Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre viață, familie și educație, semne urâte din partea Europei

de Giorgio Salina, președinte al Asociației pentru Fundația Europa

Examinând o recentă lege din Lituania, care prevede între altele lipsa propagandei homosexuale din locurile frecventate în mod obișnuit de minori, Parlamentul European a considerat, în largă majoritate, această normă o reprobabilă "discriminare pe baza orientării sexuale", cerând Lituaniei s-o amendeze. Orice comentariu, chiar și de simplu bun simț, este superfluu.

Reprezentanții lui "World Youth Alliance" (Alianța Mondială a Tineretului) au dat un comunicat despre rezoluția în speță în care spun printre altele: "Tinerii europeni, în special irlandezii, sunt convinși că Rezoluția votată la 17 septembrie de PE împotriva unei legi lituaniene referitoare la probleme de familie, compromite principiile de subsidiaritate, tutelată deja de legislația europeană și, îndeosebi, în noul protocol al Tratatului de la Lisabona. Asupra acestei rezoluții trebuie să rămână deschisă dezbaterea, dat fiind faptul că irlandezii vor vota din nou Tratatul de la Lisabona la 2 octombrie". Trebuie notat, așa cum susțin episcopii irlandezi într-o notă recentă, că "situația s-a schimbat de la referendumul din iunie 2008 cu adăugirea de garanții juridice pentru a răspunde la preocupările exprimate în acel moment".

Pentru ce este un mare semn urât? Deoarece confirmă că și noul Parlament European are și va avea o derivă relativistă, care va încerca să impună în mod uniform în toate cele 27 de țări. Desigur în Italia, dacă nu greșesc și nu cred că greșesc, despre acest lucru nu a fost dată nici o informație.

Este un mare semn urât pentru că încă o dată nu va fi posibil nici un acord pentru a promova, în interesul tuturor, viața, familia, educația, ca în legislaturile precedente. Ne vom afla în fața unei orientări prevalente ostile omului și a unei birocrații arogante și invadatoare. În circa trei luni va fi rândul președinției spaniole!

Cele patru țări care încă mai sunt "recalcitrante" să ratifice Tratatul de la Lisabona sunt Irlanda, Polonia, Republica Cehă și, în măsură mai mică, Germania. Cel puțin trei dintre acestea (Irlanda, Polonia, Republica Cehă, în afară de Marea Britanie) au negociat și au obținut derogări mai ales în ceea ce privește Carta europeană a drepturilor fundamentale și jurisprudența respectivă.

Carta este un document ambiguu, care, mai ales pentru apărarea vieții, a familiei și a libertății de educație, prevede totul și contrariul a totul. Tristul cunoscut articol 9 tratează despre dreptul de a constitui o familie și, separat, despre dreptul de a se căsători (perechi de fapt, perechi homosexuale etc. - totul este tratat).

Oricum aparent n-ar trebui să fie nici o problemă, dat fiind faptul că tratatele recunosc competența fiecărui stat în privința dreptului familiei; totul e adevărat, însă Tratatul de la Lisabona receptează în cadrul său Carta făcând-o obligatorie, precum și jurisprudența respectivă a Curții de justiție.

Ambiguitatea Cartei și orientarea majorității zădărnicesc, de fapt, competențele statelor și ale Uniunii, prevăzute de tratate. Obligativitatea Cartei prevede ca țările membre să-i respecte conținuturile, conform interpretării obișnuite în acel moment și conform interpretării juridice a Curții de justiție. Italia, ratificând Tratatul de la Lisabona, fără nici o excepție, s-a angajat la asta.

Care este consecința practică: putem să încetăm să ne mai legăm de perechile, de fapt, de unirile persoanelor de același sex, de respectarea obiecției de conștiință; ne-am angajat solemn să-i lăsăm pe alții să decidă pentru noi și să le respectăm deciziile.

Independent de orientările politice, când recent Guvernul a luat poziție împotriva aroganței birocrației europene, organele noastre de informare și forțele politice, știind ce se află în joc, cum au sprijinit inițiativa? Au instrumentalizat-o și au aservit-o polemicilor domestice adesea banale și de "joasă speță", așa cum nu se întâmplă în nici o altă țară. Asta, într-o atmosferă căptușită cu europeism retoric, va trebui să ni se întâmple, probabil cu acordul de parte al opiniei noastre publice și al forțelor politice. Europa ne vrea, Europa o vrem, însă Europa popoarelor, care respectă diversitățile culturale și cu o birocrație care să se întoarcă în cadrul propriilor îndatoriri instituționale.

(După Zenit, 2 octombrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat