Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Prima Întâlnire Europeană pentru Pastorația Străzii

În Palatul "San Callisto" din Roma, sediul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, se desfășoară în perioada 29 septembrie - 2 octombrie 2009, prima Întâlnire Europeană pentru Pastorația Străzii, având tema: "Isus însuși s-a apropiat și a început să meargă cu ei. Pastorația străzii: un drum împreună". Participă 70 de delegați din 17 țări europene, inclusiv România. Din România participă: pr. Marius-Petru Pop, cancelar al Curiei Eparhiale de Lugoj, și pr. Iosif Dorcu, din Dieceza de Iași.

Vor fi abordate aspecte diverse din viața celor care au un raport special cu strada, începând de la cei fără un acoperiș deasupra capului până la prostituate, de la șoferii de camioane la "copii străzii".

La mesele rotunde și la grupurile de studiu vor participa episcopi, preoți, călugări, laici și voluntari din toată Europa. Se va discuta despre noile modalități de a se apropia și de a asista persoane care, foarte diferite între ele, au însă în comun un strâns raport cu strada, fără a exclude automobiliștii, care, prin conduita din fiecare zi, sunt departe de raporturile corecte cu mediul în care petrec un timp semnificativ din viața lor.

O atenție deosebită va fi rezervată copiilor care cerșesc și tinerilor care aleg sau sunt forțați să trăiască mai ales pe stradă; în lipsa unor statistici oficiale, Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților estimează că în Europa ar fi până la 250.000 de tineri în aceste condiții. Se mai estimează că în Europa ar fi circa trei milioane de persoane care trăiesc pe stradă sau în adăposturi improvizate.

În cadrul întâlnirii se va discuta și despre modalitatea de a-i responsabiliza pe automobiliști pentru un șofat prudent și corect, pentru a evita producerea de accidente rutiere soldate cu decesul victimelor; în Europa, în anul 2008, au murit 43.000 de oameni în urma accidentelor rutiere.

Această primă întâlnire europeană continuă inițiativa anterioară a acestui dicaster, care a organizat întâlnirea pentru America Latină, în noiembrie 2008, la Bogota, în Columbia. Acest consiliu pontifical a promovat, în 2003, prima Întâlnire Europeană a Directorilor Naționali pentru Pastorația Străzii; în 2004 prima Întâlnire Internațională pentru Pastorația Copiilor Străzii și în 2007 prima Întâlnire Internațională pentru Pastorația Celor fără Locuință Fixă. Tot în 2007 au fost publicate "Orientări pentru pastorația străzii".

În cadrul Conferinței Episcopilor din România, responsabil cu pastorația migranților și itineranților este PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat