Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a lui Benedict al XVI-lea în Republica Cehă

Rădăcinile creștine robuste ale unei țări care se consideră agnostică

De Diego Causero

Nunțiu apostolic în Republica Cehă

Benedict al XVI-lea a mers în vizită în Republica Cehă. A răspuns favorabil la invitația cardinalului Miloslav Vlk și a președintelui Republicii Václav Klaus.

Se știe că Republica Cehă este una din țările cu nivelul de agnosticism cel mai ridicat din Europa. Cotidianul "Mala Fronta Dnes", în numărul din 23 septembrie 2009, cu un titlu mare pe prima pagină, ura bun-venit papei în "ținutul ateilor". Opinia publică tinde să considere indiferența religioasă ca un titlu de laudă și de modernitate.

Deci, pentru ce vine Benedict al XVI-lea la Praga? Este atras, desigur, de fascinația orașului și de cultura cehă, unde credința creștină a creat oaze minunate de frumusețe: probabil barocul popular cel mai frumos din Europa. Totuși, în mod fundamental el călătorește ca misionar al lui Cristos Isus pentru a întâlni o Biserică mică, dar fidelă; rănită, dar în creștere, care are nevoie să fie confirmată cu înțelepciune și paternitate. Peisajul din Republica Cehă are trăsături deosebit de creștine - biserici, cupole, clopotnițe, capele - și papa vine pentru a-i trezi și sufletul.

Biserica are amintire de suferințe recente, crude și programate; unele dintre problemele deschise de regimul comunist nu au fost niciodată tratate și rezolvate de autoritățile politice. Totuși, va trebui să pună surdină oricărui ton revendicator, pentru a prezenta, cu răbdare și umilință, chipul său în acțiunea evanghelizatoare, în viața clerului și a călugărilor, în doctrina sa socială, în activitatea caritativă, în educație.

Obiectivul este de a defocaliza prejudecățile și a favoriza formarea unei perceperi mai bune a Bisericii în opinia publică. Această lucrare este deja în desfășurare; e vorba de a o coordona și a o lărgi. Trebuie îndreptat asupra trecutului, și asupra prezentului, un ochi fratern, milostiv și solidar. Biserica și țara - din care Biserica face parte - vor înainta împreună, sau împreună vor pieri.

Secularizarea înrădăcinată și arogantă a unei bune părți din societatea cehă este de demult; nu este numai consecință a perioadei dictaturii comuniste. A fost hrănită, începând de la începutul secolului al XIX-lea, de influențe iluministe și anticlericale în cultură, și naționaliste în politică. Timp de două secole cultura s-a năpustit cu prejudecăți împotriva Bisericii. Viziunea obișnuită a culturii și a educației populare este că Republica Cehă s-a născut luptând cu trudă împotriva jugului și supunerii impuse de Imperiul habsburgic și de Biserica Catolică romană; imperiul și papalitatea sunt, în opinia populară, două manifestări ale unei singure asupriri. Regimul comunist a acționat pe aceeași linie, accentuând ostilitatea față de orice manifestare religioasă, deși a asuprit în mod deosebit Biserica Catolică.

Naționalismul a folosit aroganța rațiunii, intimidarea intelectuală și ironia; comunismul a folosit omniprezența puterii și persecuția fizică.

Societatea este secularizată, dar sensibilă la solicitări. Papa vine pentru a sparge această carapace de indiferentism și ostilitate; pentru a reda curaj, speranță și zâmbet Bisericii un pic înfricoșate; pentru a cultiva fidelitatea și germenii de vivacitate spirituală care se manifestă grație mișcărilor și micilor grupuri.

Benedict al XVI-lea vine, în numele Domnului, pentru a spune acestei Biserici, fidele și rănite, că Evanghelia are energia pentru a trezi și a confirma credința noastră; pentru a transforma viața noastră personală și socială. Cristos nu-i ia nimic omului, ci-l îmbogățește și dă plinătate vieții sale. Lipsa lui Dumnezeu este și lipsă de umanitate. Țara are nevoie de lideri pasionați și de martori. Preoții trăiesc în singurătate, izolați și combătuți de acea parte a societății care se consideră cultă și instruită.

Primul obiectiv al papei este însuflețirea episcopilor, preoților și călugărilor, pentru ca să vorbească cu cunoaștere, cu bucurie și cu pasiunea interioară a lui Cristos și cu mândrie despre Biserica lor. Purtăm comori în vase de lut; să le oferim cu iubire solidară. Bucuria de a fi creștini: acest lucru ne dă inteligență și înțelepciune în orice situație umană. Cristos nu ia, ci dă.

Există preoți tineri și angajați, grupuri de tineret active și creative, a căror caracteristică este finalitatea evanghelică și apostolică, există creștini angajați care așteaptă să fie lansați în grămadă și doresc o conducere ferventă din partea episcopilor, preoților și călugărilor. Merită încredere și însuflețire, precum și o direcțiune spirituală exigentă.

Există numeroase mișcări: nu au numere mari, dar sunt vii, au spirit apostolic și sunt orientate după o disciplină religioasă făcută din Cuvântul lui Dumnezeu, Euharistie, sacramentul Pocăinței, reculegeri și viață comunitară. Voi aminti mișcarea Focolarilor, Chemin neuf, neocatecumenalii, Comunione e liberazione, Emmanuel, Comunitatea Sfântului Egidiu, Reînnoirea în Duhul Sfânt, Rugăciunile mamelor, Legio Mariae, Schönstadt, Lumină și viață, dar sunt și multe altele.

Este demonstrația că această țară agnostică are oricum rădăcini creștine robuste. Două sărbători naționale sunt dedicate sfinților fondatori ai credinței: Ciril și Metodiu, la 15 iulie, și Venceslau, la 28 septembrie. Acesta din urmă este și fondatorul conștiinței naționale cehe. Pruncului din Praga și lor le este încredințată vizita pastorală a lui Benedict al XVI-lea.

(După L'Osservatore Romano, 26 septembrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat