Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozionul internațional Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, anul academic 2009-2010 a fost deschis oficial, în zilele de 1 și 2 octombrie 2009, printr-un simpozion internațional dedicat sfintei Preoții.

Inițiativa, cum sublinia și ministrul provincial, fr. Emilian Cătălin, la deschiderea simpozionului, se înscrie pe linia celebrărilor, acțiunilor și inițiativelor desfășurate cu ocazia Anului Sfintei Preoții, deschis de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea la 19 iunie 2009 și pentru care l-a ales ca model pe parohul de Ars, sfântul Ioan Maria Vianney, de la moartea căruia se împlinesc 150 de ani.

PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, în Scrisoarea de deschidere a Anului Sfintei Preoții, recomanda diferite inițiative la nivel diecezan pentru acest an, cu scopul de a-i ajuta pe preoți "să înțeleagă importanța lor specială și să-i ajute să trăiască, cu bucurie și fervoare, vocația și misiunea lor, într-o cultură postmodernă, relativistă, secularizată și laicizată, în care ei sunt chemați să trăiască și să lucreze". De asemenea, mai adăuga Preasfințitul, că "Anul Sfintei Preoții va fi o fericită ocazie ca, în seminarii și în case de formare, spiritul de dăruire să crească, să fie aprofundat și angajarea pe drumul slujirii să fie cât mai temeinică".

Senatul Institutului Teologic de la Roman a voit să răspundă acestor propuneri și invitații ale Bisericii și să le concretizeze, la început de an academic, prin aprofundarea tainei sfintei Preoții și a persoanei preotului.

Programul, pregătit de o comisia formată din pr. lect. univ. dr. Damian Pătrașcu, pr. asist. univ. Adrian Sorin Giurgi și pr. asist. univ. Cazimir Ghiurca, a fost structurat astfel:

  • Joi, 1 octombrie / Moderator: Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc

    • 15:00 - Deschiderea

    • 15:00 - Salutul ministrului provincial Emilian Cătălin; PS Petru Gherghel; salutul organizatorilor (moderatorului)

    • 15:30 - ES Mons. dr. Cornel Damian: "Da preoției, da pentru totdeauna"

    • 16:00 - Pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă - "Provocări culturale pentru preotul secolul XXI"

    • 16:30 - Pr. asist. univ. Cristinel Fodor - "Spiritualitatea sacerdotală"

    • 17:00 - Pauză

    • 17:30 - ES Mons. dr. Gianfranco Girotti - "Preotul și sacramentul Spovezii"

    • 18:00 - Dezbateri

    • 18:45 - Adorație euharistică sacerdotală

    • 19:30 - Cina

  • Vineri, 2 octombrie / Moderator: Pr. asist. univ. Sorin Giurgi

    • 09:00 - Pr. Anton Dancă - Mărturie

    • 09:30 - Pr. asist. univ. Mihai Afrențoae - "Fundamente biblice ale preoției creștine"

    • 10:00 - Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal - "Preotul: păstor și ghid al comunității parohiale: aspecte canonice și pastorale"

    • 10:30 - Pauză

    • 11:00 - Fr. Paul Mîrț - Mărturie

    • 11:30 - Dezbateri

    • 12:00 - Liturghie pontificală

    • 13:00 - Prânzul

În deschiderea programului, ministrul provincial a salutat cu bucurie inițiativa institutului, felicitându-i pe frații care lucrează în diferitele case de formare ale Provinciei "Sf. Iosif" a Ordinului Fraților Minori Conventuali și totodată a subliniat rolul important pe care-l au astfel de acțiuni în contextul formării integrale a viitorilor preoți.

PS Petru Gherghel a ținut să-și exprime aprecierea pentru inițiativa organizării simpozionului și a anunțat pregătirea unei scrisori pastorale pe care urmează să o redacteze în timpul următor și în care va vorbi despre sfânta Preoție. Văzând atât de mulți tineri, studenți și elevi, prezenți în amfiteatrul Institutului, a voit să le citească un mic fragment din scrisoarea ce urmează să fie publicată, intitulat A fi seminarist în Anul Sfintei Preoții.

Laurențiu Leureanu, primarul municipiului Roman, a încheiat cuvântul de salut felicitând, mulțumind și încurajând frații franciscani să continue și să promoveze mereu astfel de acțiuni spirituale și culturale, atât de necesare și binevenite în zona romașcană.

Simpozionul a continuat cu prezentările prevăzute în program și cu dezbaterile de la sfârșitul acestora. În cele patru conferințe, au fost atinse aspecte legate de ministerul sacru al Preoției, precum:

- Fidelitatea preotului: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a vorbit despre frumusețea fidelității preotului, pentru care episcopul se roagă ori de câte ori hirotonește un preot, spunând în rugăciunea de consacrare ca cel hirotonit să "fie un slujitor fidel". Noi toți am fost binecuvântați de Dumnezeu cu modele de fidelitate în viață, începând cu bunicii, părinții noștri, preoții care au trăit cu mult curaj, chiar în vremuri dificile, consacrarea lor. Noi, a mai subliniat PS Damian, putem fi fideli în ceea ce facem dacă suntem fideli în ceea ce suntem, adică în identitatea noastră. Așa cum cei care se căsătoresc se dăruiesc unul altuia fără rezerve, tot astfel și preotul se dăruiește lui Isus și iubitei sale mirese, Biserica, căreia trebuie să-i rămână fidel. Ca urmare, fidelitatea față de Cristos nu poate fi separată de fidelitatea față de Biserica sa. Printre mijloacele care pot susține fidelitatea preotului PS Damian a indicat trei și anume: celebrarea zilnică a sfintei Liturghii, rugăciunea zilnică a liturgiei orelor și trăirea unei vieți ordonate și echilibrate;

- Provocările culturii actuale pentru un preot: Pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă a susținut, printre altele, că în cultura secolului al XXI-lea "suflă un duh" nefavorabil sau chiar de-a dreptul ostil Preoției, datorat, în special, unei antropologii defectuoase, care absolutizează sentimentul, neglijând sau anulând rolul și importanța intelectului și a voinței, ca și caracteristici esențiale ale persoanei umane. Aceasta are repercusiuni negative și în viața preotului, ducând la o criză de identitate a acestuia și la o scădere a entuziasmului și a vieții lui spirituale. Cultura modernă, marcată de secularizare și de secularism anulează orice posibilitate de întâlnire a omului cu sacrul și cu misterul, fenomen care face tot mai dificilă slujirea preoțească, chemată să administrez tainele lui Dumnezeu. În sfârșit, mass-media prin orientarea ei, creează un om "sentimentaloid", adică fragil și incapabil să mai pătrundă cu un ochi critic realitatea. Printre posibilele direcții de soluționare, părintele Wilhelm a indicat promovarea omului văzut ca persoană și dezvoltarea unui nou limbaj despre Dumnezeu, care să fie în primul rând expresia unei trăiri personale, a unei vieți care să devină mărturie.

- Spiritualitatea preotului: Pr. Cristinel Fodor a subliniat tensiunea existentă între "a fi" și "a face" în viața preotului și a insistat pe dezvoltarea și promovarea unei spiritualități a comuniunii și unității între preoți, bazat pe modelul trinitar.

- Sacramentul Spovezii în viața preotului: ES Mons. dr. Gianfranco Girotti, regent al Penitențeriei Apostolice, plecând de la modelul propus preoților în Anul Sacerdotal, sfântul Ioan Maria Vianney, a vorbit despre administrarea sacramentului Spovezii ca parte esențială a ministerului preoțesc; a atins câteva aspecte negative în trăirea actuală a acestui sacrament evocând chiar o criză a spovezii în seminarii și alte instituții de viață consacrată. Aceste probleme în practica sacramentului Spovezii, a mai spus Mons. Girotti, se datorează în special unei lipse a cunoașterii sacramentale a acestei taine și a fundamentelor sale teologice, precum și unei tot mai evidente pierderi a sensului păcatului ca efect a culturii relativiste. În concluzie s-a insistat pe necesitatea promovării unei cateheze doctrinare, liturgice și pastorale care să-i ajute pe oameni să trăiască acest dar lăsat lumii de Dumnezeu cel milostiv și îndurător. Preotul trebuie să cunoască bine învățătura Bisericii pentru a putea administra cu iubire și responsabilitate sacramentul Spovezii, de aici necesitatea instruirii și studiului în viața preotului.

Au urmat o serie de intervenții și discuții pe marginea celor prezentate moment în care cei din sală au avut posibilitatea să adreseze întrebări conferențiarilor, să facă adăugiri, să ceară completări etc.

Prima parte a simpozionului s-a încheiat cu o oră de adorație în fața lui Isus din sfântul sacrament și cu binecuvântarea euharistică, prezidată de ES Mons. dr. Gianfranco Girotti. Rugăciunile adorației au fost inspirate din scrierile și viața sfântului Ioan Maria Vianney, model pentru toți preoții de rugăciune și de iubire față de Isus din preasfântul sacrament.

A doua parte a simpozionului a continuat cu alte două conferințe completate de două mărturii. Conferințele s-au axat pe prezentarea dimensiunii biblice a preoției creștine și pe aspectul juridic al ministerului sacru. Astfel, pr. asist. univ. Mihai Afrențoae, profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a prezentat conferința intitulată: Fundamente biblice ale preoției creștine. Pr. Mihai a indicat și prezentat sensul câtorva texte mai importante din Biblie, care susțin preoția creștină. Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal și-a intitulat intervenția: Preotul: păstor și ghid al comunității parohiale: aspecte canonice și pastorale. Celor două conferințe le-a urmat mărturia de viața a pr. Anton Dancă, preot pensionar la Iugani, și cea a fratelui Paul Dragoș-Mârț, student la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Sfânta Liturghie prezidată de ministrul provincial, fr. Emilian Cătălin, a încheiat lucrările simpozionului, la care au participat profesori, seminariști (studenți și elevi), autorități civile, persoane consacrate, laici. Aceștia, în dialog și rugăciune, s-au apropriat de taina sfintei Preoții, cu spiritul parohului de Ars, descoperind-o în toată frumusețea și bogăția ei, ca pe un mare dar făcut lumii de Dumnezeu.

Fr. Virgil Blaj, secretar provincial

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 octombrie: Roman: Simpozionul internațional Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului

 


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat