ales acum când media britanică ne este potrivnică. Cei ce au ajuns să ne cunoască și să ne vadă știu mai multe decât invențiile mediatice. Din partea Bisericii din Londra și din Marea Britanie am primit tot sprijinul, simpatia și ospitalitatea lor. Ceea ce înseamnă mult pentru noi.

Pentru noi nu a însemnat doar faptul că reprezentăm țara și comunitatea românească, ci mai ales faptul că am arătat că ne putem integra în viața spirituală a diecezei, dar și că putem să ne aducem contribuția cu bogăția noastră spirituală aflată în sufletul tuturor celor care îl iubesc și urmează pe Dumnezeu.

Suntem o mare familie catolică și exact așa ne-am simțit duminică, 27 septembrie 2009, seara, la Liturghia Internațională de la Westminster, Londra.

*

Noul Liturghier roman în limba română

De la 1 octombrie 2009, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus (ale cărei relicve se află în aceste zile în pelerinaj în Anglia, comunitatea românilor catolici din Londra a primit un dar așteptat de mult și foarte special: noul Liturghier roman în limba română.

Acest lucru a fost posibil datorită generozității a trei familii de credincioși originari din zona Onești, familiile Coltea, Orban și Tomaș, care au dorit să aducă astfel mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul și ocrotirea primită.

Noul Liturghier Roman a fost prezentat credincioșilor la Liturghie în cadrul ofertoriului. De acum, la sfânta Liturghie, vom folosi noul Liturghier la fel ca cei de acasă, din țară, ceea ce ne va apropia și mai mult spiritual de casă, pe noi, cei de aici, de departe.

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat