Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințiri de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

Zece diaconi au fost sfințiți, la 4 octombrie 2009, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare rostită de PS Aurel Percă: opt diaconi pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, un diacon pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și un diacon pentru Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" (Verbiții).

Biserica Catolică sărbătorește la 4 octombrie memoria sfântului Francisc din Assisi, un sfânt iubit atât de mult în întreaga lume datorită iubirii sale deosebite față de Dumnezeu și asemănării sale cu Cristos, sărac și suferind.

Frații franciscani din întreaga lume trăiesc într-un duh sărbătoarea fondatorului lor, prin celebrarea comemorării morții lui Francisc (așa-numitul transitus) în seara de 3 octombrie. Este un moment de priveghere în rugăciune a trecerii sărăcuțului din Assisi în casa Tatălui veșnic. Sora Moarte nu a fost pentru cel care s-a identificat cu Cristos decât o poartă către cer, locul după care Francisc suspina mereu spunând: "Ah, cât e de măreț și de sfânt să ai în cer un Tată, un Mire, un Prieten".

În ziua de 4 octombrie, Provincia franciscană "Sf. Iosif" din România programează, an de an, sfințirile de diaconi la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Motivul este simplu: sfântul Francisc a fost diacon, iar viața sa de slujire a celor săraci și mici este un exemplu grăitor pentru orice diacon, chemat, prin impunerea mâinilor episcopului și prin rugăciunea de consacrare, să-l imite pe Cristos, "care nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească".

Anul acesta, la 4 octombrie 2009, au fost hirotoniți zece diaconi, opt pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, unul pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și unul pentru Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" (Verbiții).

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, încununată și de o frumoasă zi de toamnă, celebrarea hirotonirii a început prin procesiunea din amfiteatru către locul special amenajat de frații studenți în fața institutului. În timp ce corul îi aducea laudă în cântare lui Dumnezeu pentru slujitorul său Francisc, intonând cântecul "În ceruri printre serafimi", slujitorii altarului îmbrăcați în veșminte albe de sărbătoare, se îndreptau spre altar, înconjurând pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care avea să prezideze celebrarea. După venerarea altarului și salutul Preasfințitului, a urmat salutul de "Bun venit!" adresat tuturor celor prezenți de către pr. Mihai Gal, guardianul Conventului "Sf. Francisc de Assisi" din Roman. A urmat actul penitențial și proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, după care pr. rector Sorin-Adrian Giurgi a făcut apelul candidaților la treapta diaconatului. Prin cuvântul "Prezent!", aceștia și-au manifestat dorința de a se dărui lui Cristos și de a se angaja la o viață de slujire a poporului lui Dumnezeu în Biserică.

În continuare, PS Aurel a adresat credincioșilor cuvântul de învățătură, centrat pe exemplul de viață și credință lăsat nouă tuturor de sfântul Francisc. Preasfințitul a subliniat în special două aspecte: rolul important al lui Francisc în edificarea Bisericii, aflată într-o perioadă de decădere, și îmbrățișarea crucii de-a lungul unui drum continuu de conformare cu Cristos, care a culminat cu primirea semnelor sfinte ale pătimirii în trupul său.

Celebrarea a continuat cu ritul hirotonirii diaconilor care a cuprins: rugăciunea litaniei tuturor sfinților, impunerea mâinilor episcopului și rugăciunea de consacrare, primirea dalmaticei (haina liturgică a diaconului), primirea cuvântului divin, căruia i-au devenit slujitori, noii diaconi. După ritualul hirotonirii, a urmat liturgia euharistică. Celebrarea s-a încheiat cu mulțumirea făcută de un reprezentant al diaconilor și cu felicitările finale.

La sărbătoare au mai participat, alături de PS Aurel Percă, fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al fraților franciscani, fr. Leon Budău, custodele fraților capucini, pr. Cornel Berea, rectorul casei de formare a Misionarilor Cuvântului Divin, un număr mare de preoți și de credincioși veniți din țară și străinătate.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că nu lipsește Biserica sa de tineri dornici de a se dărui lui, și-l rugăm, prin mijlocirea sfântului părinte Francisc și al sfântului Ioan Maria Vianney, să binecuvânteze ministerul noilor diaconi:

  1. Iosif Amitricioaie, OFMConv

  2. Sergiu Antal, OFMConv

  3. Ionel Antochi, OFMConv

  4. Petru Avădăni, OFMConv

  5. Cătălin Cibea, OFMConv

  6. Felix Franț, OFMConv

  7. Dragoș Kelemen, OFMConv

  8. Irimia-Romică Pal, OFMConv

  9. Cornel Bortoș, OFMCap

  10. Ștefan Lucaci, SVD

Pace și bine!

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sfințiri de diaconi la Institutul Teologic Franciscan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat